Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Θ. Πετράκος: Μια κακή συμφωνία θα είναι πολύ χειρότερη από τη μη συμφωνία

"Μια πολύ κακή συμφωνία, για την οποία πιέζουν και εκβιάζουν οι δανειστές, θα είναι πολύ χειρότερη εξέλιξη από τη μη συμφωνία", υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο "Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη".
"Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Οι πιέσεις των δανειστών είναι ασφυκτικές, με στόχο να ταπεινώσουν την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι "η χώρα χρειάζεται μια συμφωνία, η οποία όμως θα ακυρώνει τη λιτότητα, θα προχωράει στη διαγραφή μέρους του χρέους και στην παροχή ρευστότητας για να επανεκκινήσει η οικονομία".
"Μια πολύ κακή συμφωνία για την οποία πιέζουν και εκβιάζουν οι δανειστές, θα είναι πολύ χειρότερη εξέλιξη από την μη συμφωνία. Η Ελλάδα έχει σημαντικούς πόρους και σημαντική γεωπολιτική θέση και μπορεί να ζήσει και να δημιουργήσει", είπε στο σημείο αυτό ο βουλευτής.

Θέμα της ομιλίας του κ. Πετράκου ήταν οι "Επενδύσεις σε μικρές υποδομές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους", και όπως επισήμανε ο βουλευτής, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους "η ακύρωση των επιχειρούμενων ιδιωτικοποιήσεων και η σταδιακή ανάκτηση της δημόσιας ιδιοκτησίας των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων - πυλώνων του κλάδου της ενέργειας (ΔΕΗ -ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ-, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΠΑ), αποτελεί αναγκαία συνθήκη".

Ήδη οι επιχειρούμενες ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της ενέργειας έχουν διακοπεί παρά τις πιέσεις των δανειστών. Το υπουργείο ΠΑΠΕΝ έχει δεσμευθεί ότι ούτε ο ΑΔΜΗΕ θα πωληθεί, ούτε η ΔΕΗ θα διασπασθεί σε μικρή και μεγάλη. Σε αυτό εμμένει ο υπουργός παρά τις ισχυρές πιέσεις των δανειστών, είπε ο κ. Πετράκος.

Ανέφερε,επίσης, ότι "οι συμφωνίες της Πετρούπολης για τον αγωγό φυσικού αερίου δείχνουν ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση και τις δυσκολίες, έχει τη δυνατότητα να κτίσει γέφυρες και, πρωτοπόρα, να ανοίξει δρόμους ενεργειακής και οικονομικής ασφάλειας. Ο "Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός" είναι πρώτα απ' όλα ένας "καλός αγωγός" για μια διαφορετική Ευρώπη, χωρίς νέο-ψυχροπολεμικές διαιρέσεις και χωρίς τείχη απομόνωσης προς οποιαδήποτε πλευρά".

"Ο αγωγός που συμφώνησε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο αρμόδιος υπουργός κ. Λαφαζάνης στην Πετρούπολη ωφελεί όλους τους λαούς και τις χώρες, δίνοντας την ευκαιρία πρόσβασης και πολλαπλών επιλογών σε φυσικό αέριο. Εμείς έχουμε τονίσει και το εφαρμόζουμε ότι δεν εξαιρούμε καμιά χώρα που διαθέτει φυσικό αέριο και θέλει να το περάσει από το έδαφός μας, να το κάνει", είπε επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.



Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου