Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ισπανία: Ήρθε η ώρα της Αριστεράς

Έπειτα από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, η Μανουέλα Καρμένα και η Αντα Κολάου, των νικηφόρων συνδυασμών που στήριξε το Podemos, θα κυβερνήσουν τις δύο μεγαλύτερες ισπανικές πόλεις, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, έχοντας αποσπάσει τη στήριξη των Σοσιαλιστών του PSOE, χωρίς ωστόσο καμιάς μορφής συγκυβέρνηση. Αντίθετα, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για τον σχηματισμό κυβερνήσεων στις αυτόνομες περιφέρειες που πρέπει να εξασφαλίσουν τη δεδηλωμένη, με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos του Αλμπερτ Ριβέρα να πρωταγωνιστούν αδιακρίτως σε συμμαχίες τόσο με το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) όσο και με το PSOE προκειμένου να επιβεβαιωθούν ως «ρυθμιστές» έναντι του Podemos.
Στο παιχνίδι της αποδυνάμωσης της επιρροής του Podemos στις κυβερνήσεις των αυτόνομων κοινοτήτων μετέχουν και οι Σοσιαλιστές, εκδηλώνοντας ανοιχτά την προτίμησή τους για τους Ciudadanos. Το PSOE άνοιξε διάλογο χωρίς επιφυλάξεις με τη Ριζοσπαστική Αριστερά του Πάμπλο Ιγκλέσιας, μόνο στις αυτόνομες κοινότητες όπου οι βουλευτικές έδρες της Κεντροδεξιάς είναι ανεπαρκείς για τη φιλοδοξία τους να ηγηθούν της τοπικής κυβέρνησης, όπως στην Εξτρεμαδούρα, τις Βαλεαρίδες ή την Καστίλη-Λα Μάντσα.

Με πολύ λιγότερους βουλευτές στα τοπικά κοινοβούλια που αναδείχθηκαν από τις εκλογές της 24ης Μαΐου, οι Ciudadanos στοιχηματίζουν στην «κοινοβουλευτική αριθμητική» για να επιβληθούν ως «υπεύθυνοι εταίροι». Ενδεικτικό των πολιτικών προθέσεων που υποκρύπτουν αυτές οι συμφωνίες είναι το παράδειγμα της Ανδαλουσίας, όπου δυόμισι μήνες μετά τις τοπικές εκλογές, η Σοσιαλίστρια Σουσάνα Ντίαθ θα αναλάβει την αυτόνομη κυβέρνηση με την στήριξη του κόμματος του Ριβέρα: προτίμησε να συμφωνήσει σε 70 σημεία που πρότειναν οι Ciudadanos παρά να αποδεχτεί τρία κοινωνικά μέτρα του Podemos.

Διαφορετική είναι η στάση τους σε αυτόνομες περιφέρειες όπως της Μαδρίτης, της Βαλένθια ή της Μούρθια, όπου το PSOE θα χρειαζόταν να συμμαχήσει τόσο με τους Ciudadanos όσο και με το Podemos για να μπορέσει να κυβερνήσει. Με δεδομένο το ιδεολογικό και προγραμματικό τους (ιδίως στα οικονομικά) χάσμα με τη Ριζοσπαστική Αριστερά, προτιμούν να συνασπιστούν με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι.

Αυτό συνέβη στην περιφέρεια της Μαδρίτης όπου την περασμένη εβδομάδα το κόμμα του Ριβέρα ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την Κριστίνα Σιφουέντες του ΡΡ για την προεδρία της αυτόνομης κυβέρνησης. Η βάση της συμφωνίας τους ήταν θέματα κυρίως θεσμικά, όπως η επιβολή προκριματικών εκλογών στα κόμματα ή η άρση της ασυλίας όσων βουλευτών εμπλέκονται σε σκάνδαλα.

Οι Ciudadanos υποστηρίζουν πως δεν έχουν ιδεολογικές προτιμήσεις, απλώς επιλέγουν να έρθουν σε συμφωνία με τα κόμματα που ο λαός ανέδειξε πρώτα. Αυτό ωστόσο αποτελεί πρόφαση, όπως δείχνει το παράδειγμα των δήμων της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, όπου αρνήθηκαν να στηρίξουν τους συνδυασμούς του Podemos που ήρθαν πρώτοι. Αντίθετα απ’ ό,τι το PSOE, που θα στηρίξει και τις δύο νέες αριστερές δημοτικές αρχές.

Χριστίνα Πάντζου - Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου