Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Όχι στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ»

Πρόταση ένταξης θέματος στην Η.Δ. της συνεδρίασης της 3-4-2017 του ΠΕ.ΣΥ. ως κατεπείγον
Θέμα: «Όχι στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ»
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,

Είναι πλέον βέβαιο ότι η κυβέρνηση απεδέχθη την απαράδεκτη και παράνομη πρόταση της Κομισιόν να δρομολογήσει την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ που χτίστηκαν με τα λεφτά του Ελληνικού λαού. Η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί προϋπόθεση για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, παρ’ ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν επιβάλλει πώληση μονάδων αλλά μόνο επενδύσεις στα νέα λιγνιτικά πεδία.
Είναι φανερό ότι στόχος της Κομισιόν και της τρόικας είναι να κερδοσκοπήσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του λαού και της εθνικής οικονομίας.
Και αυτό γιατί ο λιγνίτης είναι ένα καύσιμο που παράγει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, αλλά η παραγωγή του (εξόρυξη, μεταφορά, καύση, κλπ), απαιτεί πολύ μεγάλες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, οι οποίες και θέλουν πολύ χρόνο για να γίνουν ενώ αποσβένονται σε βάθος δεκαετιών.

Πώς λοιπόν, θα ανοίξει ο λιγνίτης για τους ιδιώτες, άμεσα όπως θέλουν Κυβέρνηση - Κομισιόν και ΔΝΤ;

Πολύ απλά πωλούνται οι έτοιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και είναι βέβαιο ότι μετά θα έρθει και πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων που αποτελεί βασικό στόχο των ιδιωτών και φυσικά η χρεοκοπία και η διάλυση της ΔΕΗ.



Η πώληση σε πρώτη φάση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την απαράδεκτη υποχρέωση που έχει επιβληθεί στη ΔΕΗ να πουλά μέρος της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής της παραγωγής στους ιδιώτες κάτω του κόστους καθώς και της εκχώρησης πελατών της στην λιανική συνιστούν μεγάλη και ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Όχι μόνο για τους εργαζόμενους στον Όμιλο ΔΕΗ, αλλά κυρίως για την εθνική οικονομία, την κοινωνία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον και την εθνική κυριαρχία. Θα οδηγήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, βασικής εθνικής υποδομής στρατηγικού χαρακτήρα για τη χώρα και θα υπονομεύσει αρνητικά στη βιωσιμότητας της.



Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής θα είναι η μετατροπή του ηλεκτρικού ρεύματος από κοινωνικό αγαθό, σε είδος πολυτελείας με αύξηση των τιμολογίων με ακριβότερο ιδιωτικό ρεύμα, «θηλιά στο λαιμό» των εργαζομένων και των καταναλωτών και ο αφοπλισμός της χώρας από ένα βασικό εργαλείο παραγωγικής της ανασυγκρότησης.





Επιβάλλεται να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ματαιωθεί αυτό το έγκλημα. Να διασωθεί η ΔΕΗ ως Δημόσια, ισχυρή Επιχείρηση, να ανασυγκροτηθεί και με αναβαθμισμένη παρουσία να ανταποκριθεί στον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο και να μην οδηγηθεί σε καταλήστευση και διάλυση.

Μόνο μια τέτοια ΔΕΗ μπορεί να συνδυάζει αποτελεσματικά την αξιοποίηση του εγχώριου ενεργειακού μας πλούτου (ορυκτού και ανανεώσιμου) σε όφελος του παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας.

Μόνο μια τέτοια ΔΕΗ μπορεί να εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα για το λαό, χιλιάδες νέες θέσεις σταθερής εργασίας με ικανοποιητικές απολαβές και δικαιώματα.



Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, το θέμα δεν αφορά απλά τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, αφορά όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου, αλλά και όλο τον ελληνικό λαό και πάνω απ’ όλα τα λαϊκά νοικοκυριά.

Γι’ αυτό το θέμα είναι κατεπείγον και πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να τεθεί ως θέμα της Η.Δ. στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας 3 Απριλίου και να λάβει απόφαση, στην οποία να αναφέρεται:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ σ’ όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Μεγαλόπολη.

Καταδικάζουμε τη σαλαμοποίηση και την εκποίηση της ΔΕΗ, γιατί τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ χτίστηκαν με τα λεφτά του ελληνικού λαού».

Οφείλουμε να συμπαραταχθούμε με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και του κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι αγωνίζονται σ’ σ’ αυτή τη φάση για να μην ξεπουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες και να μην εκποιηθεί η ΔΕΗ.





Τρίπολη 31-3-2017







Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι





ΧΡΥΣΑΔΑΚΟΣ Σταύρος





ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ Σαράντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου