Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Η κατοχή είναι εδώ, κουπόνια αντί μισθού πληρώνονται οι Ελληνες

Του Γιάννη Περάκη
Τα αποτελέσματα των μνημονίων στην Ελλάδα, μετά από 7 χρόνια, είναι να εμφανίζονται στην αγορά εργασίας, φαινόμενα υπό κατοχή χώρας.
Η στυγνή πραγματικότητα στην σημερινή αγορά εργασίας:
Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, εταιρείες logistics, συμβούλων, πωλήσεων διαδικτυακών υπηρεσιών και γενικότερα δραστηριοτήτων που απαιτούν εργασία εκτός γραφείου ιδρύουν εταιρείες στη Βουλγαρία, προσλαμβάνουν Έλληνες εργαζόμενους με έδρα το εξωτερικό ανοίγουν λογαριασμούς μισθοδοσίας στη Βουλγαρία και απασχολούν εργαζόμενους στην Ελλάδα. Η μισθοδοσία έρχεται στην Ελλάδα με prepaid cards1 προπληρωμένες κάρτες "μισθοδοσίας" 
Βουλγαρίας και Κύπρου». Αποτέλεσμα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία ζημιώνονται αφού δεν εισπράττουν απολύτως τίποτα, όπως επίσης δεν αποδίδεται ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών.


Επίσης υπερωρίες και μπόνους που πληρώνονται με κουπόνια1, οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με «νέες μισθοδοσίες». Περίπου στους 200.000 ανέρχεται ο αριθμός των εργαζομένων οι οποίοι με αυτό τον τρόπο καλύπτουν το 20%-25% των αποδοχών τους.

Aλυσίδες σούπερ μάρκετ και ηλεκτρονικών ειδών, εταιρείες logistics, ακόμα και πολιτικά κόμματα συγκαταλέγονται ανάμεσα στους «εφευρετικούς» εργοδότες που ανακάλυψαν νέους τρόπους να φοροδιαφεύγουν και να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους πληρώνοντας τους με κουπόνια.
Αντικαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους με διατακτικές γευμάτων και σούπερ μάρκετ, λέγοντας πως με αυτό τον τρόπο στοχεύουν «στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων και την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους». Αυτό όμως που τελικά συμβαίνει είναι να υποκαθιστούν μέρος της μισθοδοσίας (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες) υποχρεώνοντάς τους να λαμβάνουν αντί αποδοχών τα εκπτωτικά κουπόνια.

Συμβεβλημένα ταχυφαγεία μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων αναφέρουν πως περίπου το 20%-25% του ημερήσιου τζίρου τους αφορά τα «τίκετ» που λαμβάνουν. Οι ηλικίες που περισσότερο τα προσκομίζουν φαίνεται να είναι νέοι κάτω των 30 ετών. Τα συνηθέστερα κουπόνια που λαμβάνουν είναι αξίας ενός ή δύο ευρώ.

Τη μετατροπή μέρους του μισθού τους σε κουπόνια ανάγκασε του εργαζόμενους που ενοικιάζει σε άλλες επιχειρήσεις η εταιρία ICAP. Η κερδοφόρα επιχείρηση με αφορμή τη λήξη συμβάσεων ενοικιαζόμενων εργαζομένων στις αρχές του μήνα σε 6 επιχειρήσεις και προκειμένου αυτές να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου επέβαλλε μείωση μισθών κατά 10% το οποίο θα αντικαθίσταται με αυτά τα κουπόνια για συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Επιπλέον αυτή η "παροχή" θα μπορεί να τροποποιηθεί ή ακόμα και να διακοπεί οποιαδήποτε στιγμή και με πρωτοβουλία της επιχείρησης.
Για στυγνό εκβιασμό έκανε λόγο η Γιώτα Λαζαροπούλου απο τον Σύλλογο Δανειζόμενου Προσω-πικού στο Τραπεζικό Τομέα τονίζοντας πως με τα κουπόνια αυτά δεν μπορεί κανείς να πληρώσει φάρμακα, ενοίκια, ΔΕΗ κτλ. Κατήγγειλε πως οι μισθοί των δανειζόμενων εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα έχουν ήδη μειωθεί κατά 50% τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες που χρησιμοποιούν το ενοικιαζόμενο προσωπικό εδώ και δεκαετίες αρνήθηκαν να προσέλθουν στη συζήτηση για το καθεστώς εργασίας. Η Γ. Λαζαροπούλου άφησε σαφείς αιχμές και κατά της ΓΣΕΕ λέ-γοντας πως "αν πάτε σήμερα στη ΓΣΕΕ, η κοπέλα που βρίσκεται στη ρεσεψιόν είναι ενοικιαζόμενη".
Τα προηγούμενα είναι τα αποτελέσματα της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων, απο την επιβολή των μνημονίων. Αυτά δυστυχώς συμβαίνουν στην αγορά εργασίας σήμερα.
Οι δηλώσεις της κυβέρνησης μετά την υπογραφή του μνημονίου:
Το συναίσθημα της αγωνίας να αντικατασταθεί με το συναίσθημα της ελπίδας (Τσίπρας).

Τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα θα νομοθετηθούν μαζί και θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο (Ε. Αχτσιόγλου).

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι τα μέτρα θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό (Τσακαλώτος)
Το συναίσθημα της αγωνίας να αντικατασταθεί με το συναίσθημα της ελπίδας (Τσίπρας).

Τα θετικά και τα αρνητικά μέτρα θα νομοθετηθούν μαζί και θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο (Ε. Αχτσιόγλου).

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι τα μέτρα θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό (Τσακαλώτος)

Τι μπορεί να πεί κάποιος σε πρώην, παρά μόνο αυτό:

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις

τούτο προσπάθησε τουλάχιστον

όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις ( Κ. Καβάφης)

Εμείς, τι κάνουμε ενώ η πατρίδα μας και ο λαός μας κατεδαφίζονται;

Είναι αυτό το όνειρό μας;

Αγαπητοί φίλοι της ΛΑΕ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας, «ξέμπαρκοι» αριστεροί, να συνε-χίσουμε αταλάντευτα την μοναχική πορεία μας για την ιδεολογική μας καθαρότητα, τις φιλοδοξίες μας και γενικά ότι άλλο έχουμε στο νού μας, μες τον μικρόκοσμό μας.

Στα παιδιά μας αυτά, που ζούν σ’ αυτές τις εργασιακές συνθήκες, ας μου επιτραπεί να αφιερώσω τους παρακάτω στίχους ( δεν έχω κάτι άλλο σήμερα):

Σε κερκίδα ορθίων

στη γενιά των ορίων

στο θυμό των οργισμένων

στο ρυθμό των χαμένων

σε ζητώ

Στον έρωτα των παθιασμένων

σε μομφή αδικημένων

στο θεό των προδομένων

στην ανία των απελπισμένων

σε ζητώ

Στη ροή του χρόνου

στη ρουτίνα του πόνου

στο βωμό των πεπραγμένων

στη φωνή των κουρασμένων

σε ζητώ

Στην ορμή της ελπίδας

στην πνοή της καταιγίδας

στο σταυρό της ηλικίας

στην κραυγή της εφηβείας

σε ζητώ

Στις σκιές των ονείρων

σε κατηγόριες μαρτύρων

σε συνείδηση σακατεμένη

σ’ αξιοπρέπεια τραυματισμένη

σε ζητώ

Στον χαμένο καιρό μου

στο πληγωμένο εγώ μου

στην ησυχία των ήχων

στην αγωνία των στίχων

σε ζητώ

1. Prepaid cards, Κουπόνια: (προπληρωμένες κάρτες ή κουπόνια ισόποσης αξίας με την αναγραφόμενη, που χρησιμοποιούνται στα εστιατόρια, Σούπερ μάρκετς, καταστήματα κλπ). Το ίδιο ισχύει για τα κουπόνια.



Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου