Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Τη διαβεβαίωση πως θα κοπούν οι συντάξεις έδωσε ο Τσακαλώτος, γιατί πρέπει να αποκτήσουμε κοινωνικό κράτος

Ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, διαβεβαίωσε πως οι επικείμενες περικοπές στις συντάξεις έως και 18% που είναι προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο του 2019, θα πραγματοποιηθούν, βάζοντας τέλος στα σενάρια που τις ήθελαν να αποτελούν αντικείμενο κάποιας διαπραγμάτευσης.

Οι περικοπές που αναμένεται να ωθήσουν ένα μέρος των συνταξιούχων, λίγο πιο κοντά στην ανέχεια, δεν πρόκειται να ακυρωθούν σημειώνει ο υπουργός, αφού όπως ο ίδιος αναφέρει, έτσι κι αλλιώς οι συντάξεις δεν κατέληγαν στους ίδιους τους συνταξιούχους, αλλά στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, αυτή είναι μια κατάσταση που δε μπορεί να συνεχιστεί, ενώ τη συντήρηση των παιδιών και των εγγονιών πρέπει να την αναλάβει το κοινωνικό κράτος, με διάφορα προγράμματα, όπως για παράδειγμα τα σχολικά γεύματα.

Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ώρα για αυτήν τη συζήτηση. Κάθε πράγμα στην ώρα του. Να κλείσει η δ’ αξιολόγηση, το είδος της παρακολούθησης και το χρέος, και μετά θα το δούμε […] είναι θέμα οι συντάξεις, βεβαίως έχουν κοπεί, βεβαίως σε μερικούς ανθρώπους έχουν κοπεί παραπάνω από ό,τι πρέπει, πολύ παραπάνω, αλλά δεν μπορεί όμως να ξοδεύουμε σχεδόν όσο ξοδεύουν ως ποσοστό για τις συντάξεις άλλες χώρες και πιο προωθημένες χώρες από εμάς, και να μην πληρώνουμε σχεδόν τίποτε στις άλλες δαπάνες που χρειάζεται […] για να γίνει σοβαρή συζήτηση και να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Τι έλεγα εγώ παλιά; Πήγαινα στους Ευρωπαίους και τους έλεγα: “Δεν μπορείτε να κόψετε τις συντάξεις, διότι η θεία μου η τάδε στην Πρέβεζα βοηθάει το άνεργο παιδί της, βοηθάει τα εγγόνια της στο φροντιστήριο, βοηθάει το άλλο παιδί της στο νοίκι που είναι στην Αθήνα”. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλεγε ότι “πρέπει να φτιάξετε κι ένα κοινωνικό κράτος”. Δηλαδή δεν είναι σωστό η σύνταξη της γιαγιάς να μην είναι για τη γιαγιά και να πηγαίνει σε όλη την υπόλοιπη οικογένεια. Πρέπει να φτιάξετε κι ένα κοινωνικό κράτος

Εντωμεταξύ, εντύπωση προκαλούν δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν:

Το υπουργείο Εργασίας θα κρατήσει «κρυφές» τις περικοπές μέχρι την τελευταία στιγμή, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.

από τη στιγμή μάλιστα που οι περικοπές είναι γνωστές εδώ και αρκετούς μήνες:


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συντάξεις δεν αποτελούν κάποιο είδος φορολογικής ανταπόδοσης που δίνουμε σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από καθαρή μεγαλοψυχία, αλλά επιστροφή μέρους των χρημάτων τους που παρακρατήθηκαν όσο αυτοί δούλευαν, οπότε μικρή σχέση θα έπρεπε να έχουν με οποιασδήποτε μορφής κοινωνικό κράτος, οραματίζεται ο κάθε πολιτικός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου