Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Ανυπακοή επιλέγει η Αργεντινή σε απόφαση δικαστηρίου των ΗΠΑ

«Τελεσίγραφο» από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Αργεντινή για εξόφληση του χρέους προς τα funds και άμεση απάντηση της προέδρου της χώρας που τονίζει πως δεν πρόκειται να συμμορφωθεί . Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έστειλε με χθεσινή απόφαση του «τελεσίγραφο» στο Μπουένος Άιρες είτε να πληρώσει εξολοκλήρου το χρέος του σε ορισμένους από τους πιστωτές του, είτε να διακινδυνεύσει να χρεοκοπήσει. Η άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου να δεχθεί το επιχείρημα της Αργεντινής ότι οι προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις ερμήνευσαν εσφαλμένα τις συμφωνίες που είχε κάνει η χώρα με τους ομολογιούχους και παραβίασαν την κυριαρχική ασυλία της χώρας, χαρακτηρίστηκε νίκη για τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Πολ Σίνγκερ, που αρνήθηκαν να αποδεχθούν τον συμβιβασμό για την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους.

Η απόφαση υποχρεώνει την Αργεντινή να πληρώσει ολόκληρο το χρέος του 1,3 δισ. δολάρια στα συγκεκριμένα funds, πριν πληρώσει τις άλλες προγραμματισμένες δόσεις της στους υπόλοιπους ομολογιούχους, μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Άμεση αντίδραση της Κριστίνα Φερνάντεζ

Η Αργεντινή δεν μπορεί να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και να πληρώσει αποζημιώσεις στους πιστωτές της που δεν συμμετείχαν εθελοντικά στις αναδιαρθρώσεις χρέους του 2005 και του 2010, διεμήνυσε σήμερα Τρίτη η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντεζ, τονίζοντας ωστόσο πως το Μπουένος Άιρες δεν πρόκειται να πτωχεύσει για το αναδιαρθρωμένο χρέος της.
«Αυτό που δεν μπορώ να κάνω ως πρόεδρος, είναι να υποβάλω τη χώρα σε τέτοιον εκβιασμό», τόνισε η κ. Φερνάντεζ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.
«Δεν είναι μόνο παράλογο, αλλά και αδύνατο», συμπλήρωσε η κ. Φερνάντεζ.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως η Αργεντινή «θα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και δεν πρόκειται να κηρύξει πτώχευση για τον αναδομημένο χρέος», συνεχίζοντας να εξυπηρετεί το χρέος που διακατέχουν οι πιστωτές που ήτα πρόθυμοι να λάβουν μέρος στο «κούρεμα».



efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου