Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

''ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ''

ΛΑΘΟΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ     ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ RIA NOVOSTI
Συνέντευξη στο Ria Novosti σε ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας και στον ανταποκριτή του στην Αθήνα ΓκενάντιΜέλνικ παραχώρησε ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στη Β΄ Πειραιά Παναγιώτης Λαφαζάνης. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε ολόκληρη από το πρακτορείο ενώ εκτεταμένα τμήματα της αναμεταδόθηκαν από τον ρωσικό τύπο και από πολλές ιστοσελίδες της Ρωσίας, απόδειξη του ισχυρού ενδιαφέροντος στη Ρωσία για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη συνέντευξη του αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα των ελληνορωσικών σχέσεων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι « Η πολιτική των κυρώσεων της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία είναι μια πολύ κακή πολιτική. Είναι μια πολιτική που βλάπτει σοβαρά τις ρωσω-ευρωενωσιακές σχέσεις, βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωπαϊκό χώρο. Εμείς δεν συμφωνούμε να επιβάλλονται κυρώσεις σε βάρος την Ρωσίας. Θεωρούμαι ότι αυτές οι κυρώσεις δεν υποβοηθούν ούτε την ειρήνη ούτε τη σταθερότητα».

Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας υπογράμμισε: «Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Γι΄αυτό μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα προσπαθήσει να αναπτύξει αυτές τις σχέσεις , αντί να υποβαθμίζονται και θα προσπαθήσει να τις αναβαθμίσει. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα προσπαθήσει να φέρει τις ελληνορωσικές σχέσεις σε ένα επίπεδο πολύ καλύτερο και πολύ πιο ουσιαστικό. Ο ελληνικός και ο ρωσικός λαός δεν έχουν να χωρίσουν απολύτως τίποτε. Ελλάδα και Ρωσία δεν έχουν προβλήματα που να τις χωρίζουν. Επομένως οι καλές σχέσεις είναι μονόδρομος και για τους δύο λαούς και για τις δύο χώρες. Και οι καλές σχέσεις, οι αναβαθμισμένες σχέσεις, θα βοηθήσουν και την περιοχή μας, θα βοηθήσουν βεβαίως την Ελλάδα και την Ρωσία και θα βοηθήσουν ασφαλώς όλη την Ευρώπη. Νομίζω λοιπόν, ότι αύτη τη σταθερή πολιτική αρχών που εξαγγέλλουμε θα εφαρμόσει στο ακέραιο μια κυβέρνηση της Αριστεράς».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απαντώντας, επίσης, σε σχετικό ερώτημα για τη σημασία και τοαποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι έρχεται μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα διασφαλίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πιστεύουμε ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι πάρα πολύ θετική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την ευρύτερη περιοχή μας και για την Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει η αφετηρία για μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας, την Ελλάδα, αλλά μπορεί να γίνει αφορμή και για ένα ντόμινο αλλαγών σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο. Η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο εξαιτίας των ακραίων νεοφιλελεύθερων μονεταριστικών πολιτικών που ακολουθούνται. Πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει αφετηρία για να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές, για να πάμε σε μια Ευρώπη η οποία δεν θα είναι Ευρώπη του χρηματιστικού κεφαλαίου και δεν θα κυριαρχείται από τη Γερμανία, αλλά θα είναι μια Ευρώπη κοινωνική. Μια Ευρώπη κοντά στους εργαζόμενους, στις δυνάμεις της εργασίας. Μια Ευρώπη οικολογική, φιλειρηνική και πιο σταθερή».

Στη συνέχεια η Ιskra παραθέτει ολόκληρη τη συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο RIA Novosti :

-Καλησπέρα κ. Λαφαζάνη. Βλέπουμε για πρώτη φορά σε μια ευρωπαϊκή χώρα να έρχεται στην εξουσία ένα αριστερό κόμμα, και όχι απλά αριστερό αλλά ριζοσπαστικό Αριστερό κόμμα. Αυτό προκαλεί μια ανησυχία για το πόσο ριζικές μεταρρυθμίσεις θα κάνετε και είναι κεντρικό θέμα στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι μπορείτε να πείτε για αυτό το θέμα;

-Αισιοδοξούμε ότι οι εκλογές της Κυριακής θα αναδείξουν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι έρχεται μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα διασφαλίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πιστεύουμε ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι πάρα πολύ θετική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την ευρύτερη περιοχή μας και για την Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει η αφετηρία για μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας, την Ελλάδα, αλλά μπορεί να γίνει αφορμή και για ένα ντόμινο αλλαγών σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο.

Η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο εξαιτίας των ακραίων νεοφιλελεύθερων μονεταριστικών πολιτικών που ακολουθούνται. Πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει αφετηρία για να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές, για να πάμε σε μια Ευρώπη η οποία δεν θα είναι Ευρώπη του χρηματιστικού κεφαλαίου και δεν θα κυριαρχείται από τη Γερμανία, αλλά θα είναι μια Ευρώπη κοινωνική. Μια Ευρώπη κοντά στους εργαζόμενους, στις δυνάμεις της εργασίας. Μια Ευρώπη οικολογική, φιλειρηνική και πιο σταθερή.

-Στις αρχές του 2012, τρία χρόνια πριν, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι από την Ελλάδα θα αρχίσουν οι αλλαγές στην Ευρώπη. Τότε νομίζω ότι κανένας δεν το πίστεψε, αλλά τώρα το πιστεύουν. Η Ελλάδα ξεκινάει την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού ή θα συνεχιστεί ο καπιταλισμός;

-Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ένα πρόγραμμα προοδευτικών αλλαγών στην Ελλάδα, για μια θετική διέξοδο από την κρίση και σε αυτό το πρόγραμμα επιμένει. Το κεντρικό θέμα του προγράμματος μας είναι η απομάκρυνση της τρόικας από την Ελλάδα, η ακύρωση των μνημονίων και της λιτότητας, η διαπραγμάτευση για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και η εφαρμογή πολιτικών, οι οποίες θα εμπεδώνουν στη χώρα κοινωνική δικαιοσύνη και θα αντιμετωπίζουν τα ακραία φαινόμενα της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Αυτό είναι το επείγον πρόγραμμα μας.

Βεβαίως το πρόγραμμα που καταθέτουμε, το πρόγραμμα των προοδευτικών αλλαγών έχει έναν σοσιαλιστικό ορίζοντα και μια σοσιαλιστική προοπτική. Το θέμα όμως του σοσιαλισμού δεν είναι το επίκαιρο διακύβευμα στη χώρα. Αυτό που σήμερα είναι κρίσιμο και επίκαιρο για την Ελλάδα είναι να εφαρμόσει μια πολιτική διεξόδου από την κρίση, μια πολιτική που θα αντιμετωπίζει τα μνημόνια και τη λιτότητα και θα στήσει όρθια ξανά την οικονομία στα πόδια της. Αυτό είναι το επείγον για εμάς και εφόσον το πετύχουμε αυτό και ανοίξουμε θετικούς δρόμους ανασυγκρότησης και ανόρθωσης της χώρας, ασφαλώς ανοίγεται ο δρόμος και για περαιτέρω προοδευτικούς μετασχηματισμούς.

-Και όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, θα πάτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη, ούτε βεβαίως την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ένα πρόγραμμα ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της χώρας με αιχμές την ακύρωση του μνημονίου και της λιτότητας, την απομάκρυνση της τρόικας και την εφαρμογή ενός προγράμματος το οποίο θα αντιμετωπίζει τη μεγάλη φτώχεια που προκάλεσαν τα μνημόνια και βεβαίως θα διεκδικεί τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Αυτή είναι η δική μας προτεραιότητα και αυτό το πρόγραμμά μας εμείς θα το εφαρμόσουμε σε κάθε περίπτωση μέχρι τέλους.

-Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια κοινή εξωτερική πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Σε αυτή την πολιτική υποστηρίζονται οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία. Τι νομίζετε εσείς, η Ελλάδα θα υποστηρίξει τις κυρώσεις, αυτόν τον πόλεμο κυρώσεων μεταξύ των χωρών;

Η πολιτική των κυρώσεων της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία είναι μια πολύ κακή πολιτική. Είναι μια πολιτική που βλάπτει σοβαρά τις ρωσω-ευρωενωσιακές σχέσεις, βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωπαϊκό χώρο. Εμείς δεν συμφωνούμε να επιβάλλονται κυρώσεις σε βάρος την Ρωσίας. Θεωρούμαι ότι αυτές οι κυρώσεις δεν υποβοηθούν ούτε την ειρήνη ούτε τη σταθερότητα. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία.

Γι΄αυτό μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα προσπαθήσει να αναπτύξει αυτές τις σχέσεις , αντί να υποβαθμίζονται και θα προσπαθήσει να τις αναβαθμίσει. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα προσπαθήσει να φέρει τις ελληνορωσικές σχέσεις σε ένα επίπεδο πολύ καλύτερο και πολύ πιο ουσιαστικό. Ο ελληνικός και ο ρωσικός λαός δεν έχουν να χωρίσουν απολύτως τίποτε. Ελλάδα και Ρωσία δεν έχουν προβλήματα που να τις χωρίζουν. Επομένως οι καλές σχέσεις είναι μονόδρομος και για τους δύο λαούς και για τις δύο χώρες. Και οι καλές σχέσεις, οι αναβαθμισμένες σχέσεις, θα βοηθήσουν και την περιοχή μας, θα βοηθήσουν βεβαίως την Ελλάδα και την Ρωσία και θα βοηθήσουν ασφαλώς όλη την Ευρώπη. Νομίζω λοιπόν, ότι αυτή τη σταθερή πολιτική αρχών που εξαγγέλλουμε θα εφαρμόσει στο ακέραιο μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

-Προβληματίζεστε όσον αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ;

Αυτήν την ώρα η προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να απαγκιστρώσει τη χώρα από τα νεοαποικιακά δεσμά που μας έχει επιβάλλει η τρόικα. Αυτή είναι η προτεραιότητα μας, αυτές είναι οι στοχεύσεις μια κυβέρνησης της Αριστεράς και σε αυτή την κατεύθυνση θα ρίξουμε το βάρος μας.

-Σχετικά με τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά. Μίλησα με συντρόφους σας και περιμένουν ένα ποσοστό 38-40%. Πολλοί σχολιαστές όμως δεν πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αυτοδυναμία. Εσείς τι πιστεύετε σχετικά με αυτό αλλά και το ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλα κόμματα;

Εμείς πιστεύουμε ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές θα κατορθώσει να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό το βλέπουμε κυρίως από την επαφή μας με την κοινωνία. Σήμερα αναπτύσσεται ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα υποστήριξης και θετικής ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα λαϊκό ρεύμα που προέρχεται από διάφορες πολιτικές πηγές.

Σήμερα είναι αναγκαία η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτή θα μας δώσει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια και σταθερότητα το ριζοσπαστικό μας πρόγραμμα. Θέλω να πω, ότι σε κάθε περίπτωση, δεν βλέπουμε ότι υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, με το ΠΟΤΑΜΙ του κ. Σταύρου Θεοδωράκη ή, αν μπει στη Βουλή, το ΚΙΔΗΣΟ του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

-Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ;

Εμείς θα συνεργαστούμε με δυνάμεις που μπορούν να κινηθούν με ευθύνη σε μια αντιμνημονιακή προοδευτική κατεύθυνση. Αυτή είναι η βάση των δικών μας συνεργασιών.

-Σύμφωνα με τα λόγια σας, δεν νομίζετε ότι αντέχει η Ελλάδα σε δεύτερες εκλογές.

Δεν νομίζω ότι θα χρειαστούν δεύτερες εκλογές . Οι εκλογές που θα γίνουν θα αναδείξουν το ΣΥΡΙΖΑ με μια ευδιάκριτη, θα έλεγα, κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επομένως ο ελληνικός λαός θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα και στο εσωτερικό και στην Ευρώπη ότι αλλάζει σελίδα, ότι εγκαταλείπει την λιτότητα και τα μνημόνια και μπαίνει σε ένα καινούργιο δρόμο.

Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει μεγάλη λαϊκή συγκατάθεση στο πρόγραμμά μας, μεγάλη λαϊκή υποστήριξη γιατί αυτό θα μας δώσει τη δύναμη να διαπραγματευτούμε με σθένος και αποτελεσματικότητα για τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού με τις κυρίαρχες δυνάμεις σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Με τις ιδιωτικοποιήσεις τι θα συμβεί; Το λιμάνι του Πειραιά, όπου είστε και υποψήφιος βουλευτής, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο σιδηρόδρομος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει τέρμα στο πρόγραμμα και τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης της χώρας. Αυτό είναι βέβαιο.

Όσον αφορά τα λιμάνια της χώρας μας εμείς δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίησή τους. Το λιμάνι του Πειραιά θα ανασυγκροτηθεί και θα παραμείνει δημόσιο λιμάνι για να το διαχειρίζεται το Δημόσιο με κοινωνικό έλεγχο σε όφελος του ελληνικού λαού. Το ίδιο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και βεβαίως ο σιδηρόδρομος. Θα διαμορφώσουμε τον Οργανισμό Σιδηρόδρομων Ελλάδας ως ενιαία επιχείρηση, θα σταματήσουμε δηλαδή τον κατατεμαχισμό και θα τον ανασυγκροτήσουμε ως Δημόσιο Οργανισμό και επιχείρηση για να αναπτύξουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο στη χώρα μας που τόσο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή της.

-Και μια τελευταία ερώτηση σχετικά με τη Ρωσία. Δύο χρόνια πριν η Νέα Δημοκρατία κατάργησε τις συντάξεις για τους υπερήλικες ομογενείς σας από τον Πόντο και τη Βόρεια Ήπειρο. Τώρα ο Α. Σαμαράς εγγυάται την επαναφορά των συντάξεων αυτών. Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό;

Ο κ. Σαμαράς εμπαίζει τους ομογενείς μας από τον Πόντο και από την Ρωσία, που ήρθαν στην Ελλάδα, διότι αυτός έκοψε τη σύνταξή τους. Την έκοψε σε δεκάδες χιλιάδες ομογενείς που την είχαν απόλυτη ανάγκη για να επιβιώσουν, και προεκλογικά έρχεται να τάξει ότι αυτός που έκοψε την σύνταξη και είχε τη δυνατότητα να την επαναφέρει όσο ήταν κυβέρνηση, θα το κάνει αυτό μετά τις εκλογές. Είναι ένας καθαρός εμπαιγμός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει ότι θα αποκαταστήσει τη σύνταξη σε όλον αυτόν τον κόσμο ο οποίος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού. Οι ομογενείς μας του Πόντου, οι ομογενείς μας από τη Ρωσία, πρέπει να είναι βέβαιοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει αυτήν την αδικία και θα επαναφέρει τη σύνταξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου