Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Σε τροχιά ρήξης ΕΕ και Τουρκία. Κίνδυνοι και ερωτήματα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε τροχιά ρήξης κινούνται, πλέον, οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, μετά τις κινήσεις της Ολλανδίας απέναντι στους Τούρκους υπουργούς.
Η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμόδιου για την διεύρυνση, Johannes Hahn για εν μέρει «πάγωμα» της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την Τουρκία, ενισχύει αφόρητα την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, τις οποίες πλέον χωρίζει βαθύτατη τάφρος.
Ο Erdogan με την τυχοδιωκτική αυταρχική πολιτική του κατάφερε να «απομονώσει» σε μεγάλο βαθμό την Τουρκία στην περιοχή και τον κόσμο και του έχει απομείνει κυρίως η «λυκοφιλία» με την Ρωσία.
Η ρήξη ΕΕ – Τουρκίας και σίγουρα η ρήξη της Τουρκίας με ορισμένες σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες διαμορφώνει νέα δεδομένα στην περιοχή.

Η Ελλάδα του Αλέξη Τσίπρα και των μνημονιακών φαντασμάτων είναι ανίκανη να αξιοποιήσει αυτά τα δεδομένα ως ενδεχόμενη ευκαιρία.

Αντίθετα, η πρόσδεση της χώρας στην γερμανική ΕΕ μπορεί να προκαλέσει κινδύνους για την Ελλάδα και τυχοδιωκτικούς αντιπερισπασμούς εις βάρος της χώρας μας από την Άγκυρα.

Το επόμενο διάστημα θα αποδειχθεί πολύ κρίσιμο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την ανάγκη αναδιάταξης των εξωτερικών προσανατολισμών της χώρας.

Κ.Μ.
Ερντογάν: Η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα

Σε υψηλούς τόνους απευθύνθηκε εκ νέου στην ολλανδική κυβέρνηση ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan, αφότου οι ολλανδικές αρχές έδιωξαν από τη χώρα την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας και διέλυσαν διαδήλωση Τούρκων το βράδυ κοντά στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, κάνοντας χρήση αντλιών νερού.

«Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία, θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία» είπε ο Erdogan σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Erdogan έκανε επίσης λόγο για μια συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό», αναφερόμενος στην απομάκρυνση από την Ολλανδία της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Όπως υποστήριξε, η μεταχείριση της υπουργού και άλλων Τούρκων αξιωματουχων στην Ευρώπη ερμηνεύεται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού».

Ο Erdogan ευχαρίστησε αντίθετα τη Γαλλία επειδή έδωσε την άδεια για μια επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu. «Η Γαλλία δεν έπεσε σ’ αυτή την παγίδα» ανέφερε.

Yildirim: Θα υπάρξουν σκληρά αντίποινα

Στο ίδιο μήκος κύματος νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Yildirim απείλησε με «σκληρά αντίποινα». «Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (…) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά» ανέφερε.

Rutte: Θέλουμε αποκλιμάκωση, αλλά δεν εκβιαζόμαστε

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, σημειώνοντας πάντως πως «αν κλιμακώσουν, θα πρέπει αν απαντήσουμε».

«Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά» ανέφερε ο Rutte. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε» πρόσθεσε. Πρόσθεσε πάντως ότι «η Ολλανδία δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί».

Cavusoglu: Μέτρα μέχρι να ζητήσουν συγγνώμη

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη για τη μεταξύ τους διπλωματική διένεξη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γαλλία πριν από μια δημόσια εμφάνισή του στη βορειοανατολική πόλη Μετς, ανέφερε ακόμη πως η Τουρκία περιμένει να δει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα επικρίνουν τη «φασιστική ενέργεια» της Ολλανδίας.

Αργότερα, κατά την ομιλία του, χαρακτήρισε την Ολλανδία «πρωτεύουσα του φασισμού». «Η Ολλανδία, η αποκαλούμενη πρωτεύουσα της δημοκρατίας, και το λέω αυτό σε εισαγωγικά επειδή είναι στην πραγματικότητα η πρωτεύουσα του φασισμου…», είπε χαρακτηριστικα.

Χυδαία και σκληρή συμπεριφορά, λέει η υπουργός της Τουρκίας

Η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Fatma Betul Sayan Kaya, οποία επέστρεψε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, κατήγγειλε τον «οικρό» τρόπο με τον οποίο της συμπεριφέρθηκαν στην Ολλανδία.

«Υποστήκαμε μια συμεριφορά χυδαία και σκληρή (…) Η συμπεριφορά αυτή απέναντι σε μια γυναίκα υπουργό είναι οικτρή» δήλωσε η Kayaαπό το αεροδρόμιο Atatürk, όπου την υποδέχθηκε πλήθος που κρατούσε τουρκικές σημαίες.

Διαδηλωτές κατέβασαν την ολλανδική σημαία από το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη

Στο μεταξύ, διαδηλωτές κατέβασαν την ολλανδική σημαία από το προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Οι διαδηλωτές αντικατέστησαν την ολλανδική σημαία με μια τουρκική.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ολλανδικού ΥΠΕΞ που τόνισε ότι οι τουρκικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολλανδών διπλωματών στην Τουρκία.

«Η κατάσταση είναι ασαφής. Οι τουρκικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια της ολλανδικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία. Έχουμε υποβάλει διαμαρτυρία στις τουρκικές αρχές», αναφέρεται σε σχετική του ανακοίνωση

Πηγές στην τουρκική προεδρία είχαν υποστηρίξει νωρίτερα πως τις σημαίες άλλαξαν Ολλανδοί προξενικοί αξιωματούχοι και πως δεν υπήρξε έξωθεν επέμβαση.

Πώς ξεκίνησε η ένταση

Της απέλασης της υπουργού είχε προηγηθεί η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να εμποδίσει την έλευση στη χώρα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος θα συμμετείχε σε εκδήλωση υποστήριξης του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan στο Ρότερνταμ.

Οι αρχές της πόλης όμως είχαν απαγορεύσει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, εν όψει των ολλανδικών εκλογών. Ωστόσο ο Cavusoglu επέμεινε στην απόφασή του να μεταβεί στο Ρότερνταμ με στόχο να προωθήσει το «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου. Μάλιστα, είχει απειλήσει με «σοβαρές κυρώσεις» σε περίπτωση που η Ολλανδία εμπόδιζε την επίσκεψή του.

Αντιδρώντας στο γεγονός ότι οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν στο αεροπλάνο του Mevlut Cavusoglu να προσγειωθεί σε ολλανδικό έδαφος, η Άγκυρα απέκλεισε την ολλανδική πρεσβεία και το προξενείο, με τον Erdogan να χαρακτηρίζει τους Ολλανδούς «απομεινάρια ναζισμού».

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ολλανδού πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, στην Άγκυρα «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Η επίσκεψη Cavusoglu τροφοδοτούσε εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών εδώ και αρκετές ημέρες, με τη Χάγη να αρνείται να δεχθεί μια κυβερνητική επίσκεψη με στόχο «να διεξάγει πολιτική εκστρατεία για ένα δημοψήφισμα».

Από την προηγούμενη εβδομάδα πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εμποδίσει Τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις στο έδαφός τους στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα.

Ακύρωση εκδήλωσης στη Ζυρίχη

Ο Cavusoglu θα συμμετείχε σήμερα σε εκδήλωση στη Ζυρίχη, όμως αυτή ακυρώθηκε μετά την άρνηση του ξενοδοχείου που θα τη φιλοξενούσε, σύμφωνα με την ελβετική ραδιοφωνία – τηλεόραση (RTS).

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός κατάφερε να προσγειωθεί χθες το βράδυ στην πόλη Μετς στην ανατολική Γαλλία, όπου αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα σε εκδήλωση, έπειτα από πρόσκληση της τοπικής πτέρυγας της Ενωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών, που διοργανώνει προεκλογικές συγκεντρώσεις για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Erdogan.

Γαλλική διπλωματική αρχή επιβεβαίωσε ότι «ο (Γάλλος) υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε για την έλευση του Τούρκου υπουργού», υπογραμμίζοντας ότι «το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός θα μπορέσει να κάνει τη συγκέντρωσή του (…) πηγάζει από την ελευθερία του συναθροίζεσθαι».

Παράλληλα, σήμερα, το τουρκικό πρακτορείο Dogan μετέδωσε ότι ο ιδιοκτήτης ενός χώρου στη Στοκχόλμη, όπου θα πραγματοποιούνταν εκδήλωση στην οποία θα μιλούσε αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ακύρωσε το συμβόλαιο. Το πρακτορείο επεσήμανε ότι ο ιδιοκτήτης δεν αναφέρθηκε στον λόγο της ακύρωσης της εκδήλωσης.
Ε.Ε.: Παγώνει εν μέρει ο μηχανισμός προενταξιακής βοήθειας για την Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί στο εν μέρει «πάγωμα» της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) προς την Τουρκία, καθώς η χώρα «κινείται μακριά από την Ευρώπη», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση Johannes Hahn.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), «η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε (υποψήφια) χώρα».

Όπως είπε, η αρνητική πορεία της Άγκυρας ξεκίνησε να καταγράφεται ακόμα και πριν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και σημείωσε πως η πορεία της Τουρκίας δεν κινείται ενάντια «μόνο στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ενάντια και στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου».

Δεν έχει διευκρινιστεί πάντως ποιο μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας θα ανασταλεί και για πόσο χρονικό διάστημα. Δικαιούχοι της βοήθειας του ΜΠΒ είναι οι υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες για ένταξη.
Cavusoglu: Πρωτεύουσα του φασισμού η Ολλανδία

«Πρωτεύουσα του φασισμού» χαρακτήρισε το Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu την Ολλανδία, στη διάρκεια ομιλίας του στη Γαλλία, στο πλαίσιο της πολιτικής εκστρατείας που πραγματοποιεί η Άγκυρα στην Ευρώπη, προκειμένου οι Τούρκοι μετανάστες να στηρίξουν στο δημοψήφισμα του Απριλίου τη διεύρυνση των εξουσιών του προέδρου Tayyip Erdogan.

«Η Ολλανδία, η αποκαλούμενη πρωτεύουσα της δημοκρατίας, και το λέω αυτό σε εισαγωγικά επειδή είναι στην πραγματικότητα η πρωτεύουσα του φασισμου…», σημείωσε, συντηρώντας τη διένεξη που ξέσπασε μετά την απαγόρευση προσγείωσής του στο Ρότερνταμ, όπου ήθελε να απευθυνθεί σε κοινό Τούρκων, για να στηρίξει την εκστρατεία υπέρ του «ναι».
Γαλλία: Να ρίξουν τους τόνους Τουρκία και χώρες της ΕΕ

«Η Γαλλία απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Καλεί επίσης τις τουρκικές αρχές να αποφεύγουν τις υπερβολές και τις προκλήσεις», αναφέρει το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία και τα κράτη μέλη της ΕΕ να κατευνάσουν τις εντάσεις και δήλωσε πως δεν είχε λόγο να απαγορεύσει μια συνάντηση σήμερα στο έδαφός της του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με μια τοπική τουρκική ένωση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu απευθύνθηκε σήμερα σε δημόσια συγκέντρωση στην ανατολική Γαλλία, μια ημέρα αφότου η Ολλανδία απαγόρευσε την προσγείωση του αεροπλάνου του στο πλαίσιο της διένεξης αναφορικά με την πολιτική εκστρατεία που διεξάγει η Άγκυρα μεταξύ των τούρκων μεταναστών.

«Αφού δεν υπάρχει αποδεδειγμένη απειλή για τη δημόσια τάξη, δεν υπήρχε λόγος να απαγορευθεί η συνάντηση, ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Γαλλία απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Καλεί επίσης τις τουρκικές αρχές να αποφεύγουν τις υπερβολές και τις προκλήσεις», πρόσθεσε το υπουργείο.
Ο Cavusoglu εκφώνησε σήμερα ομιλία στο Μετς, στη βορειοανατολική Γαλλία.

Η συγκέντρωση στο Μετς αφορά την «ελευθερία του συνέρχεσθαι», υπογράμμισε σχετικά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Marc Ayrault.
Schäuble: Να επιστρέψει η Τουρκία στη λογική
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ότι είναι δύσκολη η συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα της οικονομικής βοήθειας εξαιτίας της διαμάχης για την καμπάνια Τούρκων υπουργών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύλληψη του Τουρκο-Γερμανού δημοσιογράφου στην Τουρκία.

«Υπό τις συνθήκες αυτές είναι φυσικά εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επί του θέματος αυτού», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο δίκτυο ZDF.

«Δεν θέλουμε να το κλιμακώσουμε, όλοι στη γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνοι, αυτό που θέλουμε είναι η Τουρκία να επιστρέψει στη λογική» υπογράμμισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου