Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Τρόικα τέλος

Ο ελληνικός λαός δείχνει με κάθε τρόπο ότι από την πλευρά του είναι διατεθειμένος να στηρίξει ολόψυχα μια συνεπή προσπάθεια να ανακτήσει η χώρα την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά της. Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ήδη κάνουν λόγο, με δραματικούς τόνους, για σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, διαπιστώνοντας ρήξη της Ελλάδας με το καθεστώς επιτήρησης.
Στο εσωτερικό της χώρας, αντιπολιτευόμενα κόμματα και κυρίαρχα ΜΜΕ σπεύδουν να πάρουν θέση στο πλευρό της τρόικας, επιπλήττοντας για ανευθυνότητα την κυβέρνηση επειδή τόλμησε να μεταφέρει στους δανειστές τη θέληση του ελληνικού λαού.

Πέντε χρόνια δεν είναι λίγα και η στάση που τήρησαν οι τελευταίες κυβερνήσεις έχει δημιουργήσει έναν ισχυρό εθισμό στην υποταγή και την απόλυτη πειθαρχία στα κελεύσματα των «ισχυρών».

Επιτετραμμένοι και αξιωματούχοι συνήθισαν να παρελαύνουν στην Αθήνα, προσβάλλοντας με τις δηλώσεις τους τον ελληνικό λαό και αντιμετωπίζοντας μόνο «προσοχές» από εκείνους που παρίσταναν τους κυβερνώντες.

Στην πραγματικότητα, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, δεν έκανε κάτι άλλο, πέρα από το να μεταφέρει στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τη βούληση του ελληνικού λαού να απαλλαγεί, αν μη τι άλλο, από την επιτήρηση μιας Επιτροπής που μόνο δεινά και καταστροφή του προξένησε.

Στις δηλώσεις του ο Γ. Βαρουφάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, οι διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ, οργανισμοί και θεσμοί με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις και τους οποίους θεωρεί εταίρους της.

Αλλά να ξεκαθαρίσουμε, να διαχωρίσουμε αυτό από μια Επιτροπή η οποία είναι εντεταλμένη στο σχεδιασμό αυτού του προγράμματος, του οποίου τη λογική η κυβέρνησή μας έχει απορρίψει, είναι εντεταλμένη με την παρακολούθηση και εφαρμογή αυτού του προγράμματος που εμείς έχουμε απορρίψει.

Η κυβέρνησή μας θα πορευτεί με γνώμονα την καλύτερη δυνατή συνεννόηση με τους θεσμοθετημένους, νόμιμους θεσμούς της Ευρωζώνης, της Ε.Ε. και με το ΔΝΤ. Αλλά με μια τριμερή επιτροπή που στόχο έχει την εφαρμογή ενός προγράμματος του οποίου εμείς θεωρούμε ότι τη λογική είναι αντιευρωπαϊκή, με αυτή που σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σαθρά δομημένη επιτροπή, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε».

Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup φέρεται να του διαμήνυσε ότι «το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω. Κανείς δεν το έχει. Θεμελιώδης αρχή της Ε.Ε είναι ο σεβασμός στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας».

Το μήνυμα που εκλαμβάνει ο λαός από αυτές τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και από άλλες κινήσεις που έγιναν, είναι ενθαρρυντικό. Είμαστε ακόμα στην αρχή μιας πορείας που σαφώς δεν έχει κριθεί και θα εξαρτηθεί κυρίως από την αποφασιστηκότητα που θα επιδειχθεί.

Ο ελληνικός λαός δείχνει με κάθε τρόπο ότι από την πλευρά του είναι διατεθιμένος να στηρίξει ολόψυχα μια συνεπή προσπάθεια να ανακτήσει η χώρα την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά της. Αυτή είναι και η μεγάλη δύναμη που μπορεί και πρέπει να επιδειχθεί απέναντι σε όσους δείχνουν να μην καταλαβαίνουν το μήνυμα της 25ης Ιανουαρίου.


Το editorial του Δρόμου της Αριστεράς

πηγή: Δρόμος της Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου