Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ηλίας Νικολόπουλος, Συνταγματολόγος: Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου δεσμεύει όλα τα όργανα του κράτους !‏

Ο Συνταγματολόγος Ηλίας Νικολόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, θεωρεί ότι η απόφαση στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου με τα γνωστά 22 σημεία , είναι απολύτως δεσμευτική για όλα τα κρατικά όργανα συμπεριλαμβανομένης της Βουλής. Η τοποθέτηση του διαπρεπούς συνταγματολόγου αντικρούει ουσιαστικά κάθε ιδέα κοινοβουλευτικής διαχείρισης της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου, στο βαθμό που αυτή σχετίζεται με τα απορριφθέντα 22 σημεία….
ΟΛΗ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ«Το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 προκηρύχθηκε σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ.2 εδαφ. Α΄ του Συντάγματος . Σύμφωνα με αυτό στην Ελλάδα προβλέπεται προκήρυξη δημοψηφίσματος για Εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας με πρόταση της κυβέρνησης, έγκριση από την απόλυτη πλειοψηφία της βουλής και έκθεση προεδρικού διατάγματος.

Στην Ελλάδα που δεν προβλέπεται δημοψήφισμα λαϊκής πρωτοβουλίας αλλά κυβερνητικής πρωτοβουλίας είναι η κυβέρνηση που διαμορφώνει και θέτει το ερώτημα το οποίο κρίνεται από την Βουλή. Είναι σαφές ότι, το εκλογικό σώμα κλήθηκε να αποφασίσει εάν εγκρίνει ή δεν εγκρίνει ένα συγκεκριμένο κείμενο συμφωνίας. Πρακτικά αυτό το κείμενο περιελάμβανε 22 επιμέρους μέτρα. Σύμφωνα με το ισχύον άρθρο 44 του Συντάγματος και με τις συζητήσεις κατά την αναθεώρησή του η απόφαση του εκλογικού σώματος επί του ερωτήματος που τίθεται στο δημοψήφισμα έχει αποφασιστική-δεσμευτική ισχύ για όλα τα κρατικά όργανα και εν προκειμένου αφορούσε τα 22 σημεία του ερωτήματος.

Η ισχύουσα νομοθεσία Ν.4023/11 επιτάσσει για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος την προσέλευση και συμμετοχή του 40% των εγγεγραμμένων πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου