Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΝΕΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΩΝ «ΟΛΑΝΤΡΕΟΥ»!

ΣΤΙΣ ΑΓΚΑΛΕΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΝ ΟΔΗΓΕΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ
Τη σταδιακή ένταξη του νέου ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη οικογένεια της νεοφιλελελεύθερης, ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς φαίνεται ότι δρομολόγησε το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.
Στις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας Τζιάνι Πιτέλα συμφωνήθηκε- όπως αναφέρουν ρεπορτάζ του Τύπου που δεν διαψεύδονται- η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ ως παρατηρητή στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Δηλαδή, στην πολιτική οικογένεια που αντιπροσωπεύει έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της γερμανικής, νεοφιλελεύθερης Ευρώπης, με το κόμμα- οδηγό της, το γερμανικό SPD, να αποτελεί συνεταίρο της Μέρκελ και του Σόιμπλε.

Αιώνες μοιάζουν νάχουν περάσει από την εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε στο όνομα μιας άλλης, ριζοσπαστικής Αριστεράς, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σαρκάζοντας- με το δίκιο του- την κεντροαριστερά των «Ολαντρέου».

Τώρα ο Φρανσουά Ολάντ εγκωμιάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό ως παράδειγμα προς μίμηση για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, καλώντας τους δικούς του «αντάρτες» να βάλουν μυαλό, ακολουθώντας τον «ρεαλισμό» του.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο το βράδυ των εκλογών, ο Φρανσουά Όλάντ έσπευσε από το Μαρόκο να χαιρετίσει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως «σημαντικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή Αριστερά», ένα μήνυμα που, κατά τη γνώμη του, υποδεικνύει ότι η Αριστερά «οφείλει όχι μόνο να μένει πιστή σε αξίες, αλλά και να εμπνέεται από ρεαλισμό». Στις ίδιες δηλώσεις του, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μη είσοδο της Λαϊκής Ενότητας στη Βουλή. Σε παραπλήσιο μήκος κύματος, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χαιρέτισε κι αυτός τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τον αποκλεισμό της Λαϊκής Ενότητας, στέλνοντας μήνυμα στους δικούς του «αντάρτες» πως «όποιος λαβώνει το κόμμα με απόσχιση, πεθαίνει στις εκλογές».

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν και πότε το έντονο «φλερτ» μεταξύ ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και νέου ΣΥΡΙΖΑ θα επισημοποιηθεί σε κανονικό «γάμο». Το βέβαιο είναι ότι μια δύναμη που πρόβαλε μέχρι χθες ως παράγοντας θετικών πολιτικών ανατροπών στην Ευρώπη, προς όφελος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, εξελίσσεται σε βασικό μοχλό προσέλκυσης των πέραν της σοσιαλδημοκρατίας αριστερών δυνάμεων στην τροχιά της πολιτικά και ηθικά απαξιωμένης, ιμπεριαλιστικής Κεντροαριστεράς. Μια εξέλιξη που τίποτα το θετικό δεν προοιωνίζεται για τους λαούς της Ελλάδας και της Ευρώπης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου