Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Ντεμιρτάς: Ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει την αδικαιολόγητη επίθεση κατά του PKK


Ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) της Τουρκίας, ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, κάλεσε την Πέμπτη «όλο τον κόσμο» να καταδικάσει τον «άδικο και αδικαιολόγητο πόλεμο» που διεξάγει ο τουρκικός στρατός εναντίον των ανταρτών της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει «με σαφήνεια» να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.
«Όλος ο κόσμος πρέπει αληθινά να το φωνάξει ότι αυτός ο πόλεμος είναι άδικος και αδικαιολόγητος», είπε ο Ντεμίρτας, συμπρόεδρος του HDP, αναφερόμενος στην εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων που εξαπέλυσε η Άγκυρα την 24η Ιουλίου εναντίον βάσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Την περασμένη εβδομάδα το NATO εξέφρασε στην Τουρκία, της χώρας με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, την «σθεναρή αλληλεγγύη του» έναντι της «τρομοκρατίας», εξομοιώνοντας ουσιαστικά τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και το PKK.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πολύ καθαρά και ανοικτά να υποστηρίξει την (επανέναρξη των) διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο PKK και την Τουρκία», είπε ο Ντεμίρτας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ΕΕ πρέπει να στείλει «ένα μήνυμα» υποστήριξης «της διαπραγμάτευσης ανάμεσα (στον φυλακισμένο ιδρυτή του PKK Αμπντουλάχ) Οτζαλάν και την τουρκική κυβέρνηση και να τους πιέσει να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός».

Ο Ντεμίρτας επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με έναν κορυφαίο σύμβουλο της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι καθώς και τον Ζουμπάιρ Αϊντάρ, πρόεδρο του Κουρδικού Εθνικού Κογκρέσου (KCK), μιας οργάνωσης που θεωρείται η πολιτική πτέρυγα του PKK στην Ευρώπη.

Ο Ντεμίρτας είπε ότι ελπίζει να στείλει «έμμεσα», μέσω του Αϊντάρ, ένα «μήνυμα» στο PKK, που η Τουρκία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση: «να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», οι αντιμαχόμενοι «να αρχίσουν διάλογο» εκ νέου.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να θέσει το ερώτημα στην κυβέρνηση (του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ραγίπ) Ερντογάν: "για ποιο λόγο δεν αποδεχθήκατε το ότι το PKK ήταν πολύ κοντά στο να εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα και ωθήσατε την οργάνωση προς έναν πόλεμο; Για ποιο λόγο αρχίσατε έναν νέο πόλεμο;"», είπε ακόμη ο Ντεμίρτας.

Ο Ντεμίρτας εξάλλου κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι εξαπέλυσε τις επιχειρήσεις για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των εθνικιστών ψηφοφόρων, καθώς η σεναριολογία για την προκήρυξη νέων πρόωρων εκλογών στην Τουρκία συνεχίζεται.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, ο Γιοχάνες Χαν, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι συνομίλησε με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται το τρέχον διάστημα σε διαπραγματεύσεις με το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για τον πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας, και κάλεσε να υπάρξει μια «μετρημένη και εποικοδομητική προσέγγιση».

Ο Χαν συνομίλησε τη Δευτέρα με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ και με τον Ντεμίρτας την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου