Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: ''ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΠΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΖΩΗ''
Με τις δηλώσεις του, περί της προστασίας των 5.000 εργαζομένων στην «Ελληνικός Χρυσός», στην συνέντευξη που έδωσε, την Τετάρτη 29-7 στον Κ. Αρβανίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο, ξέφτισε και τις τελευταίες ελπίδες όσων ήλπιζαν ότι η κυβέρνησή του κι ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, θα ήταν διαφορετικοί από τους προηγούμενους, τουλάχιστον ως προς την συνέπεια και την ηθική τους.
Δεν θα μείνουμε στο συνειδητό ψέμα (προέλευσης Άδωνη, Πάχτα, Μπόμπολα) περί 5.000 εργαζομένων, ούτε στο μικρότερο ψέμα των 2.000 που τους έκανε όταν πήγε να τα μαζέψει την επομένη, στην Κ.Ε. του κόμματός του, μετά την κατακραυγή που προκάλεσαν οι κατάπτυστες δηλώσεις του. Έχει όμως σημασία να επισημάνει κανείς ότι ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε ως προμετωπίδα τους εργαζόμενους με τον ίδιο τρόπο που το κάνει εδώ και καιρό η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να είναι εκδικητική, ανέφερε. Ποιος του είπε πως το κίνημά μας θέλει την εκδίκηση από τους εργαζόμενους της εταιρείας, αυτούς που κι ο ίδιος χαρακτήριζε ως ομήρους της; Ας βρουν τρόπους να τους απασχολήσουν για να μην μείνουν άνεργοι, αν αυτό είναι το ζήτημα. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κοινωνικά δίκαιο είναι να μη χάσουν τις δουλειές τους τόσοι εργαζόμενοι. Αναρωτιόμαστε όμως, αφενός αν είναι κοινωνικά δίκαιο να τις χάσουν εκατοντάδες άλλοι, που θα πληγούν από τις καταστροφικές δραστηριότητες της εταιρείας. Αφετέρου, είναι απορίας άξιον αν μία κυβέρνηση της αριστεράς στηρίζει εργαζόμενους σε μία παράνομη και καταστροφική εταιρεία.

Εμείς, ως κίνημα, είχαμε, έχουμε και θα έχουμε μέχρι τέλους την τεκμηριωμένη θέση πως κάθε εξόρυξη στον Κάκαβο είναι καταστροφική και δεν θα μπούμε ποτέ σε διλήμματα και συνδιαλλαγές του τύπου: «ακυρώνουμε την μεταλλουργία, συνεχίζουμε την εξόρυξη στον Κάκαβο», που είναι άλλωστε και το σχέδιο της εταιρείας.

Το μεγάλο ηθικό ζήτημα είναι αλλού και το ξέρει πολύ καλά ο κ. Τσίπρας: Δεν μπορεί να καταστρέφεται ένας τόπος, μια οικονομία, μια κοινωνία, για να μην μείνουν άνεργοι κάποιοι εργαζόμενοι της εταιρείας που δέχτηκαν να πληρώνονται για να καταστρέψουν τον τόπο μας.

Νοιάστηκε το ίδιο για τους 350 αγωνιστές που διώκονται με βαριές κατηγορίες γιατί τόλμησαν να υπερασπιστούν τον τόπο τους; Δεν περίσσεψε στον κ. Τσίπρα μια στιγμή για να αναφερθεί στους διωκόμενους συναγωνιστές μας, οι κατηγορίες των οποίων προεκλογικά θεωρούνταν σχεδόν φρονηματικές.

Όσοι κάθεστε στο σπιτάκι σας, όσοι συνεργάζεστε με τους κατακτητές που ξεκοιλιάζουν και καταστρέφουν τον τόπο σας, θα έχετε πάντα μια κυβέρνηση να σας φροντίζει και να σας περιθάλπει.Όσοι αγωνίζεστε και θυσιάζετε τις ζωές σας, την ησυχία και την βόλη σας, θα είστε πάντα διωκόμενοι, απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Κάποιοι θα σας χρησιμοποιούν για να γίνουν υπουργοί, πρωθυπουργοί και βουλευτάδες και μετά οι ίδιοι θα σας δικάζουν ως εγκληματίες. Αυτό είναι τοπαράδειγμα ζωής που προτείνετε; Αυτή είναι η ηθική της «πρώτη φορά αριστεράς» σας;

Δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλές αναφορές στο τι έλεγε ο κ. Τσίπρας προεκλογικά, όταν ερχόταν στην περιοχή μας και μιλούσε στον κόσμο, όταν έλεγε πως η κυβέρνηση της αριστεράς θα σταματήσει την καταστροφή της Χαλκιδικής αμέσως μόλις γίνει κυβέρνηση. Ηχούν ακόμα στ’ αυτιά μας οι δεσμεύσεις του και στην Ιερισσό και στην Θεσσαλονίκη και στην Βουλή, στις προγραμματικές δηλώσεις. Ηχούν ακόμα στ’ αυτιά μας οι καταγγελίες των σημερινών υπουργών –όσο ήταν στην αντιπολίτευση- για το έγκλημα που σχεδίασαν και εκτελούσαν στην Χαλκιδική ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο και τον Πάχτα. Ηχεί ακόμα στα αυτιά μας η επίκληση -εκ μέρους του- των πολλών πορισμάτων της επιστημονικής κοινότητας που τεκμηρίωναν την οικολογική-οικονομική-κοινωνική καταστροφή της Χαλκιδικής απ’ αυτό το εξορυκτικό σχέδιο.

Για μας η επιλογή να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την οριστική μας δικαίωση είναι μονόδρομος. Οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό θα σημαίνει την καταστροφή του τόπου μας και των ζωών μας. και αυτό εμείς κ. Τσίπρα δεν το διαπραγματευόμαστε.

Ακούει κανείς;


Πηγή:«Δρομογράφος»


ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΠΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΖΩΗ

Σε μια αχανή χωρίς ίχνος ζωής έκταση που περισσότερο μοιάζει με την έρημο Σαχάρα παρά με οτιδήποτε άλλο έχουν μετατραπεί οι Σκουριές στο βουνό Κάκαβος που συνεχίζει να ρημάζεται από τιςκαταστροφικές εργασίες της Ελληνικός Χρυσός.

Η λέξη καταστροφή πλέον μοιάζει αδύναμη να αποτυπώσει το τι έχει πραγματικά συμβεί και το βάθος των συνεπειών στο άμεσο μέλλον στις ζωές των κατοίκων της περιοχής που επί χρόνια αγωνίζονται για την διάσωση του τόπου τους κόντρα σε περιβαλλοντοκτόνους νόμους, την δικαστική εξουσία και τηναστυνομική καταστολή.

Όσον αφορά τις εργασίες που δήθεν θα σταματούσαν στο εργοστάσιο εμπλουτισμού, λίγα μέτρα μακρυά από το open pit της εταιρείας μέσω της ανάκλησης αδειών, αυτές συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με τα φορτηγά εργολαβικών εταιρειών συνεργαζόμενων με την Ελληνικός Χρυσός να μπαινοβγαίνουν στο εργοστάσιο ανενόχλητα. Εδώ και μήνες οι κινήσεις του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επί υπουργίας Π. Λαφαζάνη (ανακλήσεις τεχνικών αδειών για το εργοστάσιο εμπλουτισμού) δεν είχαν καμία μα καμία επίπτωση στην συνολική λειτουργία της εταιρείας η οποία αφού έχει τεμαχίσει την «επένδυση» σε υποέργα μπορεί να σκάβει και να χτίζει ξεπερνώντας τα όποια νομικά εμπόδια. Δηλαδή το γεγονός ότι αδειοδοτήσεις που είχε λάβει η εταιρεία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αφορούν τμήματα του συνολικού επενδυτικού σχεδίου επιτρέπουν- εφόσον δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική παρέμβαση από την τωρινή κυβέρνηση -την δημιουργία τετελεσμένων όσον αφορά την ολοκλήρωση του εργοστασίου εμπλουτισμού, της κατασκευής του φράγματος εναπόθεσης τοξικών αποβλητών στο ρέμα Καρατζά αλλά και αυτής του ανοιχτού ορύγματος το οποίο έχει αποκτήσει ήδη την μορφή ενός μεγάλου αμφιθεάτρου επιφανειακής εξόρυξης.

Παρά το γεγονός ότι το χτίσιμό του εργοστασίου είναι παράνομο όλες οι εργασίες που το αφορούν προχωρούν κανονικά από εργολαβικούς εργαζόμενους και όχι από τους δήθεν 5.000 της εταιρείας, όπως «εκ παραδρομής» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στο Κόκκινο.

Το ότι οι εργασίες γίνονται από εργολάβους και όχι από εργαζόμενους της εταιρείας επιβεβαίωσε χτες ανακοίνωσή του Δήμου Αριστοτέλη στην οποία υπογραμμίζεται ακόμη πως «η εταιρεία δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα του Δήμου να παρουσιάσει στοιχεία για τον ακριβή αριθμό εργαζομένων».

Παράλληλα ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γ. Ζουμπάς σε δηλώσεις του στον ρ/σ Στο Κόκκινο τόνιζε πως υπάρχει ιδιαίτερη αγωνία στον κόσμο της Χαλκιδικής, καθώς οι μέχρι τώρα κινήσεις του υπουργείου έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικές, ζητώντας να σταματήσουν άμεσα όλες οι εργασίες στις Σκουριές, μέχρι να γίνει η συνολική επανεξέταση του σχεδίου της εταιρείας.

Όλοι στην περιοχή αλλά και οι αρμόδιοι στο Υπουργείο γνωρίζουν πως το επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός είναι πέρα από ανεφάρμοστο και καταστροφικό, κυριολεκτικά στον αέρα καθώς με δική της ευθύνη παραβιάζονται στον πυρήνα τους τόσο η ΑΕΠΟ όσο και η σύμβαση παραχώρησης των χιλιάδων στρεμμάτων εκτάσεων γης. Αυτός ήταν και ο λόγος που τον Απρίλιο το ΥΠΑΠΕΝ επέστρεψε τις μελέτες της "καρδιάς" του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας που αφορά την μεταλλουργία διαπιστώνοντας σωρεία προβλημάτων και παραλείψεων, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής καθώς και το περιβάλλον. Η εταιρεία δεν έχει απαντήσει τίποτα σχετικά με τις διαπιστώσεις αυτές και είναι εδώ και καιρό εκπρόθεσμη.

Και αν η αναφορά του Αλ. Τσίπρα στις Σκουριές πριν δύο μέρες προκάλεσε οργή στους κατοίκους της περιοχής η καθημερινή κατεδάφιση των προσδοκιών για οριστικό σταμάτημα της επιχειρούμενης εξόρυξης προκαλεί θλίψη. Η απάντηση του πρωθυπουργού στην σκληρή ανακοίνωση της Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ Ιερισσού που μεταξύ άλλων σημείωνε ότι «το κίνημα της Χαλκιδικής εδώ και πέντε μήνες λαμβάνει μόνο υποσχέσεις» ήταν ότι η στάση της κυβέρνησης δεν είναι ισορροπημένη, έχει σαφή θέση υπέρ του αγώνα των κατοίκων ενώ ο ίδιος δεσμεύτηκε για σαφές χρονοδιάγραμμα για λύση στη βάση της δικαίωσης του αγώνα των κατοίκων.

Σε επικοινωνία που είχαμε, όμως, σήμερα με το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δεν λάβαμε καμία επιπλέον πληροφορία για το χρονοδιάγραμμα αυτό ούτε όμως και για την στάση που θα κρατήσει το Υπουργείο απέναντι στην εταιρεία καθώς, όπως μας ενημέρωσαν, όλα βρίσκονται «υπό εξέταση και επεξεργασία».

Μετά από πέντε μήνες και ενώ όλα τα στοιχεία για την υπόθεση Σκουριές και τις παρανομίες της εταιρείας βρίσκονται στα χέρια των αρμόδιων Υπουργών πρώην και νυν, οι Σκουριές δεν έχουν κλείσει,κόντρα σε όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις του ίδιου του Αλ. Τσίπρα στις επισκέψεις που είχε πραγματοποιήσει πριν τις εκλογές στην περιοχή. Δεδομένου ότι οι Σκουριές δεν αποτελούν ζήτημα της διαπραγμάτευσης των κεντρικοπολιτικών θεμάτων που αφορούν την χώρα, δηλαδή τη συμφωνία για το νέο δάνειο τι είναι αυτό που καθυστερεί τόσο το σταμάτημα του καταστροφικότερου περιβαλλοντικού αλλά και κοινωνικού “success story” στην Ευρώπη, έμπνευσης Σαμαρά στο οποίο αντιστάθηκαν με «κάθε κόστος» χιλιάδες κάτοικοι, σε βάρος πολλών εκ των οποίων εκκρεμούν σοβαρές δίκες;

Τι θα έχει τελικά απομείνει για να διασωθεί στο βουνό Κάκαβος όταν τελικά ολοκληρωθεί η «επεξεργασία» των στοιχείων της υπόθεσης που είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες;

Να υπενθυμίσουμε πως ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτηση που έκανε επί προσωπικού στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις Σκουριές τόνισε ακόμη πως δεν μπορεί η δικαίωση του αγώνα στις Σκουριές, δηλαδή η καταστροφική για το περιβάλλον επένδυση της εταιρείας στην περιοχή να ταυτίζεται με μια εκδικητική άποψη ότι αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να μείνουν χωρίς δουλειά. «Η αριστερά δεν μπορεί να είναι εκδικητική», δήλωσε συγκεκριμένα.

Για την Αριστερά όμως μπορεί να δικαιολογηθεί οποιαδήποτε εργασία ανεξαρτήτως των συνεπειών που προκαλεί; Αν ισχύει αυτό, τότε η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στα σχέδια καμίας πολυεθνικής ή και ντόπιας εταιρείας που καταστρέφει το περιβάλλον ή έχει αναμειχθεί σε διαπλεκόμενα συμφέροντα δεδομένου ότι και εκεί εργάζονται άνθρωποι. Τότε ουσιαστικά η Αριστερά θα πρέπει να αποδεχθεί ότι απεμπολεί έναν από τους λόγους ύπαρξής της, να αντιμάχεται την εκμετάλλευση και την λεηλασία της γης, δηλαδή το ακραία νεοφιλελεύθερο μοντέλο «ανάπτυξης» που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις Σκουριές και που εκτός από το περιβάλλον καταστρέφει όλες τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες αλλά και τις κοινωνικές σχέσεις.

Αντί υποσχέσεων που όπως έχει αποδεχθεί κάθε άλλο παρά υλοποιούνται, η κυβέρνηση θα έπρεπεήδη να έχει αναστείλει όλες τις εργασίες στο βουνό και να δουλεύει πάνω σε ένα άλλο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης στην περιοχή που θα οδηγούσε σταδιακά στην αποκατάσταση της τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής, κίνηση που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και για τον πραγματικό αριθμό των εργαζομένων στην εταιρεία οι οποίοι τελικά δεν θα έμεναν στο δρόμο….

*Πηγή: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου