Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Κατεδαφίζουν ακίνητα - συντάξεις

Στις 50.000 ή 100.000 το αφορολόγητο, ακόμη και για πρώτη κατοικία * Στο "τραπέζι" και το μηδενικό αφορολόγητο!.. Σε βοηθήματα μετατρέπονται οι συντάξεις από το 2015, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εκ βάθρων αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος που επισπεύδει η κυβέρνηση από φέτος με στόχο τη δραματική μείωση των παροχών στους ασφαλισμένους. Ουσιαστικά οι συντάξιμες αποδοχές θα ακολουθήσουν τις δραματικές μειώσεις των μισθών, καθώς οι κύριες συντάξεις θα εξισωθούν σταδιακά σε όλα τα ταμεία οδηγώντας σε μεγάλες μειώσεις κυρίως τους ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία, οι επικουρικές θα αναπροσαρμόζονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας προκειμένου να μην δημιουργούνται ελλείμματα (!) ενώ οι εφάπαξ παροχές που θα καθορίζονται από ένα διανεμητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών (κεφαλαιοποιητικό) θα σχετίζονται με τον χρόνο αποχώρησης κάθε ασφαλισμένου.Η ΑΥΓΗ
* Ακόμη και από το πρώτο ευρώ αξίας της πρώτης κατοικίας ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα
* Τριπλή παρέμβαση στις συντάξεις με νέο ασφαλιστικό: ισοπεδωτική εξίσωση των κύριων, ύψος επικουρικών ανάλογα με τη δυνατότητα του Ενιαίου Ταμείου και εφάπαξ σε συνάρτηση με τον χρόνο αποχώρησης
Να παγιώσει το βάρβαρο καθεστώς των περικοπών και διάλυσης του κοινωνικού κράτους επιχειρεί η τρόικα εσωτερικού υπό την υψηλή εποπτεία της αυθεντικής τρόικας. Στο υπουργείο Οικονομικών η πολιτική ηγεσία του και εκπρόσωποι των συγκυβερνώντων κομμάτων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. συζήτησαν για τη θέσπιση ενιαίου φόρου στα ακίνητα, ο οποίος θα αντικαταστήσει τους υπάρχοντες και τα πάσης φύσεως χαράτσια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο τραπέζι έπεσαν και σενάρια για φόρο από το πρώτο ευρώ της ακίνητης περιουσίας, άρα και της πρώτης κατοικίας. Τα... θετικά σενάρια περιλαμβάνουν αφορολόγητο όριο 50.000 ή 100.000 αντικειμενικής αξίας.

Η νέα ασφαλιστική "μεταρρύθμιση", δηλαδή αντιμεταρρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2015, περιλαμβάνει την ισοπέδωση των συντάξεων και ιδιαίτερα τον αφανισμό των επικουρικών.

Μακρύς Γολγοθάς για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ολοένα και πιθανότερος φαίνεται ο κίνδυνος να συρρικνωθεί μόλις στα 50.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο του ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το ειδικό τέλος. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο "τραπέζι" έπεσε η πρόταση ακόμη και για μηδενικό αφορολόγητο! Σημειώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράττουν σε ετήσια βάση τα κρατικά ταμεία έσοδα που θα υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.

Μετά και τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν κατέληξαν παρά σε δύο εναλλακτικά σενάρια, για αφορολόγητο 50.000 ευρώ και για αφορολόγητο 100.000 ευρώ με τις τελικές αποφάσεις αναμένονται προς το τέλος της εβδομάδας. Έτσι, σε νέα σύσκεψη -εκτός απροόπτου την ερχόμενη Παρασκευή- αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις τόσο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων όσο και για τη συγκράτηση των αντικειμενικών τιμών των αγροτεμαχίων επί των οποίων θα επιβάλλεται ο ενιαίος φόρος, ώστε να μην προκύψουν από τεχνικές αβλεψίες αστρονομικά ποσοστά αυξήσεων.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών τέθηκαν ως υπόθεση εργασίας συντελεστές του νέου φόρου ανάλογα με το ύψος του αφορολογήτου για τα φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι θα ξεκινούν από 0,05% ή 0,10% και θα κυμαίνεται έως και 1,5% με 2%.

Ειδικότερα, στα “αγκάθια” που έχουν προκύψει αναφορικά με την οριστικοποίηση του νέου φόρου περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπολογισμός της αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων, καθώς οι υφιστάμενοι συντελεστές προσαύξησης επί των τιμών αναφοράς είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε εξωπραγματικά υψηλές αντικειμενικές αξίες. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος, ιδίως για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις εντός της Αττικής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι οι ειδικοί της επιτροπής επεξεργάζονται προτάσεις συγκράτησης των αντικειμενικών τιμών των αγροτεμαχίων στις οποίες θα επιβάλλεται ο ενιαίος φόρος και αυτές οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν την Παρασκευή, οπότε θα συζητηθούν και διάφορα αιτήματα εξαιρέσεων ή ειδικής μεταχείρισης που έχουν υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους φορείς. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η τρόικα έχει υποβάλει πρόταση για κατάργηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, με το επιχείρημα πως οι αντικειμενικές αξίες προκαλούν επιπρόσθετες στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έτσι, προτείνουν αλλαγή του συστήματος των αντικειμενικών αξιών με ένα άλλο, το οποίο θα καθορίζει τις τιμές των ακινήτων βάσει των πραγματικών που ισχύουν στην αγορά, κάνοντας μάλιστα λόγο και για σύσταση επιτροπών από παράγοντες της αγοράς και αξιοποίηση στοιχείων όπως αυτά της Τράπεζας της Ελλάδος ή των επιμελητηρίων, η οποία θα αποτυπώνει κάθε χρόνο τις πραγματικές τιμές των ακινήτων.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταβάλουν περί τα 5 δισ. ευρώ φέτος μέσα από φόρους όπως είναι:

* Το χαράτσι που θα συνεχίσει να πληρώνεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ώς τον Μάιο και αφορά το 2012.

* Ο ΦΑΠ του 2010 με την πρώτη δόση πληρωτέα ώς το τέλος Ιανουαρίου, μαζί με τη δεύτερη (αν δεν δοθεί παράταση).

* Ο ΦΑΠ του 2011 (θα αρχίσει να εξοφλείται επίσης σε τρεις δόσεις από τον Μάρτιο).

* Ο ΦΑΠ του 2012, ο οποίος εκτός απροόπτου θα πληρωθεί το διάστημα από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, ο οποίος θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Σεπτέμβριο και θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες πάσης φύσεως ακινήτων.

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

Επικουρική μόνο εφόσον υπάρχει δυνατότητα του ταμείου!

Σε βοηθήματα μετατρέπονται οι συντάξεις από το 2015, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εκ βάθρων αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος που επισπεύδει η κυβέρνηση από φέτος με στόχο τη δραματική μείωση των παροχών στους ασφαλισμένους. Ουσιαστικά οι συντάξιμες αποδοχές θα ακολουθήσουν τις δραματικές μειώσεις των μισθών, καθώς οι κύριες συντάξεις θα εξισωθούν σταδιακά σε όλα τα ταμεία οδηγώντας σε μεγάλες μειώσεις κυρίως τους ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία, οι επικουρικές θα αναπροσαρμόζονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας προκειμένου να μην δημιουργούνται ελλείμματα (!) ενώ οι εφάπαξ παροχές που θα καθορίζονται από ένα διανεμητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών (κεφαλαιοποιητικό) θα σχετίζονται με τον χρόνο αποχώρησης κάθε ασφαλισμένου.

Έτσι, μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις που αφορούσαν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, στην περικοπή από 5% έως 20% του αθροίσματος κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ που θα εφαρμοστεί από αύριο Τετάρτη, το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί με διαδοχικές παρεμβάσεις, υπό το πρόσχημα είτε της περαιτέρω ενοποίησης των ασφαλιστικών φορέων, είτε της μνημονιακής αρχής της "μη δημιουργίας ελλειμμάτων", να αλλάξει πλήρως το Ασφαλιστικό σύστημα. Αποτέλεσμα το νέο ασφαλιστικό σύστημα να χάνει ένα (από τα τελευταία) σημαντικό κοινωνικό πρόσημο που αφορούσε τη δίκαιη αναδιανομή, καθώς, όπως αναφέρεται στον νέο νόμο (σ.σ.: επικουρικά) μετατρέπεται από σύστημα "εγγυημένων παροχών", σε σύστημα "εγγυημένων εισφορών".

Σύμφωνα με γνώστες της κοινωνικής ασφάλισης, πρόκειται για ένα νέο σύστημα που ουσιαστικά καταργεί την έννοια της σύνταξης, όπως τη γνωρίζουμε έως σήμερα, καθώς κανείς δεν θα γνωρίζει ή να υπολογίζει τις παροχές που θα λάβει, ενώ προεξοφλείται ότι δρομολογούνται σημαντικές μειώσεις.

Το διπλό "μαχαίρι" σε επικουρικές και εφάπαξ θα έχει ολοκληρωθεί τη διετία 2013 - 2015 οδηγώντας σε νέες δραματικές περικοπές και μετατρέποντας ουσιαστικά τις σημερινές μειωμένες παροχές κυριολεκτικά σε επιδόματα. Ταυτόχρονα οι ενιαίοι κανόνες, που θα ακολουθήσουν και θα αφορούν τα ταμεία κύριας ασφάλισης, αναμένεται να επιφέρουν άμεσες μειώσεις συντάξεων κυρίως για τα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ - τράπεζες) που είναι ενταγμένα στο ΙΚΑ ως ειδικοί λογαριασμοί. Σήμερα μάλιστα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η "ειδική επιστημονική επιτροπή" που συγκρότησε το υπουργείο Εργασίας προκειμένου η νέα "κάθετη" παρέμβαση (ενιαιοποίηση εισφορών - παροχών) να διαμορφωθεί και να έχει ψηφιστεί μέχρι τέλος του χρόνου.

Αναλόγως των δυνατοτήτων...

Στις επικουρικές συντάξεις "το ύψος θα προσαρμόζεται στα οικονομικά δεδομένα των ταμείων έτσι ώστε να μήν δημιουργούται νέα ελλείμματα". Με άλλα λόγια δηλαδή από το 2015 το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα χορηγεί συντάξεις "αναλόγως με τις οικονομικές δυνατότητές του". Ο κάθε ασφαλισμένος θα διατηρεί ατομική μερίδα από το 2011 και μετά, ενώ μετά το 2015 για την επικουρική θα υπάρχει διπλός υπολογισμός: Με το ισχύον σύστημα το τμήμα της σύνταξης μέχρι και το 2014 και με το νέο το τμήμα μετά το 2015.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι με το νέο σύστημα το ποσό της επικουρικής σύνταξης θα διαμορωνεται με βάση α) τα δημογραφικά δεδομένα, β) το ποσό συσσώρευσης των εισφορών με επιτόκιο που καθορίζεται από το ποσοστό μεταβολής του μισθού των εργαζομένων, γ) τη μεταβιβασιμότητα ή μη της σύνταξης και δ) το επιτόκιο προεξόφλησης.

Μείωση κύριων συντάξεων σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες

Όσον αφορά την κύρια ασφάλιση ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ενιαίες εισφορές, ενιαίες παροχές, ενιαίους κανόνες ασφάλισης και πλήρη εσωτερική ενοποίηση των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων. Η εσωτερική ενοποίηση θα αφορά τα ταμεία κύριας ασφάλισης ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Ειδικότερα οι ενιαίες εισφορές θα αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε σε ΔΕΚΟ, τράπεζα ή επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα, και τέλος θα σημάνουν ενιαίο σύστημα παροχών και θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσουν και θα μειώσουν τις συντάξεις των ειδικών ταμείων.

Οι συντάξεις των υπολοίπων θα θιγούν από το 2015 και μετά σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, ο οποίος προβλέπει ότι οι συντάξεις θα υπολογίζονται με το σύνολο των εισφορών και το σύνολο του εργασιακού βίου κάθε ασφαλισμένου.

Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θα λειτουργεί ένα ενιαίο λογιστήριο ανά ταμείο και θα καταργηθούν οι ειδικοί λογαριασμοί των υπηρεσιών που συντηρούσε κάθε ταμείο που ενοποιήθηκε, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία θα αντιμετωπίζονται από το ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) και θα υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για την τακτοποίηση των οφειλών.

ΠΗΓΗ: Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου