Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Ο PHILIP ROTH στέλνει e-mail για τον TRUMP

Ο πιο διάσημος εν ζωή αμερικανός συγγραφέας PhilipRothαπαντά με e-mailστα ερωτήματα του NewYorker μετά την ορκομωσία του Τrump. Ακολουθεί το εκίμενο του περιοδικού:
Το 2004, ο Philip Roth δημοσίευσε το μυθιστόρημα "Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής." Οι τέσσερις κύριοι χαρακτήρες του μυθιστορήματος, που εκτυλίσσεται στην περίοδο ανάμεσα στον Ιούνιο του 1940 και τον Οκτώβριο του 1942, είναι μια οικογένεια Αμερικανών Εβραίων, των Roths, από το Newark- της Bess, του Herman και των δύο παιδιών τους, του Philip και της Sandy. Η οικογένεια είναι ένθερμοι υποστηρικτές του FranklinDelanoRoosevelt, αλλά στο μυθιστόρημα παρά την προσδοκία τους, ο
Rooseveltέχασε την τρίτη θητεία στις εκλογές και προς μεγάλη έκπληξη εκλέχθηκε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, CharlesLindbergh- του οποίου η νίκη έφερε τα πάνω κάτω όχι μόνο στην πολιτική στην Αμερική, αλλά στην ίδια τη ζωή.
Το υπαρκτό πρόσωπο Lindbergh ήταν οπαδός του απομονωτισμού και ευαγγελιζόταν το σύνθημα που δανείστηκε ο Donald Trump στην Προεδρική εκστρατεία του και στην εναρκτήρια ομιλία του: " Πρώτα η Αμερική ". Ο μυθιστορηματικός Lindbergh, που στηρίζεται στο πραγματικό πρόσωπο, όπως και ο πραγματικός Trump, εξέφραζε τον θαυμασμό του για έναν δολοφόνο Ευρωπαίο δικτάτορα και η εκλογή του ενθάρρυνε την ξενοφοβία. Στο μυθιστόρημα του Roth, μια ξένη δύναμη- η ναζιστική Γερμανία -παρεμβαίνει στις αμερικανικές εκλογές, οδηγώντας σε μια θεωρία ότι ο Πρόεδρος είναι υπό συνθήκες εκβιασμού. Στην πραγματική ζωή, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ερευνούν τους δεσμούς του Trump με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την πιθανότητα ότι υπάρχει ένας μυστικός φάκελος πληροφοριών – «kompromat» - σύμφωνα με τον οποίο δίνει στη Ρωσία δυνατότητα να χειραγωγεί το καθεστώς.

Ο Roth έγραψε στην βιβλιοκριτική των Times ότι «Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής" δεν προοριζόταν ως μυθιστορηματική περιγραφή της πραγματικότητας. Αντίθετα, ήθελε να δραματοποιήσει μια σειρά από «ως εάν» που ποτέ δεν βίωσε η Αμερική, αλλά ήταν η «πραγματικότητα κάποιου άλλου» –π.χ εκείνη των Εβραίων της Ευρώπης. «Το μόνο που κάνω», έγραψε, «είναι να αφαιρέσω απομοιραιοποιήσω το παρελθόν, αν υπάρχει μια τέτοια λέξη, δείχνοντας πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά και θα μπορούσε να έχει συμβεί κι εδώ."

Την περασμένη εβδομάδα, ο Rothρωτήθηκε, μέσω e-mail, αν το ίδιο «έχει» ήδη συμβεί τελικά εδώ, στην Αμερική. Απάντησε, "Είναι πιο εύκολο να κατανοήσουμε την εκλογή ενός φανταστικού Προέδρου, όπως ο CharlesLindbergh από ένα πραγματικό Πρόεδρο, όπως ο DonaldTrump.Ο Lindbergh, παρά τη συμπάθεια του στους ναζί και τη ροπή του στο ρατσισμό, ήταν ένας μεγάλος ήρωας της αεροπορίας, που είχε δείξει τεράστιο φυσικό θάρρος και ήταν μια αεροναυτική ιδιοφυΐα που διέσχισε τον Ατλαντικό το 1927. Είχε χαρακτήρα και είχε ουσία και, μαζί με τον HenryFord, ήταν, σε όλο τον κόσμο, ο πιο διάσημος Αμερικανός της εποχής του. Ο Trump είναι απλά ένας καλλιτέχνης της εξαπάτησης. Το σχετικό βιβλίο για τον αμερικανό προπάτορα του Trump είναι το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ «ο άνθρωπος με αυτοπεποίθηση»,« το απειλητικά απαισιόδοξο, τολμηρά εφευρετικό μυθιστόρημα του Μέλβιλ, το τελευταίο του, που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τίτλο «Η τέχνη της απάτης».

Ο Roth σημείωσε ότι η Αμερικανική πραγματικότητα, η "αμερικανική οργή" , καθιστά πιο δύσκολο για αυτόν το εγχείρημα να γράψει μυθιστόρημα. Στο ερώτημα, «μήπως ο DonaldTrumpξεπερνά τη φαντασία του συγγραφέα;», ο Roth απαντά, "Δεν είναι οTrumpως χαρακτήρας, ένας ανθρώπινος τύπος, ο τύπος του realestate, ο αδαής και ανάλγητος δολοφόνος καπιταλιστής -που ξεπερνά τη φαντασία. Είναι δυστυχώς ο Trump, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Γεννήθηκα το 1933», συνέχισε, «τη χρονιά που εγκαινιάστηκε από τον Roosevelt η πολιτική του F.D.R. (FirstNewDeal) . Ο Roosevelt διετέλεσε Πρόεδρος μέχρι που ήμουν δώδεκα χρονών. Έκτοτε έγινα Δημοκρατικός, οπαδός του Roosevelt. Βρήκα πολλά ανησυχητικά σημάδια για τους πολίτες κατά τη διάρκεια των θητειών του Ρίτσαρντ Νίξον και του Τζορτζ Μπους. Αλλά, όσο κι αν είδα τους τελευταίους υπό το πρίσμα των ορίων του χαρακτήρα τους ή της διάνοιας τους, με τίποτε δεν συγκρίνονται με την ανθρώπινη φτώχια του Trump: άγνοια της διακυβέρνησης, της ιστορίας, της επιστήμης, της φιλοσοφίας, της τέχνης, ανικανότητα να εκφράσει ή να αναγνωρίσει λεπτότητα ή απόχρωση , αποστέρηση κάθε έννοιας ευπρέπειας και λεξιλόγιο εβδομήντα επτά λέξεων που είναι καλύτερα να ονομάζεται γλώσσα της κουτοπονηριάς, παρά αγγλική».

Ο Roth αποσύρθηκε από το γράψιμο στα εβδομήντα επτά του χρόνια, αλλά, δεδομένης της απειλής ο Trump να φιμώσει τη δημοσιογραφία, που είναι ζωτικής σημασίας γι' αυτόν, πως βλέπει το ρόλο των Αμερικανών συγγραφέων σήμερα;

"Σε αντίθεση με τους συγγραφείς στην Ανατολική Ευρώπη στη δεκαετία του εβδομήντα, στους Αμερικανούς συγγραφείς δεν κατασχέθηκε η άδεια οδήγησης, ούτε απαγορεύθηκε στα παιδιά τους να γραφτούν στα πανεπιστήμια. Οι συγγραφείς τώρα εδώ δεν ζουν υπόδουλοι ενός ολοκληρωτικού αστυνομικού κράτους και δεν θα ήταν φρόνιμο να συμπεριφερόμαστε σαν να έγινε κάτι τέτοιο, εκτός αν - ή μέχρι να υπάρξει μια πραγματική επίθεση στα δικαιώματά μας και η χώρα πνιγεί στο ποτάμι των ψεμάτων του Trump. Εν τω μεταξύ, φαντάζομαι οι συγγραφείς θα συνεχίσουν σθεναρά να εκμεταλλεύονται την τεράστια αμερικανική ελευθερία που υπάρχει για να γράψουν ό, τι θέλουν, να μιλήσουν για την πολιτική κατάσταση ή να οργανώνονται κατά το δοκούν. "

Πολλά χωρία από το βιβλίο "Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής" απηχούν συναισθήματα που εκφράζουν σήμερα οι ευάλωτοι Αμερικανοί, οι μετανάστες και οι μειονότητες, που έχουν θορυβηθεί από την εκλογή του Trump, όπως οι Εβραίοι του Νιούαρκ είχαν φοβηθεί από την εικονική εκλογή του Λίντμπεργκ. Το βιβλίο επίσης περιγράφει λεπτομερώς τον αρνητισμό τους. Η εκλογή του Λίντμπεργκ κατέστησε φανερό στον επτάχρονο "FilipRoth" ότι "η εξέλιξη του απρόβλεπτου ήταν τα πάντα. Γύρισε ο κόσμος ανάποδα με λάθος τρόπο, το αδυσώπητο απρόβλεπτο ήταν αυτό που εμείς οι μαθητές μελετούσαμε στην «Ιστορία», μια ακίνδυνη ιστορία, όπου το απρόσμενο στο καιρό του παρελθόντος εξιστορείται στη σελίδα του βιβλίου της ιστορίας, ως αναπόφευκτο τότε. Αυτό που αποκρύπτει η επιστήμη της ιστορίας είναι ο τρόμος του απρόβλεπτου για τους ανθρώπους, αντίθετα μετατρέπει μια καταστροφή σε έπος ".

Ερωτηθείς εάν αυτή η προειδοποίηση του ήταν σκόπιμη, ο Rothαπάντησε, "το μυθιστόρημά μου δεν γράφτηκε ως προειδοποίηση. Απλώς προσπαθούσα να φανταστώ τι θα είχε συμβεί σε μια εβραϊκή οικογένεια σαν τη δική μου, σε μια εβραϊκή κοινότητα, όπως το Newark, αν κάτι, έστω και αχνά μας είχε πλήξει, όπως ο ναζιστικός αντισημιτισμός το 1940, στο τέλος της πιο απροκάλυπτα αντισημιτικής δεκαετίας στην ιστορία του κόσμου. Ήθελα να φανταστώ πώς θα τα είχαμε καταφέρει, πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε πρώτα να εφεύρω μια καταστροφική απειλητική αμερικανική κυβέρνηση. Όσο για το πώς οTrump μας απειλεί, θα έλεγα εγώ, σαν τις ανήσυχες και καταφοβισμένες εβραϊκές οικογένειες στο βιβλίο μου, να πω ότι αυτό που είναι το πιο τρομακτικό είναι ότι ο Trumpκάνει οτιδήποτε και κάθετι που μπορεί να γίνει, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της πυρηνικής καταστροφής ». ♦

Judith Thurman NewYorker, 30.1.2016

Σχέδιο Β χωρίς φτώχεια, χωρίς ανεργία, χωρίς χρέος, χωρίς ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου