Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Αμβούργο: Τέσσερεις μέρες στο λιμάνι της αμαρτίας και της ελπίδας

του Κωστή Νάγια

Αμβούργο, τέσσερεις μέρες που δεν συγκλόνισαν μόνο την πόλη – σύμβολο του γερμανικού Βορρά αλλά και αποκάλυψαν τι υπάρχει πίσω από τη φαινομενική νηνεμία.
Δεν είναι μόνο οι 100.000 περίπου διαδηλωτές – κυρίως Γερμανοί, αλλά και Ολλανδοί και Γάλλοι – που γέμισαν τους δρόμους της πιο όμορφης πόλης του γερμανικού βορρά. Δεν είναι μόνο οι πάνω από 20.000 γερμανοί αστυνομικοί, τα ελικόπτερα και οι ειδικές δυνάμεις που κλήθηκαν να προστατέψουν τους 20 ηγέτες των κυριότερων καπιταλιστικών οικονομιών του πλανήτη.
Είναι πάνω απ’ όλα η μαχητικότητα των διαδηλωτών και παράλληλα το εύρος της ανοχής, συμπάθειας και συμπαράστασης στους διαδηλωτές που εκδηλώνονταν κάθε ώρα και στιγμή.


Το διοικητικό συμβούλιο της Σανκτ Πάουλι για παράδειγμα, της πλέον ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας του Αμβούργου, δημιούργησε 200 θέσεις για ύπνο στους διαδηλωτές στο Στάδιο Millerntor. Η Σανκτ Πάουλι ιδρύθηκε το 1899, με έδρα την ομώνυμη «γειτονιά της αμαρτίας» του Αμβούργου. Πήρε την τωρινή μορφή της – ενός ευρύτερου μαζικού λαϊκού αθλητικού κλαμπ -γύρω στο 1980 από τα «κάτω» στρώματα της κοινωνίας που μετέφεραν στο γήπεδο της τοπικής ομάδας τα πιστεύω τους.

Υιοθέτησαν την πειρατική σημαία ως σύμβολο στον αγώνα τους κατά της φτώχιας και ενάντια στον πλούτο, απέκλεισαν και πέταξαν έξω από το κλαμπ και το γήπεδο τους φασίστες και τις ιδέες τους σε μια εποχή που ο ακροδεξιός χουλιγκανισμός ήταν σε έξαρση, έδειξαν αλληλεγγύη στους πολλούς μετανάστες της περιοχής που με την σειρά τους αγκάλιασαν το κλαμπ.

Η απόφαση λοιπόν που λήφθηκε ως απάντηση στην παράλογη απαγόρευση του Δήμου για κατασκήνωση διαδηλωτών σε διάφορα μέρη της πόλης ήταν συνέχεια μιας άξιας για υποστήριξη σταθερής δράσης του αθλητικού ομίλου. Οι διαδηλωτές μπόρεσαν να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις υγιεινής στο εσωτερικό του γηπέδου και οι διοργανωτές κατασκηνώσεων να δημιουργήσουν μια κινητή κουζίνα για τους φιλοξενούμενους!



Οι διαδηλωτές επεφύλασσαν στους «20» πιο αμαρτωλούς ηγέτες του κόσμου, αυτούς που ευθύνονται για τη φτώχεια, τους πολέμους τη μετανάστευση και την μόλυνση της γης, μια «κολασμένη» υποδοχή.

Ο πόλεμος μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης με εκατοντάδες τραυματίες, βόμβες μολότοφ, φωτιές και πυρπολημένα περιπολικά και την πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών εγκλωβισμένη στο ξενοδοχείο της να χάνει ακόμη και την κρουαζιέρα των πρώτων κυριών.
Και συνεχίστηκε με άλλα μέσα καθώς όταν οι ηγέτες της G20 πήγαν σε συναυλία για να ακούσουν έργα του Μπετόβεν οι διαδηλωτές έβαλαν στη... διαπασών Τζίμι Χέντριξ!
Οι διαδηλώσεις κράτησαν ακόμη και την Κυριακή το πρωί μετά το τέλος της συνόδου της G20. Με τους διαδηλωτές να βάζουν φωτιά σε αυτοκίνητα στη συνοικία Σάντσεν, όπου από την Πέμπτη έχουν σημειωθεί οι πολλές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σχόλια των συμμετεχόντων στη G20 σημείωναν – σύμφωνα με το γερμανικό τύπο - ότι δεν είχαν δει ποτέ ως τώρα διαδηλωτές τόσο κοντά στον χώρο που διεξάγονταν οι εργασίες.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των ηγετών της G20, η αστυνομία με βαριά οπλισμένους άνδρες των ειδικών δυνάμεων πραγματοποίησε έφοδο στα σημεία που είχαν οχυρωθεί οι τελευταίοι διαδηλωτές στη συνοικία Σαντσενφίρτελ.

Περίπου 197 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί στις τέσσερεις ημέρες συγκρούσεων με τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία το Σάββατο, 213 μέλη της έχουν τραυματιστεί από την Πέμπτη, ενώ έχουν γίνει 143 συλλήψεις. Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο αριθμός των τραυματιών μεταξύ των διαδηλωτών.
Οδοφράγματα, σπασμένα τζάμια, πέτρες, μάρμαρα, πινακίδες, συνθέτουν το σκηνικό «πολέμου» που εμφανίζει, μετά το τέλος των διαδηλώσεων, το Αμβούργο μαζί με το «πιο υγρό φιλί του κόσμου» που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες. Ζευγάρι διαδηλωτών φιλιέται τρυφερά καθώς διαδηλώνει ενώ αστυνομικοί στρέφουν τη μάνικα υδροφόρας να το αντιμετωπίσουν.

Δυο διαφορετικοί κόσμοι. Που οφείλουμε να γνωρίζουμε τις εσωτερικές διεργασίες που συμβαίνουν σε αυτούς καθώς μάλιστα οι εξελίξεις τρέχουν από καιρό με ξεχωριστές ταχύτητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου