Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Tουρκικό δημοψήφισμα...Μια νίκη που θυμίζει ήττα


«Ο λαός φαίνεται ότι ενέκρινε το νέο σύστημα και ελπίζω να αποδειχθεί πολύ καλό για την χώρα» δήλωσε πριν από λίγο ο σύμβουλος του Ερντογάν Μουσταφά Ακίς, ωστόσο ο ίδιος ο πρόεδρος δεν πρέπει να είναι καθόλου ευχαριστημένος. Εχοντας οργώσει την χώρα προεκλογικά, έχοντας κλιμακώσει- επικίνδυνα ορισμένες φορές- την ρητορική του απέναντι στη Δύση γι αυτό το δημοψήφισμα και έχοντας, δια των υπουργών και στελεχών του κόμματος του, σχεδόν προεξοφλίσει μια μεγάλη νίκη, το αποτέλεσμα της κάλπης τον εμφανίζει σημαντικά αποδυναμωμένο σε σχέση με τις μέχρι τώρα αναμετρήσεις στη κάλπη και αναγκασμένο να διαχειριστεί ένα ΝΑΙ σχεδόν ισόπαλο με το ΟΧΙ, με την καθαρή αποτύπωση του διχασμού στον εκλογικό χάρτη της χώρας του.

Στο 97,3% των ψήφων η διαφορά έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο και είναι 51,2% για το ΝΑΙ και 48,6% για το ΟΧΙ. Απομένει να δούμε τι θα προκύψει και από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για την νομιμότητα της διαδικασίας.


Υποστηρικτής του «ναι» έριξε έξι ψηφοδέλτια στην κάλπη!..

Τον γύρο του διαδικτύου έχει κάνει βίντεο όπου Τούρκος ψηφοφόρος φαίνεται να ψηφίζει «ναι» έξι φορές στο δημοψήφισμα.

Όπως...ήταν φυσικό το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει σάλο, και το επίμαχο υλικό κυκλοφορεί ευρέως στα τουρκικά ΜΜΕ που κάνουν λόγο για σοβαρή παρατυπία καθώς έρχεται να προστεθεί στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για ασφράγιστα ψηφοδέλτια που έγιναν δεκτά από τις εφορευτικές επιτροπές πολλών εκλογικών τμημάτων.

Το βίντεο τραβήχτηκε, όπως φαίνεται, στην επαρχία Σανλιούρφα (σ.σ. παλαιότερα γνωστή ως Έδεσσα) και η τουρκική ιστοσελίδα Turkish Minute υπογραμμίζει ότι φαίνεται να είναι αυθεντικό.

Σε άλλο βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζονται να μοιράζουν κενά ψηφοδέλτια έξω από εκλογικά κέντρα...


Αμφισβητείται η νομιμότητα της διαδικασίας (19:10)


Η απόφαση της τελευταίας στιγμής από το ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας να κάνει αποδεκτά ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδες ως έγκυρες ψήφους εγείρει σοβαρά ερωτήματα νομιμότητας του δημοψηφίσματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Μπουλέντ Τεζτσάν.

Σε ανακοίνωση του το Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, ανέφερε ότι θα πρέπει να προσμετρηθούν ως έγκυρα ψηφοδέλτια που δεν έχουν την επίσημη σφραγίδα εκτός και εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι «ψεύτικα».

«Το Ανώτατο Συμβούλιο απέτυχε στο ρόλο του επιτρέποντας την απάτη στο δημοψήφισμα» απάντησε ο Τεζτσάν.

Περίμενε 63%, πήρε 51%  Οριακή και αμφισβητήσιμη νίκη του Ερντογάν…

Πάνος Χαρίτος απεσταλμένος ΕΡΤ: Είναι σα να μην έγινε το δημοψήφισμα. Δεν υπάρχει πουθενά Ερντογάν…

«Κοιτάχτε πίσω μου. Δεν υπάρχει ούτε μια σημαία, ούτε ένας πανηγυρισμός», μετέδωσε από την καρδιά της Κωνσταντινούπολης ο Πάνος Χαρίτος, σε μια απ’ ευθείας σύνδεση, με την ανταποκρίτρια της Δημόσιας Τηλεόρασης, Αριανα Φερεντίνου.

«Είναι σα να μην έγινε το δημοψήφισμα», πρόσθεσε και…
συμπλήρωσε πως ο Ερντογαν, δεν φαίνεται πουθενά. Δεν έχει κάνει δηλώσεις, η νίκη του είναι οριακή και αμφισβητήσιμη, περίμενε 63% και παίρνει 51,5%.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, εάν το αποτέλεσμα ήταν όπως το περίμενε νικηφόρο, ήδη θα είχε βγει, να κάνει δηλώσεις



HDP κατά παραπληροφόρησης και Εκλογικής Επιτροπής

Λάβρο κατά της απόφασης να γίνονται δεκτοί οι φάκελοι που δεν έχουν προηγουμένως σφαργιστεί, αλλά και από το γεγονός πως αρκετά μέσα ενημέρωσης, όπως το Anadolu, έδιναν από πολύ νωρίτερα, ποσοστά καταμετρηθέντων ψήφων που δεν ευσταθούσαν, εμφανίζεται το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, HDP.


www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου