Κυριακή 28 Μαΐου 2017

«ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΣ» ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ;

Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο του James Cogan από το World Socialist Web Site που αναφέρει πως ο πρώην πρόεδρος του Stratfor θεωρεί πως επίκειται πόλεμος ενάντια στη ΛΔ Κορέας. Σε μετάφραση Δημήτρη Κ.
Ο George Friedman, επικεφαλής του Geopolitical Futures και πρώην πρόεδρος της ιστοσελίδας Stratfor, που ασχολείται με στρατιωτικά και στρατηγικά θέματα, δήλωσε σε ομιλίες και άρθρα του αυτήν την εβδομάδα πως «επίκειται» επίθεση ενάντια στην Βόρεια Κορέα από δυνάμεις υπό αμερικανική ηγεσία. Η εκτίμηση του Friedman είναι πως η αμερικανική κινητικότητα που παρατηρείται πάνω και κοντά στην Κορεατική Χερσόνησο βρίσκεται σε ένα σημείο «μετάβασης από απειλές σε στρατιωτική δράση».
Το Stratfor, που ιδρύθηκε από τον Friedman το 1996, ήρθε στο προσκήνιο με τις αναλύσεις του αναφορικά με τις διεθνείς γεωπολιτικές επιπτώσεις της αμερικανικής εισβολής και κατοχής στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Σκοπός του είναι να εφοδιάζει τις επιχειρηματικές ελίτ με ακριβείς και νηφάλιες αναλύσεις επί των παγκόσμιων εξελίξεων, ούτως ώστε να τις διευκολύνει στον σχεδιασμό των μακροπρόθεσμων επενδύσεων και στρατηγικών τους.

Τόσο οι αναλυτές του Stratfor, όσο βέβαια και ο ίδιος ο Friedman, θεωρείται πως διατηρούν στενούς δεσμούς με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως και με τα ανώτερα στρατιωτικά κλιμάκια. Οι κριτικές αναλύσεις τους κατά κανόνα δεν λαμβάνουν υπόψη τους την αγοραία προπαγάνδα, όπως για παράδειγμα «την μάχη ενάντια στην τρομοκρατία», αλλά αντιθέτως εστιάζουν επί των πραγματικών ιμπεριαλιστικών κινήτρων των αμερικανικών δολοπλοκιών και παρεμβάσεων για τον έλεγχο μιας στρατηγικής περιοχής, πετρελαίου και πόρων και πρόσβασης σε αγορές.
Ο Friedman συνταξιοδοτήθηκε σαν πρόεδρος του Stratfor το 2015 και ίδρυσε το Geopolitical Futures, το οποίο παρέχει ανάλογες υπηρεσίες σε εταιρίες. Την αναφορά του για την Βόρεια Κορέα την πραγματοποίησε στο “Strategic Investment Conference 2017”, μια ετήσια συγκέντρωση επιχειρηματικών παραγόντων που έλαβε χώρα φέτος στην Φλόριντα.

Ο Friedman τεκμηρίωσε την άποψή του περί «επικείμενης» επίθεσης των ΗΠΑ, επισύροντας την προσοχή σε ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις:
Με την αποστολή του αεροπλανοφόρου Ronald Reagan από την βάση του στην Ιαπωνία, πλέον το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει δύο μάχιμες ομάδες που κινούνται στα νερά που γειτνιάζουν στην Κορεατική Χερσόνησο. Μεταξύ αυτού που ο Πρόεδρος Donald Trump χαρακτήρισε ως αμερικανική «αρμάδα» βρίσκονται αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων και πυρηνικά υποβρύχια τύπου Ohio, τα οποία θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν εκατοντάδες πυραύλους για να ξεκινήσει μια επίθεση εναντίον της Βόρειας Κορέας. Ο Friedman επισήμανε και την προοπτική ότι τουλάχιστον άλλα δύο αεροπλανοφόρα που προς το παρόν βρίσκονται στην βάση τους στην Δυτική Όχθη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να σπεύσουν.
Το γεγονός πως η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία έχει παρατάξει έναν σημαντικό αριθμό από μαχητικά αεροσκάφη «πέμπτης γενιάς» τύπου F-35 Joint Strike Fighters στην Νότια Κορέα, τα οποία θεωρείται πως δύνανται να παρακάμψουν τα συστήματα αεράμυνας της Βόρειας Κορέας.
Περίπου 100 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 εκτελούν καθημερινά ασκήσεις πάνω από την Νότια Κορέα, παράλληλα με τα εκατοντάδες F-16, F-15 και τα παλαιότερης γενιάς F-5 μαχητικά αεροσκάφη της Νότιας Κορέας. Ο Friedman παρατήρησε πως παρόμοιες καθημερινές πρόβες προηγήθηκαν της μαζικής επίθεσης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 1991.
Επίσης ο Friedman υπογράμμισε εμφατικά το γεγονός μιας δημόσιας ανακοίνωσης αναφορικά με το ότι στις 31 Μαΐου στην Guam (που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως βάση για μια σειρά βομβαρδιστικών τύπου Β-2, Β-1 και Β-52, όπως επίσης και ένα σμήνος από F-22 Stealth Fighters) θα πραγματοποιηθούν «ενημερώσεις για την πολιτική άμυνα». Ο σκοπός αυτών των ενημερώσεων είναι η προετοιμασία της αντίδρασης του άμαχου πληθυσμού στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα αποδειχθεί ικανή για επίθεση στην Guam με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Και δήλωσε ευθέως πως: «εάν δεν πηγαίνουμε σε πόλεμο, τότε το μιμούμαστε πολύ καλά».

Απηχώντας άλλους στρατιωτικούς και στρατηγικούς αναλυτές , ο Friedman θεωρεί πως οποιαδήποτε επίθεση θα είναι μεγάλης κλίμακας και πιθανότατα «ακήρυχτη»- δηλαδή, δεν θα υπάρξει καμία επίσημη κήρυξη πολέμου στην Βόρεια Κορέα από το Αμερικανικό Κογκρέσο. Ανέφερε πως η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας και τα 25 εκατομμύρια του πληθυσμού της βρίσκονται εντός εμβέλειας μιας «εκπληκτικής συγκέντρωσης» πυροβολικού του βορειοκορεατικού στρατού. Ο στόχος της πρώτης φάσης ενός ακήρυχτου πολέμου, αποφάνθηκε, θα ήταν «η εξουδετέρωση του πυροβολικού», δηλαδή η εξόντωση δέκα χιλιάδων στρατιωτών της Βόρειας Κορέας πριν εξαπολύσουν επιθέσεις για αντίποινα.

Μια επίθεση με πυραύλους, με βόμβες τύπου B-2, B-1 και Β-52, και κύματα επιθέσεων με μαχητικά αεροσκάφη εναντίον των συγκεντρωμένων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας κοντά στα σύνορα, θα συνοδευόταν και από προσπάθειες καταστροφής των κέντρων ελέγχου. Σύμφωνα με τα στρατιωτικά επιχειρησιακά σχέδια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, εξέχουσας σημασίας στόχος για τις πρώτες ώρες ενός πολέμου θα ήταν η εξόντωση της πολιτικής ηγεσίας των Βορείων συμπεριλαμβανομένου και του φαινομενικού ηγέτη, Kim Jong-un.

Αυτές οι παρατηρήσεις του Friedman είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, καθώς απέρριψε οποιαδήποτε αντίληψη ισχυρίζεται πως ένας τέτοιος πόλεμος θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα του παραλογισμού του Donald Trump, ή απλώς μια προσπάθεια εκτροπής της προσοχής από την εν εξελίξει πολιτική κρίση που περνά η κυβέρνησή του στην Ουάσινγκτον. Ο Trump, και αυτό ο Friedman το κάνει απολύτως σαφές, ακολουθεί απλά επιχειρησιακά πολεμικά σχέδια τα οποία διαμορφώθηκαν την εποχή της προεδρίας Bush και αναπτύχθηκαν περαιτέρω την περίοδο που πρόεδρος ήταν ο Obama. Μια επίθεση εναντίον της Βόρειας Κορέας, τόνισε, αποτελούσε «αμερικανική στρατηγική για αρκετές δεκαετίες».
Ο Friedman δεν διερεύνησε, σε αυτή του την ομιλία, τον πραγματικό στόχο αυτής της «στρατηγικής», ο οποίος, σε τελική ανάλυση, είναι η Κίνα. Η Βόρεια Κορέα ιστορικά λειτούργησε σαν προστατευτική ζώνη (buffer state) για την Κίνα στα πλαίσια των σχέσεών της με την Αμερική και την κύρια σύμμαχό της στην περιοχή, την Ιαπωνία. Η διάλυση του υφιστάμενου καθεστώτος της Βόρειας Κορέας και η κατάληψή της από δυνάμεις της Νότιας Κορέας υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, αντικειμενικά θα αποδυναμώσουν τη θέση του Πεκίνου.

Ο Friedman δήλωσε πως πιστεύει ακράδαντα ότι πολύ σύντομα θα εξαπολυθεί ένας πόλεμος. «Δεν παρατάξαμε μια σειρά από μαχητικά αεροσκάφη, δεν προειδοποίησαμε τον πληθυσμό της Guam, δεν παρατάξαμε αεροπλανοφόρα για να περάσουμε απλώς ένα μήνυμα. Σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, νομίζω».
Μισο-αστειευόμενος, ο Friedman κατέληξε ότι η εντολή για επίθεση θα ήταν απίθανο να δοθεί εν όσο ο πρόεδρος ήταν μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Trump πρόκειται να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον στις 27 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου