Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Guardian: "Τέλος στον εκφοβισμό της Άνγκελα Μέρκελ, της αρχιέρειας της λιτότητας"

Άκρως καυστικός και επιθετικός έναντι της "αρχιέρειας της λιτότητας" Άνγκελα Μέρκελ, εμφανίζεται μέσω της προσωπικής του στήλης ο Βρετανός αρθρογράφος του Guardian, Owen Jones που χαρακτηρίζει τη γερμανίδα καγκελάριο ως "τερατώδη ηγέτη" που διαλύει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο Owen Jones γράφει ότι τόσο η Μέρκελ όσο και οι γραφειοκράτες της ΕΕ καθώς και οι διεθνείς χρηματοδότες γνωρίζουν ότι η ελπίδα είναι μεταδοτική γι΄ αυτό θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε να σταματήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να εμπνέει τους άλλους.
"Η Μέρκελ ήδη έχει απαιτήσει από το νέο Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να αγνοήσει τη δημοκρατική εντολή που έλαβε από το λαό και να επιμείνει στα μέτρα λιτότητας", αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος του Guardian.



Διαβάστε το άρθρο σε ελεύθερη μετάφραση:

"Πρέπει να σταματήσει ο εκφοβισμός της Άνγκελα Μέρκελ ή να αφήσουμε να νικήσουν οι δυνάμεις της λιτότητας"


Δεν πρέπει να επιτραπεί στη Γερμανία να "στραγγαλίσει" τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη γέννησή του. Η τύχη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη εξαρτάται από αυτό.

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι η πιο τερατώδης ηγέτης της Ευρώπης. Πολιτικοί οι οποίοι επιβάλλουν σε μαζική κλίμακα οικονομικά μέτρα λιτότητας και καταστρέφουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων δεν έρχονται ποτέ αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. Η Μέρκελ αδιαμφισβήτητα βρίσκεται ήδη καταδικασμένη στο εδώλιο της ιστορίας. Οι "αρχιερείς" της λιτότητας της ΕΕ είναι "Άνδρες μηχανές, με μηχανικά μυαλά και μηχανικές καρδιές", όπως αναφέρεται στον επίλογο της ταινίας "ο Μεγάλος Δικτάτορας" από τον Τσάρλι Τσάπλιν. Οι Έλληνες επαναστάτησαν κατά των μηχανών αυτών και επιζητούν να τους ακολουθήσουν και άλλοι.

Ωστόσο, η Μέρκελ, οι γραφειοκράτες της ΕΕ και οι διεθνείς χρηματοδότες είναι σκληροί αλλά όχι ηλίθιοι: γνωρίζουν ότι η ελπίδα είναι μεταδοτική και θα κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να εμπνέει άλλους. Η Μέρκελ ήδη έχει απαιτήσει από το νέο Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να αγνοήσει τη δημοκρατική εντολή που έλαβε από το λαό και να επιμείνει στα μέτρα λιτότητας.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα, διαρροές από τη γερμανική κυβέρνηση έκαναν λόγο για Grexit, ένα σαφές μήνυμα προς τον ελληνικό λαό να μην ψηφίσει τη λάθος μεριά. Για εκείνους που επιθυμούν για την Ευρώπη ένα μέλλον δίχως μείωση του βιοτικού επιπέδου και των κοινωνικών παροχών, δίχως αύξηση της ανασφάλειας πρέπει να αντιμετωπίσει τις πολιτικές της Μέρκελ και των σάπιων ελιτ που εκπροσωπεί.

Όπως σημειώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, η Τρόικα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προώθησαν "μια οικονομική φαντασία", την οποία οι Έλληνες έχουν πληρώσει ακριβά. Αν και προέβλεπαν ότι το ανώτερο ποσοστό της ανεργίας το 2012 θα άγγιζε το 15%, αυτό ξεπέρασε το 25%. Ο Κρούγκμαν γκρεμίζει το ψέμα ότι δεν επιβλήθηκαν στους Έλληνες σκληρά μέτρα λιτότητας. Μάλιστα τους έκοψαν ακόμα περισσότερα από ό,τι είχαν προγραμματιστεί και καθώς η οικονομία κατέρρευσε γκρεμίστηκαν μαζί της και τα φορολογικά έσοδα.

Η Ελλάδα είναι ένα από τα λίγα κράτη που έχει πληγεί τόσο πολύ από σκάνδαλα φοροδιαφυγής, κάτι το οποίο υπόσχεται να αλλάξει ριζικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Κάθε ανεύθυνος δανειολήπτης δημιουργείται από έναν ανεύθυνο δανειστή". Η Γερμανία "όργωσε" χρήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία μέσα από τη μαγεία των απελευθερωμένων αγορών και της τακτικής να "δανείζει περισσότερα χρήματα απ΄ όσα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά αυτές οι χώρες". Οι γερμανικές τράπεζες και η πολιτικών "πρωταθλητή" τους, έπρεπε να γνώριζαν ότι αυτό θα κατέληγε σε καταστροφή.

Γιατί λοιπόν δεν έκαναν κάτι για να το αποφύγουν; Η απάντηση είναι απλή: Απληστία. Όπως εξηγεί ο Αμερικανός συγγραφέας, Kevin Drum, παρείχε στους Γερμανούς αποταμιευτές ένα μέρος να επενδύσουν τα χρήματά τους" και κυρίως " παρείχε στην περιφέρεια αρκετά φθηνά κεφάλαια που ενεργούσαν ως ακμάζουσες αγορές για τις γερμανικές εξαγωγές". Η Γερμανία και η Γαλλία ήταν οι πρώτες χώρες της ΕΕ που υπερέβησαν τους κανόνες προϋπολογισμών που επιβάλλονται από το ενιαίο νόμισμα αλλά όντας ισχυρές, δεν αντιμετώπισαν τις συνέπειες. Το συγκεκριμένο δεν απαλλάσσει το μερίδιο ευθύνης των ελληνικών ελίτ στην καταστροφή. Η Μέρκελ βέβαια, οφείλει να ικετεύει για συγχώρεση.

Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπόσχονται μονάχα κατεστραμμένες κοινωνίες με δυστυχισμένους πολίτες. Περισσότεροι από το μισό πληθυσμό Ισπανίας και Ελλάδας είναι άνεργοι, κάτι το οποίο τους προκαλεί φόβο αλλά και έντονη ψυχική οδύνη και ανασφάλεια. Καλούνται να ζήσουν με την πιθανότητα μακροχρόνιας ανεργίας παίρνοντας υπερβολικά χαμηλούς μισθούς για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι δημόσιες υπηρεσίες, το κράτος πρόνοιας κερδήθηκαν έπειτα από σκληρούς αγώνες διορατικών ανθρώπων μόνο και μόνο για να τους τα στερήσουν έτσι απλά.

Υπάρχει μια συγκεκριμένη αυταρέσκεια που εκφράζεται στη Βρετανία. "Απλά κοιτάξτε απέναντι για να διαπιστώσετε πόσο άσχημα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα". Η Βρετανία είναι απαλλαγμένη από το ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι Βρετανοί εργάτες έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση των αποδοχών τους από την Βικτωριανή εποχή και μια από τις χειρότερες των Ευρωπαϊκών Κρατών. Οι Βρετανοί ηγέτες, όπως και οι άλλοι Ευρωπαίοι, έχουν τιμωρίσει τους δικούς τους ανθρώπους για τις ενέργειες μιας συνεχώς ακμάζουσας ελίτ.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να υπερασπιστούμε επειγόντως την Ελλάδα αλλά και τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Οι ευρωπαϊκές ελίτ γνωρίζουν ότι εάν οι απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιηθούν, τότε και άλλες παρεμφερείς δυνάμεις στην Ευρώπη θα αποκτήσουν θάρρος. Οι Ισπανοί Podemos, ένα κίνημα κατά της λιτότητας, είναι πιθανό να θριαμβεύσει στις φετινές εκλογές. ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη πετύχει την αλλαγή.

Ακόμα και ο ριζοσπαστικός Μογκανταμ, πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, επιβεβαιώνει ότι τη δυνατή διαπραγματευτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη θα οδηγούσε την αγορά στην τιμωρία και άλλων κρατών μελών τα οποία θα καλούνταν να διαγράψουν το μισό χρέος της Ελλάδας. Μια νίκη είναι εφικτή, αλλά εξαρτάται από τη λαϊκή πίεση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει νικητής, τότε θα είναι μια εκπληκτική νίκη για όλες τις δυνάμεις που αντιτίθενται στα μέτρα λιτότητας, ανακατανέμοντας ταυτόχρονα τις ισορροπίες δυνάμεων στην Ευρώπη.

Εάν όμως η Ελλάδα χάσει, από τις προσπάθειες "πνιγμού" του ΣΥΡΙΖΑ, τότε η λιτότητα θα θριαμβεύσει έναντι της δημοκρατίας. Το μέλλον εκατομμυρίων Ευρωπαίων θα είναι ζοφερό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα κίνημα για την υπεράσπιση ενός ήδη κατεστραμμένου ελληνικού έθνους είναι τόσο σημαντικό. Η ηττημένη Γερμανία επωφελήθηκε από την ελάφρυνση του χρέους το 1953, κάτι το οποίο πρέπει να απαιτήσουμε σήμερα για την Ελλάδα. Πρέπει να σταθούμε δίπλα στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για το τέλος των μέτρων λιτότητας, τα οποία έφεραν μονάχα κοινωνική καταστροφή σε όλη την Ευρώπη υπέρ μιας στρατηγικής ανάπτυξης.

Οι προεκλογικές αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ έγραφαν "Η ελπίδα έρχεται". Η εκλογή του πρέπει αντιπροσωπεύσει αυτό ακριβώς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η επιστροφή στη δεκαετία του 1930 μπορεί να τελειώσει από τη δημοκρατική αριστερά παρά από τη φασιστική και γενοκτονική δεξιά. Είναι στο χέρι όλων μας να δράσουμε γρήγορα για να αφήσουμε πίσω μας την εποχή της Μέρκελ και των ανθρώπων-μηχανών.

http://www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου