Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Αγρότες: Το εκλογικό «φιλέτο» κι η προπαγάνδα…


Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι αγρότες που κλιμακώνουν τον αγώνα τους αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να τους αφήσει να εκτονωθούν.

Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη*

Ο αγροτικός κόσμος ανέκαθεν αποτελούσε «εκλογικό φιλέτο». Ήταν περίπου αδύνατον υποψήφιος πρωθυπουργός να κερδίσει τις εκλογές, αν δεν ψηφιζόταν από την αγροτιά. Στο πλαίσιο αυτό κανένα κόμμα, το οποίο βρισκόταν προ των πυλών της εξουσίας, δεν είπε όλη την αλήθεια στους αγρότες. Αντιθέτως έταζαν και τις περισσότερες φορές δεν τηρούσαν τις βασικές τους υποσχέσεις. Απ” τον κανόνα δεν ξέφυγε και ο σημερινός πρωθυπουργός, ο οποίος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στο λαϊκισμό και στην εξαπάτηση. Όχι μόνο δεν κράτησε τις δεσμεύσεις του, αλλά κάνει ακριβώς τα αντίθετα. Τα αδιέξοδα, τα οποία δημιούργησαν οι πολιτικές του επιλογές, είναι μπροστά μας.

Βέβαια για να είμαστε απολύτως δίκαιοι δεν ευθύνεται μόνον η σημερινή κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Όσοι κυβέρνησαν αυτήν τη χώρα απ΄ τη μεταπολίτευση και δώθε, είναι κυρίως υπόλογοι για τα τωρινά. Γιατί αποδέχτηκαν πολιτικές της Ε.Ε., οι οποίες οδηγούσαν σε μαρασμό την ύπαιθρο, γιατί υιοθέτησαν τη λογική σε επιδοτούμε για να μην παράγεις, γιατί κάλυψαν παράνομες επιδοτήσεις, οι οποίες ξοδεύτηκαν σε σφαίρες και νυχτομάγαζα, γιατί χάιδεψαν τελικά τα αυτιά των αγροτών για δεκαετίες προκειμένου να ανεβούν και να παραμείνουν στη εξουσία. Ευθύνη ασφαλώς έχουν και οι αγρότες, γιατί βολεύτηκαν μέσα σε αυτό το «πλαίσιο προστασίας». Τώρα δικαιολογημένα βρίσκονται στους δρόμους, γιατί οι προτάσεις της κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό τους εξαφανίζουν.

Έτσι, λοιπόν, από πολύ νωρίς παρέταξαν τα τρακτέρ, όπως, άλλωστε, κάνουν πολλά χρόνια. Οι δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις τους πονοκεφαλιάζουν την κυβέρνηση, γιατί μόνον αυτούς φαίνεται να φοβάται, αφού οι ασυντόνιστες αντιδράσεις άλλων κλάδων, μάλλον, δεν την ανησυχούν ιδιαίτερα. Για πρώτη φορά, ίσως, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν στηθεί μπλόκα σε όλη σχεδόν την επαρχία και εμφανίζονται τόσο αποφασισμένοι.

Υπάρχει, ωστόσο, ένας κρίσιμος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Είναι ο κίνδυνος να κουραστούν, να εξαντληθούν, αφού η κυβέρνηση δε θα βιαστεί να κλείσει το ασφαλιστικό, οι συζητήσεις σκοπίμως θα τραβήξουν. Μέχρι πότε, εν τούτοις, θα παραμείνουν στα μπλόκα αντιδρώντας σε προτάσεις και όχι σε νομοσχέδιο; Η συγκυβέρνηση θα προσπαθήσει να τους διασπάσει, έχει κάνει τους σχεδιασμούς της, οι οποίοι δε θα είναι υπέρ των αγροτών παρά τις διαβεβαιώσεις, που δίνονται από επίσημα χείλη. Τι θα κάνουν επομένως οι αγρότες;

Για την ώρα ανακοίνωσαν ότι θα κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα και θα κατασκηνώσουν στο Σύνταγμα για 2-3 μέρες. Μια κίνηση υψηλού ρίσκου η οποία μοιάζει, κατά την άποψη μου, σαν το αποκορύφωμα του αγώνα τους. Εκτιμώ ότι η χρονική στιγμή που γίνεται δεν είναι η κατάλληλη. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί τις μέρες που θα συζητείται το νομοσχέδιο. Γιατί δεν είναι μια απλή μετακίνηση με λεωφορεία, ας πούμε, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν για διαμαρτυρία. Κάθοδος με γεωργικά μηχανήματα σημαίνει ότι είμαι αποφασισμένος για όλα, ότι, αφού έχω καλέσει σε έναν παλλαϊκό αγώνα(συμμετέχουν μέχρι στιγμής το ΠΑΜΕ και το ΜΕΤΑ), θα παραμείνω εκεί μέχρι να ικανοποιηθούν βασικά αιτήματα δικά μου και άλλων, οι οποίοι πλήττονται, και δε θα φύγω σε 3 μέρες, αλλά θα συγκρουστώ, αν χρειαστεί. Διαφορετικά η ενέργεια αυτή, ενδεχομένως, να λειτουργήσει εκτονωτικά και να οδηγήσει, πιθανώς, σε αποκλιμάκωση των αντιδράσεων τους. Τις ώρες που γράφονται τούτες οι γραμμές διαβάζω για παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες για να κατέβουν μόνον 50 ή 100 τρακτέρ. Ειλικρινά αναρωτιέμαι μήπως για μια ακόμη φορά παίζονται παιχνίδια σε βάρος των αγροτών και φοβάμαι μην η ιστορία γυρίσει μπούμερανγκ.

Κανείς δε γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες ώρες. Η κυβερνητική προπαγάνδα, όμως, βρίσκεται στο αποκορύφωμα της. Πολλά επενδύουν στις ανακοινώσεις ή στο ενδεχόμενο διάγγελμα που θα γίνει μετά τη λήξη του κυβερνητικού συμβουλίου. Οι ρεκλαμαδόροι της πολιτικής έφτασαν στο σημείο να πετάξουν το μπαλάκι στην Τροχαία για τη διαφαινόμενη απαγόρευση της καθόδου των τρακτέρ. Λες και η αστυνομία είναι μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία δεν έχει πολιτικούς προϊσταμένους και αποφασίζει μόνη της. Είναι σαν να λένε δηλαδή, δε φταίμε εμείς, αλλά η Τροχαία που εφαρμόζει τους νόμους. Τέτοια ανευθυνότητα…



*εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου