Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Έληξε η προθεσμία συμμετοχής στο ελληνικό "κούρεμα"

Ώρα μηδέν για το PSI και το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων ύψους 177,5 δισ. ευρώ. Στις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης, εξέπνευσε η προθεσμία και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, το ποσοστό της συμμετοχής θα κινηθεί γύρω στο 85% ίσως και λίγο πιο ψηλά.
Οι επίσημες ανακοινώσεις, θα γίνουν στις 8 το πρωί της Παρασκευής και στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του...Eurogroup. Αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα, απαλλάσσεται από χρέος 107 δισ. ευρώ και ανοίγει ο δρόμος για τη δανειακή σύμβαση των 130 δισ ευρώ, προς την ελληνική οικονομία. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής (CAC's). Εάν το συνολικό ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 88,5%, ενδέχεται να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής (CAC's) και έτσι να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός, με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας. Τι θα ακολουθήσει
Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup. Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να κλειδώσει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.
Για τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω των όρων των ομολόγων αλλά και του γεγονότος ότι έχουν ήδη ενσωματωμένες ρήτρες, η ανταλλαγή θα γίνει στις αρχές Απριλίου.
Στις 20 Μαρτίου, λήγει το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ομόλογο, το μερίδιο της ΕΚΤ, η οποία εξαιρείται από το κούρεμα είναι 4,6 δισ. ευρώ.
Το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου έκανε λόγο για "μια ιδιαίτερα κρίσιμη ημέρα" καθώς το PSI, αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει ομαλά η νέα δανειακή σύμβαση.

http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου