Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Κι όμως, υπάρχει ραγδαία ανερχόμενη Αριστερά στην Ολλανδία…

του Χ.Χ.

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις προβλέπουν ένα θρίαμβο για το αριστερό οικολογικό κόμμα Groen Links. Αναμένεται να πενταπλασιάσει την κοινοβουλευτική της δύναμη από 4 σε 20 βουλευτές. Αναμένεται επίσης να ξεπεράσει το σοσιαλιστικό κόμμα PvdA και να γίνει έτσι το μεγαλύτερο κόμμα αριστερά του κέντρου. Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί γιατί ο διεθνής τύπος προβάλλει συνεχώς το ακροδεξιό ρατσιστικό κόμμα της ελευθερίας και δεν λέει κουβέντα για την Πράσινη Αριστερά. Γιατί έχει κάνει παγκόσμια φίρμα τον αντιδραστικό Wilders, ηγέτη του πρώτου, και δεν λέει κουβέντα για τον τριαντάρη ηγέτη του δεύτερου, Klaver, ο οποίος έχει συμβάλει στην εντυπωσιακή απήχηση του κόμματός του, στις πόλεις ιδιαίτερα που διαθέτουν Πανεπιστήμια.

Η Πράσινη Αριστερά ιδρύθηκε το 1989 με την συνένωση τεσσάρων κομμάτων. Είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, το Ειρηνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Πολιτικό Κόμμα των Ριζοσπαστών και το Ευαγγελικό Λαϊκό Κόμμα. Συνενώθηκαν δηλαδή δύο σημαντικά ιδεολογικά ρεύματα της ολλανδικής κοινωνίας, το σοσιαλιστικό- κομμουνιστικό και το προοδευτικό-θρησκευτικό. Η Πράσινη Αριστερά σήμερα εκτός από την παρουσία της στη Βουλή έχει 5 Γερουσιαστές και 2 ευρωβουλευτές από τους 26 της Ολλανδίας.

Μαζί με παραδοσιακές αριστερές θέσεις με ριζοσπαστικές κοινωνικές και οικονομικές αναφορές εκφράζει με ιδιαίτερο δυναμισμό την καλή παραδοσιακή πλευρά μεγάλου μέρους της ολλανδικής κοινωνίας σε σχέση με την ανεκτικότητα και τις ελευθερίες. Είναι ένα κόμμα φεμινιστικό, υπέρ της ελευθερίας στον σεξουαλικό προσανατολισμό, ενεργό σε θέματα όπως τα δικαιώματα των ζώων, προωθημένα οικολογικό, ενάντια στην πυρηνική ενέργεια.

Η Πράσινη Αριστερά είναι ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα, συμμετέχει στους Ευρωπαίους Πρασίνους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν πρέπει βέβαια να κρίνουμε τις θέσεις της με τα ελληνικά δεδομένα αλλά με τα ολλανδικά. Σήμερα, όσο και αν μας φανεί περίεργο μετά το θέμα της μετανάστευσης δεύτερο σε εκλογική συζήτηση θέμα είναι τα ελληνικά μνημόνια, δηλαδή η οικονομική συμμετοχή της Ολλανδίας στα προγράμματα της τρόικα. Οι οπαδοί των περισσοτέρων κομμάτων, κι αυτών που συμμετέχουν στην συμμετοχική κυβέρνηση και του ακροδεξιού, αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με την ίδια εχθρότητα που εκδηλώνουν απέναντι στους Μαροκινούς ή τους Ιρακινούς μετανάστες. Το μόνο κόμμα που διαφοροποιείται είναι η Πράσινη Αριστερά. Δεν στηρίζει το πρόγραμμα της Τρόικα, αντιπροτείνει το θεσμό του συλλογικού δανεισμού της ευρωζώνης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των επιβαρυμένων από τα δάνεια χωρών, μια ιδέα που είναι ανάθεμα σε όλους τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς της Ολλανδίας.

Οι κεντρικές εκλογικές θέσεις της Πράσινης Αριστεράς αναφέρονται στην ενίσχυση, αντί για την σημερινή αποδυνάμωση, του ολλανδικού κοινωνικού κράτους, στην υπεράσπιση της ηλικίας συνταξιοδότησης, στην συμφωνημένη κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Είναι ένα πρόγραμμα ενάντια στο σύστημα, για αυτό κι όλα τα συστημικά κόμματα έχουν απορρίψει οιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία με τη συμμετοχή της αριστεράς. Την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής του σημερινού μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου του συντηρητικού κόμματος VVD Rutte ενσωματώνει την αντιμεταναστευτική ρατσιστική ρητορική του Wilders, η Πράσινη Αριστερά ανθίσταται στο αρνητικό αυτό ρεύμα που έχει δημιουργήσει το πολιτικό κατεστημένο, το σύστημα ενημέρωσης και ο διεθνής τύπος, όχι μόνο με επιτυχία αλλά δημιουργώντας το δικό της προοδευτικό αντι – ρεύμα και ανθρωπιστικό όραμα. «Δεν χρειάζεται να πολεμήσεις μόνο τον Geert Wilders. Οφείλεις να πολεμήσεις και τις ιδέες του», λέει δημοσίως ο επικεφαλής της Πράσινης Αριστεράς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου