Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Θ Πετράκος: Όχι δεν υποχωρούμε απέναντι στις αξιώσεις της Γερμανίας να ξεχάσουμε τις Γερμανικές επανορθώσεις

Παρατίθενται η παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Λαϊκής Ενότητας στην Ολομέλεια της ΒτΕ με θέμα την Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του ναζισμού και τους τόπους μαρτυρίου και ολοκαυτώματος στην Ελλάδα και συζήτηση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
Το βίντεο της παρέμβασης: http://youtu.be/59SVdNFL61Y
Παρατίθενται η ομιλία:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θέλω πρώτα απ’ όλα να εκφράσω τις μεγάλες ευχαριστίες και την απεριόριστη εκτίμηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Λαϊκής Ενότητας, που έχω την τιμή να είμαι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, προς όλες και όλους τους προσκεκλημένους αγωνιστές που βρίσκονται σήμερα εδώ. Ήρθαν εδώ για να πάρουν μέρος σε μια ιστορικού χαρακτήρα συνεδρίαση, την οποία η Διάσκεψη των Προέδρων, μετά από δική σας εισήγηση, είχε αποφασίσει.

Όπως τονίσατε, βρίσκονται σήμερα εδώ δυστυχώς λίγοι Βουλευτές. Όμως βρίσκονται Βουλευτές, όπως είπατε, από δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Τους Βουλευτές αυτούς τους συνδέει μια κοινή κόκκινη γραμμή. Είναι οι Βουλευτές του «ΟΧΙ», οι Βουλευτές του «ΟΧΙ» στα μνημόνια, στο τρίτο μνημόνιο. Η παρουσία τους εδώ δηλώνει ότι τιμούν το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού, το «ΟΧΙ» της Εθνικής Αντίστασης.

Πιστεύω ότι εκφράζω όλους τους συναδέλφους λέγοντας ότι η παρουσία μας εδώ σημαίνει «ΟΧΙ», δεν υποχωρούμε απέναντι στις αξιώσεις της γερμανικής Κυβέρνησης να ξεχάσουμε τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, των επανορθώσεων και τη διεκδίκηση των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών, αλλά και όποιο κακό έκανε και την τεράστια καταστροφή που έφερε στον ελληνικό λαό ο ναζισμός και ο φασισμός.

Δηλώνουμε λοιπόν «ΟΧΙ», δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε. Δηλώνουμε την απαίτησή μας, αλλά και την απόφασή μας να μην σταματήσουμε να διεκδικούμε αυτό που είναι το δίκαιο του ελληνικού λαού, αυτό που οι αγωνιστές και τα θύματα των θηριωδιών του ναζισμού ζητούν. Το αίμα που έχει χυθεί σε αυτόν τον τόπο δεν πρόκειται να ξεχαστεί όσο και αν θέλουν κάποιοι να σταματήσουν το «ΟΧΙ» και να το κάνουν «ΝΑΙ», «ναι, συμφωνούμε να μην διεκδικούμε».

«ΟΧΙ» λοιπόν. Επιμένουμε και θα επιμείνουμε με όλες μας τις δυνάμεις, σε όποιο μετερίζι βρίσκεται ο καθένας, ώστε να συνεχίσουμε αυτό που το Εθνικό Συμβούλιο με τον Μανώλη Γλέζο επικεφαλής διεκδικεί όλα αυτά τα χρόνια και το έχει κάνει όχι απλώς διεθνές, αλλά παγκόσμιο ζήτημα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που τονίζει στην επιστολή του ο Μανώλης Γλέζος, ότι Γερμανοί αντιφασίστες συγκροτούν επιτροπές για τη διεκδίκηση των δικαίων του ελληνικού λαού.

Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να συνομολογεί ότι θα πληρώνει το χρέος εις το ακέραιο, θα το καταβάλλει εγκαίρως και αγογγύστως και την ίδια στιγμή να ξεχνιέται η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, των γερμανικών αποζημιώσεων, των επανορθώσεων και όλων των καταστροφών που έχουν γίνει.

Εμείς λοιπόν που είμαστε παρόντες εδώ –και πιστεύω ότι εκφράζω όλες και όλους τους συναδέλφους- θα επιμείνουμε στη διεκδίκηση που είναι απολύτως δίκαια.



Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου