Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τα δυάρια για... μεζονέτες

Αναταραχή στις αγορές μετά τη σημερινή, αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας τηςΕλβετίας (Swiss National Bank – SNB), με την οποία μειώνεται το επιτόκιο του ελβετικού φράγκου στο... -0,75%, ενώ παράλληλα διακόπτεται η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ελβετικά φράγκα ανά ευρώ. Μετά την ανακοίνωση της SNB, το ελβετικό νόμισμα έφτασε να ενισχύεται έως και 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (88 φράγκα ανά δολάριο), ενώ την τελευταία ώρα η άνοδος διαμορφώνεται στο 15%, με την ισοτιμία με το ευρώ στο 1 προς 1.


Σύμφωνα με αναλυτές, η σημερινή κίνηση της SNB δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο να υπάρξουν κερδοσκοπικές κινήσεις εν όψει της έναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων), που εκτιμάται ότι θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο ευρώ.
Στο διάγραμμα αποτυπώνεται η εξέλιξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ | REUTERS / Arnd Wiegmann

Θυμίζουμε ότι η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ και των άλλων νομισμάτων τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν οι επενδυτές αναζητούσαν καταφύγιο στο ελβετικό φράγκο ,εκτοξεύοντας στα ύψη την ισοτιμία του έναντι των άλλων νομισμάτων και ιδιαίτερα του δολαρίου.


Τότε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας έβαλε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία για να αντιμετωπιστεί η απειλή του αποπληθωρισμού και να προστατέψει τους εξαγωγείς και την οικονομία της χώρας.


Ωστόσο, η σημερινή εξέλιξη πλήττει βαρύτατα όσους έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια στο ελβετικό νόμισμα, δηλαδή περίπου 60.000 Έλληνες, που υποχρεώνονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με τις ισοτιμίες (ευρώ/ελβετικού φράγκου) που ίσχυαν κατά τις ημερομηνίες εκταμίευσής τους...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου