Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Οι πραγματικοί στόχοι του ΔΝΤ

Γράφει η Ειρήνη Βούλγαρη
To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημιουργήθηκε μετά τον ΙΙ Παγκόσμιο Πόλεμο. Kάθε χώρα που είναι μέλος του πληρώνει ένα ορισμένο ποσό στο ΔΝΤ κάθε χρόνο, και έχει αριθμό ψήφων ανάλογο με το ποσόν που συνεισφέρει. Δηλαδή το ΔΝΤ δεν είναι δημοκρατικό ίδρυμα. Στο ΔΝΤ αποφασίζει στην ουσία ο πλουσιότερος. Μέχρι στιγμής, το κράτος με τις περισσότερες ψήφους στο διεθνές αυτό χρηματοδοτικό ίδρυμα είναι οι ΗΠΑ.
Υποτίθεται ότι το ΔΝΤ, και η Παγκόσμια Τράπεζα με την οποία συνεργάζεται στενά, σκοπόν έχουν την παροχή ρευστότητας στα φτωχά κράτη, ή σε κράτη με πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα υπερχρέωσης, με σκοπό την βοήθειά τους για ανάκαμψη της οικονομίας τους. Η αλήθεια όμως είναι ότι το ΔΝΤ σκοπόν έχει την καταστροφή της κρατικής οικονομίας των χωρών στις οποίες εμπλέκεται, την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους με την υπαγωγή τους στην αναρχία της ελεύθερης αγοράς, και την φτωχοποίηση του πληθυσμού τους.

Πως το ΔΝΤ καταστρέφει κάθε χώρα στην οποία εμπλέκεται

Αν και οι «αναπτυσσόμενες» χώρες έχουν αποπληρώσει εδώ και δεκαετίες τα αρχικά τους δάνεια, είναι ακόμα υπερχρεωμένες και εξαρτώνται από νέα δάνεια. Αυτή η κατάσταση άνοιξε τον δρόμο στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα να εμφανισθούν «ως σωτήρες». Δουλειά τους είναι να συνεχίσουν να δίνουν νέα δάνεια στις χώρες αυτές, αλλά υπό ορισμένους αυστηρότατους όρους, τα προγράμματα δομικών προσαρμογών ή προγράμματα διαρθρωτικών αλλαγών, όπως αποκαλούνται στην Ελλάδα.

Με τα προγράμματα αυτά, το ΔΝΤ επιβάλλει:
Πλήρη έλεγχο της οικονομικής πολιτικής της χώρας που είναι σε πρόγραμμα
Πλήρη απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων και του εμπορίου
Ιδιωτικοποίηση του κρατικού τομέα
Απορρύθμιση της κρατικής οικονομίας με απελευθέρωση των κανονισμών για ξένους μεγαλοεπενδυτές (πολυεθνικές εταιρείες κατά κύριο λόγο)
Απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
Κατασκευή των μεγάλων έργων υποδομής από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες
Κατάργηση του ελέγχου στις τιμές των προϊόντων
Κατάργηση του κράτους πρόνοιας
Εμφάνιση ΜΚΟ
Περικοπή των δημοσίων δαπανών της κυβέρνησης
Αύξηση επιτοκίων δανεισμού της χώρας

Αντί να επιτύχει τους «υποτιθέμενους» στόχους του με τα προγράμματα αυτά το ΔΝΤ, πετυχαίνει τους πραγματικούς του στόχους, που είναι:
Φτωχοποιεί το μεγαλύτερο μέρους του πληθυσμού της χώρας
Επιβάλλει βαριά υπερφορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά πολύ ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των ξένων μεγάλων κεφαλαίων
Επιτρέπει την συνεχή αύξηση των τιμών των ειδών ευρείας κατανάλωσης
Επιβάλλει την μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και των συνταξιούχων
Επιβάλλει την υπερφορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων οικονομικά κοινωνικών ομάδων
Έχει ως συνέπεια την κατακόρυφη εκτόξευση της ανεργίας
Πλήττονται οι μικροί αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικοοικονομικά στρώματα
Διευκολύνει το ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος
Καταργεί την δωρεάν υγεία, και το κράτος πρόνοιας
Προκαλεί πτώση του επιπέδου της παιδείας, της υγείας, και δραματική ανισότητα μεταξύ των σχολείων της elite και των δημόσιων σχολείων
Προπαγάνδα υπέρ του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης στα ελεγχόμενα ΜΜΕ

Πηγή : odosdrachmis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου