Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

W. Black (καθ. Οικονομικών ΗΠΑ): Η βοήθεια της ΕΕ στην Ελλάδα πάει στις τράπεζε

Στις «τρομακτικές συνέπειες» που θα έχει η συνεχιζόμενη λιτότητα στην Ελλάδα αναφέρεται ο Αμερικανός ακαδημαϊκός William Black, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στην ΕΕ.
Οι αναφορές του William Black, ίσως, να μην είναι άσχετες με την αναπτυσσόμενη αντίθεση ΗΠΑ και γερμανικής ΕΕ.
Γράφει συγκεκριμένα ο William Black, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι: «Όταν μιλάμε για την τρόικα, αναφερόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Παραδοσιακά, το ΔΝΤ ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής κάθε προσπάθειας να επιβληθεί αυστηρή λιτότητα στα κράτη που υπέφεραν από την οικονομική κρίση. Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, το οποίο έχει δεχθεί σφοδρή κριτική, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η λιτότητα μειώνει την ανάπτυξη και ότι το να θέτεις τα κράτη σε παγίδες χρέους είναι ανόητο και επιβλαβές.

» Η ΕΕ και η ΕΚΤ, ωστόσο, επιμένουν σε αυτές τις οικονομικές μελέτες, συνεχίζοντας να χτυπούν τους Έλληνες. Η υποτιθέμενη “διάσωση” της Ελλάδας από την ΕΕ είναι μια άσκηση προπαγάνδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συντριπτική πλειοψηφία της, η βοήθεια της ΕΕ που αφορά την Ελλάδα πηγαίνει προς τις ελληνικές τράπεζες.

» Η ΕΕ και η ΕΚΤ απαγόρευσαν στην Ελλάδα οποιοδήποτε κίνητρο και την κλείδωσαν σε μια παγίδα χρέους που θα συντρίψει την ελληνική οικονομία για πάνω από μισό αιώνα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το χρέος στην Ελλάδα είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και θα φτάσει το 275% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, εκτός εάν τα δάνεια της χώρας αναδιαρθρωθούν σημαντικά, σύμφωνα με μια εμπιστευτική έκθεση για την οικονομία της χώρας.

» Η παγίδα του ελληνικού χρέους θα επιδεινωθεί -δεν θα τελειώσει- μετά το 2060, εν τη απουσία σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη του ελληνικού χρέους θα γίνει “εκρηκτική” στη συνέχεια. Στον εμπορικό κλάδο, οι πιστωτές χορηγούν συνήθως σημαντική ελάφρυνση του χρέους σε επιχειρήσεις σε ανάλογες περιστάσεις. Ο Ντόναλντ Τραμπ καυχιέται συνεχώς για την ικανότητά του να πείθει τους πιστωτές του να αναδιαρθρώνουν τα χρέη που έχουν οι επιχειρήσεις του.

» Η Γερμανία και η Ολλανδία ηγούνται της προσπάθειας να εγκαθιδρύσουν αιώνια λιτότητα στους Έλληνες, χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Μπορούν να συνεχίσουν να βασανίζουν τους Έλληνες μέσω των πολιτικών τους, αλλά τα αποτελέσματα θα είναι τρομακτικά. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι η μαζική έξοδος των Ελλήνων φοιτητών από τη χώρα μετά την αποφοίτησή τους. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η καταστροφή ή η ριζική αναθεώρηση του ευρω-συστήματος».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου