Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Περιμένοντας το Εφετείο για την Ηριάννα

Στο Εφετείο επανέρχεται το πρωί της Δευτέρας η υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ. όπου θα εξεταστεί για δεύτερη φορά η αίτηση αναστολής εκτίμησης της ποινής της, μετά την απόρριψη του πρώτου αιτήματος του περασμένου καλοκαιριού. Ομοίως και με την υπόθεση του συγκατηγορούμενού της, Περικλή Μ., με τους δύο καταδικασμένους για τρομοκρατία με εξαιρετικά αμφίβολα στοιχεία να αναμένουν από τη Δικαιοσύνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.Εξαίρεση του συνηγόρου της Ηριάννας, Θεόδωρου Μαντά, προκειμένου να εκδικαστεί η υπόθεση.
Στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθηνών μεταφέρεται το ενδιαφέρον για την εξέλιξη της υπόθεσης της Ηριάννας, που καταδικάστηκε στις αρχές του Ιουνίου σε ποινή 13 ετών από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τρομοκρατία, με μοναδικό στοιχείο τη σχέσης της με τον Κ. Παπαδόπουλο, που αθωώθηκε ομόφωνα για παρόμοιες κατηγορίες, καθώς και ένα μερικό δακτυλικό αποτύπωμα που «ταυτοποιήθηκε» με το δικό της σε καθαρό γεμιστήρα που βρέθηκε στην πανεπιστημιούπολη.

Η διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κρατούμενη στις φυλακές Ελαιώνα, άκουσε το Εφετείο να απορρίπτει την αίτησή της για αναστολής έκτισης της ποινής της, όπως και του συγκατηγορούμενού της, Περικλή Μ., οποίος συγκατοικούσε με τον σύντροφο της Ηριάννας.

Οι Εφέτες με πλειοψηφία τριών προς δύο απέρριψαν τις αιτήσεις των δύο νεαρών, αποδεχόμενοι την εισαγγελική εισήγηση που ουσιαστικά ζήτησε να παραμείνουν στη φυλακή.

Σημειώνεται πως ο Δικηγορικός Σύλλογος ΑΘηνών, του οποίου τα μέλη απεργούν σε ένδειξη πένθους για τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, έδωσε με ομόφωνη απόφασή του την άδεια στον συνήγορο της Ηριάννας, Θεόδωρο Μαντά, να παραστεί για την εκδίκαση της υπόθεση.

Όπως δήλωσε ο Θ. Μαντάς στην Εφημερίδα των Συντακτών, το διακύβευμα είναι εάν η διδακτορική φοιτήτρια θα μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα τη ζωή της, εώς ότου εκδικαστεί κατ' ουσίαν η υπόθεσή της στο Εφετείο, ή εάν θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα στη φυλακή.

«Το διακύβευμα σήμερα είναι το εάν η Ηριάννα θα συνεχίσει να παραμένει στη φυλακή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση στην ουσία της στο Εφετείο ή αν θα μπορέσει επιτέλους να επιστρέψει στο Πανεπιστήμιό της και να συνεχίσει απρόσκοπτα τη ζωή της. Ειδικά τη στιγμή που ήδη έχει διαμορφωθεί, στην κοινωνία, πεποίθηση για αυτήν τη δικαστική αστοχία», τόνισε την Κυριακή ο συνήγορός της και δήλωσε βάσιμα αισιόδοξος «ότι αυτή τη φορά η Ηριάννα θα μπορέσει να επιστρέψει στην κοινωνία και στο Πανεπιστήμιο».

Όπως αναφέρει το News277, οι δικαστές έκριναν στο σύνολό τους, σύμφωνα με το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης, πως η Ηριάννα πληροί της προϋποθέσεις του άρθρου 497 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Δηλαδή, μεταξύ άλλων ότι δεν είναι φυγόποινη ή φυγόδικη και δεν έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, που της έχουν επιβληθεί. Σημειώνεται πως η διαφορετική κρίση των δικαστών, όπως κατά πληροφορίες καταγράφεται, έρχεται αναφορικά με την ύπαρξη ή μη βλάβης ως προς την 29χρονη.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία της έδρας εμμένει στα «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων» που αποδίδονται στην Ηριάννα και από τα οποία προκύπτει ότι «είναι πολύ πιθανόν να διαπραχθούν ομοειδή εγκλήματα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Μάλιστα, οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί κατέληξαν στο ότι «δεν προκύπτει υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για την αιτούσα», παρότι η φοιτήτρια εμποδίζεται να αναπτύξει τις ακαδημαϊκές της δραστηριότητες.

Την ίδια ώρα, συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πρόκειται να πραγματοποιηθούν έξω από το Εφετείο, καθώς συλλογικότητες της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, και φοιτητικοί σύλλογοι με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στην Ηριάννα και στον Περικλή» έχουν δώσει ραντεβού στις 9 το πρωί καλώντας σε κινητοποιήσεις στήριξης.

Το τελευταίο διάστημα, μετά και την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, πλήθος αλληλέγγυων έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του απέναντι στην 29χρονη Ηριάννα και τον 33χρονο Περικλή με αποκορύφωμα τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου στο Γουδί και κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 30 χιλιάδες κόσμου.

Μάλιστα, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης που ξεκίνησε από το Μοναστηράκι και κατέληξε στο Σύνταγμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου