Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Η λινάτσα της τέχνης…

Καθώς περνούσα από την Ομόνοια αντίκρισα μια βάναυση παρέμβαση υποτιθέμενης καλλιτεχνικής δημιουργίας του Γερμανού γλύπτη Γκρέγκορ Σνάιντερ βραβευμένου με Χρυσό Λέοντα στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2001.
Μια πράσινη λινάτσα λοιπόν έχει καλύψει την πλατεία και νομίζεις ότι θα ξεκινήσουν πάλι τα ατέλειωτα έργα των ελληνικών εργολαβιών, όμως δεν είναι αυτό, πρόκειται για δημιουργία… για Τέχνη, μόνο που εμείς οι απλοί θνητοί δεν την κατανοούμε, όπως την κατανοεί ο δήμαρχος Καμίνης και η υποσιτισμένη πολιτιστικά, αλλά και ξιπασμένη άρχουσα ελληνική τάξη.
Κάθε δυτικό και τώρα μάλιστα γερμανικό – αφού μας έχουν υπό την εποπτεία τους – είναι σημαντικό, άλλωστε και η Documenta 14 κινείται μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο. Γενικότερα ο ελληνικός επαρχιωτισμός της άρχουσας τάξης και των προβεβλημένων ψευτομορφωμένων που στις μέρες μας κατακλύζουν την τηλεόραση πάσχει από φραγκολεβαντινισμό. Έτσι άκριτα λοιπόν δέχονται να σκεπάσουν ένα άλλο γλυπτό που υπάρχει ήδη στην πλατεία με την λινάτσα γλυπτό ενός Γερμανού … γλύπτη και να εξαφανίσουν τον χώρο με την … εικαστική εγκατάσταση(!) «Invisible City».

Όπως λοιπόν μας εξαφάνισαν το εθνικό μας νόμισμα και την οικονομία μας, έτσι μας εξαφανίζουν κάθε τι, πολιτιστικό, πολιτικό, παραδοσιακό και πνευματικό και απ’ ότι φαίνεται μέχρι τώρα βγαίνουν νικητές.

Ασφαλώς όταν ένας λαός ασχολείται με το ποδόσφαιρό και το Survivor καθιστός στον καναπέ του, μάλλον είναι και άξιος της τύχης του…

Χ. Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου