Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Oι 3 μέρες που συγκλόνισαν τη Γαλλία: «Σιωπηλή πορεία» την Κυριακή για τους 17 νεκρούς και την ελευθερία έκφρασης

Μεγάλη πορεία για τους 17 νεκρούς από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του τελευταίου τριημέρου προγραμματίζεται για την Κυριακή στο Παρίσι, με τον Φρ. Ολάντ να καλεί ξένους ηγέτες να παραστούν. Νεκροί οι 3 δράστες των δύο χθεσινών περιστατικών ομηρίας (οι δύο ήταν οι αδελφοί Κουασί, δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στη Σαρλί Χεμπντό), αλλά και 4 όμηροι, μετά την επέμβαση της γαλλικής αστυνομίας. «Καλωσόρισε» τις επιθέσεις η Αλ Κάιντα της Υεμένης, με την οποία είχε σχέσεις, κατά δήλωσή του, ο ένας εκ των αδελφών Κουασί.
Σάββατο 10/1
Οι τέσσερις όμηροι στο εβραϊκό παντοπωλείο του Παρισιού σκοτώθηκαν από τον ένοπλο εισβολέα Αμεντί Κουλιμπαλί «πιθανώς» από την αρχή της επίθεσής, όπως δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής στον Τύπο ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μουλάν.

«Οι όμηροι δεν σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης από τις δυνάμεις ασφαλείας», διαβεβαίωσε ο δικαστής.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ένοπλος δράστης της ομηρίας Αμεντί Κουλιμπαλί είχε παγιδεύσει το κατάστημα και «απείλησε να πυροβολήσει όλους τους ομήρους» οι οποίοι βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

Διαβάστε ακόμη:



Αιματηρό τέλος είχε η διπλή ομηρία στη Γαλλία, καθώς μετρά τέσσερις νεκρούς ομήρους στο παντοπωλείο, ενώ τέσσερις ακόμα βρίσκονται σοβαρά τραυματίες στο Παρίσι, ενώ νεκροί είναι και οι τρείς δράστες. Όπως προκύπτει, οι δράστες φέρονται να είχαν σχέσεις με ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις.


Παρασκευή 9/1


19.20 Στη Βινσέν υπάρχουν και τέσσερις βαριά τραυματισμένοι, σε κρίσιμη κατάσταση.

19.05 Όλες οι πληροφορίες από τις γαλλικές αρχές ασφαλείας συντείνουν στο ότι και οι τρεις δράστες των ομηριών, οι δύο στο Νταμαρτέν και ο ένας στο εβραϊκό παντοπωλείο στη Βινσέν έχουν πέσει νεκροί από αστυνομικά πυρά. Οι τέσσερις εκ των πέντε νεκρών στην επιχείρηση της αστυνομίας στο εβραϊκό παντοπωλείο στη Βινσέν είναι όμηροι, ενώ ο πέμπτος είναι ο δράστης.

18.50 Η γαλλική αστυνομία επιβεβαιώνει τους θανάτους των αδερφών Κουασί, ενώ όμηροι έχουν απελευθερωθεί.

18.25 H γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε ταυτόχρονη επέμβαση και στα δύο σημεία με τις υποθέσεις ομηρίας:

Στο κτίριο στο Ντανμαρτίν, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, σκοτώθηκαν οι δύο αδελφοί Κουασί, ενώ διασώθηκε ο όμηρος

«Αρκετοί όμηροι» απελευθερώθηκαν και κατά την ταυτόχρονη επέμβαση στο παντοπωλείο στο κέντρο του Παρισιού. Ωστόσο, δεν ειναι σαφές αν διασώθηκαν όλοι, ενώ αναφέρεται και τραυματισμός αστυνομικού.

18.05 Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονται από το κτίριο στο Ντανμαρτίν όπου είναι οχυρωμένοι οι δύο δράστες της επίθεσης στο Σαρλί Χεμπντό, κρατώντας όμηρο.

Φωτ. από το SKyNews:



Bίντεο όπου ακούγονται συνεχείς πυροβολισμοί κατά την - απ' ό,τι φαίνεται - επέμβαση της αστυνομίας στο Ντανμαρτίν:



18.00 Γαλλικό υπ. Εσωτερικών: Δεν υπάρχουν τραυματισμοί ή νεκροί στο Βινσέν

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως στο 2ο περιστατικό ομηρείας, στο Βινσέν, δεν υπάρχουν τραυματίες, νεκροί ή επίθεση:



Το σχετικό απόσπασμα, με το tweet του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών,


O Αμεντί Κουλιμπαλί, που κρατά ομήρους αυτή την ώρα σε παντοπωλείο του Παρισιού και συνδέεται με τους δράστες της επίθεσης στο Charlie Hebdo, είχε δώσει συνέντευξη στη Λε Παριζιέν το 2009, πριν από τη συνάντηση - μαζί με άλλους νέους από το υποβαθμισμένο προάστιο όπου ζούσε - με τον τότε πρόεδρο Νικολάς Σαρκοζί.

17.50 Συνολικά 88.150 αστυνομικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κινητοποίηση στη Γαλλία για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.



Το σημείο της δεύτερης ομηρίας στο Ποντ Ντε Βινσέν

17.35 «Εάν κάνετε έφοδο στην Νταμαρτίν, θα σκοτώσω τους ομήρους στο παντοπωλείο»

«Εάν κάνετε έφοδο στην Νταμαρτέν, θα σκοτώσω τους ομήρους στο παντοπωλείο», έχει διαμηνύσει στην αστυνομία ο δράστης της ομηρίας στο εβραϊκό παντοπωλείο, υπερασπιζόμενος τους δύο βασικούς υπόπτους για τη σφαγή στην Charlie Hebdo, οι οποίοι έχουν ταμπουρωθεί σε κτήριο 35 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παρισιού, στην περιοχή Νταμαρτέν-αν-Γκελ.



Eλεύθεροι σκοπευτές της γαλλικής αστυνομίας παίρνουν θέσεις κοντά στο σημείο όπου οι δύο δράστες της επίθεσης στο Σαρλί Χεμπντό, οι αδελφοί Κουασί, κρατούν έναν όμηρο μέσα σε κτίριο τυπογραφείου στο Ντανμαρτίν



Αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων παίρνουν θέσεις κοντά στο παντοπωλείο όπου συνεργός των αδελφών Κουασί - ο οποίος δολοφόνησε χθες μια γυναίκα αστυνομικό στο Παρίσι - κρατά 5 (ή κατ' άλλες πηγές 6) ομήρους σε παντοπωλείο στο Πορτ Ντε Βινσέν στο Παρίσι.



17.15 Νωρίτερα, είχε κυκλοφορήσει η φήμη πως υπήρξε κάποιο περιστατικό στο Τροκαντερό και πως το εκκενώνει η αστυνομία, πράγμα που δεν ισχύει.



Ωστόσο, περιστατικά όπως αυτό όπου αστυνομικός έβγαλε πιστόλι σε σταθμό κοντά στο Τροκαντερό δείχνουν ανάγλυφα την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί από το πρωί σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα.

Εννέα άτομα από τον κύκλο των βασικών υπόπτων για τη σφαγή στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo στο Παρίσι από διάφορα μέρη της Γαλλίας ανακρίνονται από τις γαλλικές αρχές.

17.05 Η αστυνομία διέταξε να κλείσουν όλα τα καταστήματα στην εβραϊκή συνοικία Μαρέ, στο κέντρο του Παρισιού.

16.35 O ένοπλος που κρατά τουλάχιστον 5 ομήρους σε παντοπωλείο στο Παρίσι, στο Πορτ Ντε Βισνέν, ζητά από την αστυνομία να σταματήσει την πολιορκία του κτιρίου στο Νταμαρτίν όπου έχουν οχυρωθεί οι δύο φερόμενοι ως δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στη Σαρλί Χεμπντό.



Αστυνομικοί σταματούν βιαίως μοτοσικλετιστές που κατευθύνονταν προς το Πορτ Βινσέν όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ομηρεία 5 ανθρώπων.

Το γράφημα με τις εξελίξεις των τελευταίων 3 ημερών στο Παρίσι:



16.30 Η Μαρίν Λεπέν ζήτησε από τον Φρ. Ολάντ να βγει η Γαλλία από τη Συνθήκη Σένγκεν κατά την πρωινή τους συνάντηση.

Το περιστατικό στο Βινσέν οδήγησε στον αποκλεισμό του περιφερειακου δρόμου του Παρισιού, με αποτέλεσμα την πρόκληση κυκλοφοριακού εμφράγματος. Παρασκευή μεσημέρι, στη γαλλική πρωτεύουσα.



16.05 Η αστυνομία δεν επιβεβαιώνει πως δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την εν εξελίξει υπόθεση ομηρίας στο Παρίσι. Κάνει λόγο για 1 τραυματία και 5 ομήρους.

15.40 Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και ονόματα των δύο υπόπτων, μιας γυναίκας και ενός άνδρα, που εμπλέκονται στη χθεσινή δολοφονία μιας δημοτικής αστυνομικού στο Παρίσι:



Τα ονόματά τους είναι Αμεντί Κουλιμπαλί και Χαγιάτ Μπουμεντιέν. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο δράστης της σημερινής, εξελισσόμενης κατάστασης ομηρίας στο Παρίσι είναι ένας από τους δύο, καθώς δήλωσε στους αστυνομικούς «ξέρετε ποιος είμαι».

15.25 Δύο νεκροί στο περιστατικό ομηρείας στο Παρίσι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

15.00 Όπως μετέδωσε το BFMTV, οι όμηροι στο εβραϊκό μαγαζί ενδέχεται να είναι 5.



14.46 Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι ένας ένοπλος εισέβαλλε σε εβραϊκό κατάστημα κοσέρ στο Porte de Vincennes στο Παρίσι, όπου και κρατά όμηρο. Η αστυνομία εκκενώνει την πλατεία από οποιονδήποτε περαστικό.

Φωτογραφίες από το Τουίτερ:



και ακόμα μία:



14.39 «Πυροβολισμοί και πιθανή κατάσταση ομηρίας» σε κατάστημα στο Παρίσι

Γαλλικά μέσα μεταδίδουν πληροφορίες για πυρά και πιθανή κατάσταση ομηρίας σε κατάστημα στην περιοχή Πορτ-ντε-Βινσέν, στο Παρίσι. Πιθανότατα σε παντοπωλείο το νέο σκηνικό τρόμου, ύποπτος ο άνδρας που δολοφόνησε την αστυνομικό την Πέμπτη.

14.00 Ο αναγνωρισθείς ως δράστης της δολοφονίας της δημοτικής αστυνομικού την Πέμπτη είναι συνεργάτης του ενός εκ των δύο ισλαμιστών που φέρονται να πραγματοποίησαν τη σφαγή στη Charlie Hebdo, Σερίφ Κουασί. (Ναυτεμπορική)

13.40 Σε εξέλιξη η επιχείρηση της αστυνομίας. Φωτογραφίες που τράβηξε κάτοικος της περιοχής του Ντανμαρτέν:



13.20 Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ομήρου, τόσο από τον επικεφαλής της παρισινής αστυνομίας, όσο και από αστυνομικό στο σημείο της πολιορκίας.

13.15 Στη σελίδα του δήμου του Νταμαρτέν-αν-Γκελ, ανακοινώνεται πως όλοι οι κάτοικοι πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω της εν εξελίξει αστυνομικής επιχείρησης. Προστίθεται πως «τα παιδιά έχουν περιοριστεί με ασφάλεια μέσα τα σχολεία τους».



Στα social media υπάρχουν αναφορές πως στα σχολεία που βρίσκονται στην περιοχή, οι μαθητές κάθονται μακριά από τα παράθυρα και οι δάσκαλοι τα απασχολούν βάζοντάς τα να τραγουδούν, για να μην υπάρξει πανικός.

12.55 Οι δύο θεωρούμενοι ως δράστες είναι ο Σαϊντ Κουασί, 34 χρονών, και ο αδελφός του Σερίφ (32 χρ.). Φέρονται να έχουν δηλώσει στους διαπραγματευτές της αστυνομίας πως «θέλουν να πεθάνουν σαν μάρτυρες».



Το κτίριο όπου έχουν οχυρωθεί οι ένοπλοι



Το σκίτσο του Plantu στο σημερινό πρωτοσέλιδο της Λε Μοντ

12.25 Στις αναλυτικές δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο ο Φρ. Ολάντ στο υπ. Εσωτερικών, ο γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως όλες οι διαδηλώσεις που έχουν εξαγγελθεί θα είναι απόλυτα ασφαλείς, καθώς θα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας, και πρόσθεσε πως ο καθένας είναι ελεύθερος να πάρει μέρος σε διαδηλώσεις - αναφερόμενος και στη μεγάλη διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή. Κάλεσε επίσης τους Γάλλους να απέχουν από κάθε «στιγματισμό» και «στερεότυπα».



12.15 Στο υπ. Εσωτερικών, απ' όπου γίνετια ο συντονισμός των αστυνομικών επιχειρήσεων, μεταβαίνει ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

12.10 To κτίριο όπου έχουν οχυρωθεί οι ένοπλοι - φωτ. από τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του αγγλόφωνου France24:



11.55 Η αστυνομία ζητά από τους δημοσιογράφους να μην κινηματογραφούν και μεταδίδουν ζωντανά όσα γίνονται, ώστε να μην προδίδουν τις αστυνομικές θέσεις. Επίσης, μεταδίδεται πως τα ελικόπτερα προσγειώθηκαν καθώς πλέον οι ύποπτοι έχουν εντοπιστεί με θερμικές κάμερες.

11.45 Πηγές της γαλλικής αστυνομίας λένε πως είναι «σχεδόν σίγουρο» πως οι ένοπλοι είναι οι δράστες της επίθεσης στο Charlie Hebdo. Όλες οι εισόδοι στην πόλη του Νταμαρτέν-αν-Γκελ είναι αποκλεισμένες, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, πέντε ελικόπτερα πετούν στην περιοχή.

Η περιοχή θυμίζει «πεδίο μάχης»:



Φωτ. από την περιοχή



Φωτογραφία του στρατιωτικού ελικοπτέρου που υπερίπταται πάνω από το σημείο όπου έχουν οχυρωθεί οι ύποπτοι.



Οι φωτογραφίες των δύο υπόπτων

11.35: Η περιοχή όπου διεξάγεται η αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε απόσταση 7-10 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκωλ του Παρισιού.

Διαψεύδει την ύπαρξη νεκρού η εισαγγελία

Την πληροφορία που μεταδόθηκε από γαλλικά ΜΜΕ περί νεκρού στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στην πόλη Νταμαρτέν-αν-Γκελ διέψευσε πριν από λίγο το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Παρισιού.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία για θύματα. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την πόλη της βόρειας Γαλλίας, όπου εντοπίσθηκαν νωρίτερα οι δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Charlie Hebdo.

11.20: Αναφέρεται πως η αστυνομία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους υπόπτους που φαίνεται πως έχουν οχυρωθεί σε βιομηχανικό κτίριο, και συγκεκριμένα σε μονάδα εκτυπώσεων.

11.10:

Σύμφωνα με το BBC και το Ρόιτερ, υπάρχει επιβεβαιωμένα ένας νεκρός από την ανταλλαγή πυροβολισμών. Πυκνώνουν ωστόσο οι πληροφορίες για δύο νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Οι ένοπλοι φαίνεται πως έχουν οχυρωθεί σε κτίριο στο Dammartin-en-Goele, ασαφές παραμένει αν κρατούν έναν ή περισσότερους ομήρους.

* * *

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πυροβολισμούς και καταδίωξη των δύο υπόπτων για το μακελειό στο Charlie Hebdo στην περιοχή της Πικαρδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία, όπου έχουν επικεντρωθεί από χθες οι έρευνες των δυνάμεων ασφαλείας.

Μονάδες των ειδικών δυνάμεων RAID και GIGN της αστυνομίας και της χωροφυλακής συνέχισαν τη νύκτα τις επιχειρήσεις στην περιοχή της Πικαρδίας, όπου εντοπίσθηκαν χθες το μεσημέρι από ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων, τον οποίο λήστεψαν, οι δύο ύποπτοι, οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξευτή ρουκετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου