Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Εκκενώσεις στη Θεσσαλονίκη,74 συλλήψεις και καταδίκες με νόμο Μεταξά . Έγκλημά τους; Η αλληλεγγύη


Ένα διόλου τυχαίο μήνυμα γραμμένο στους τοίχους του Ορφανοτροφείου
του Χρήστου Αβραμίδη
Μια μαύρη εβδομάδα για τις δημοκρατικές ελευθερίες ήταν αυτή που πέρασε, καθώς έξι άνθρωποι καταδικάστηκαν με νόμο του Μεταξά (του 1938) επειδή είχαν καταλάβει εγκαταλειμμένο κτίριο και φιλοξενούσαν οικογένειες προσφύγων. Όλα ξεκίνησαν το ξημέρωμα της Τετάρτης, όταν η ΕΛΑΣ με

''ΚΟΥΡΕΜΑ'' ΧΡΕΟΥΣ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΕ Η ΕΕ!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Ως και το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ αγανάκτησε εναντίον τουΓερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε, κατηγορώντας τον ευθέως για χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών απέναντι στηνΕλλάδα αφενός και στην Ισπανία – Πορτογαλία αφετέρου. Το Σπίγκελαπέδωσε τη μεροληπτική στάση του Σόιμπλε στο γεγονός ότι ο ΜαριάνοΡαχόι είναι ομοϊδεάτης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ενώ οΑλέξης Τσίπρας κατά κανένα τρόπο δεν είναι, όσο και αν έχει περάσει με το γερμανικό στρατόπεδο κάτω από τον βάρος αφόρητων γερμανικών εκβιασμών.

Στ’αλήθεια προηγείται η Χίλαρι του Τραμπ;

Του Γιώργου Μητραλιά

Από πρώτη άποψη, το λάθος μπορεί να φαίνεται ανώδυνο, όμως η τακτική του επανάληψή του δεν μπορεί να είναι τυχαία, ειδικά στους σημερινούς δύσκολους και «πονηρούς» καιρούς μας. Ο λόγος για την χτεσινή περίπου πανηγυρική παρουσίαση δημοσκόπησης που φέρει την Χίλαρι Κλίντον να προηγείται αισθητά («κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες») του Ντόναλντ Τράμπ. Για νιοστή φορά, η είδηση είναι πολλαπλά ψευδής και αποπροσανατολιστική. Και ιδού το γιατί.

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΕΕ, ΤΗΣ ΕΚΤ, ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΙΣΚΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η έκθεση βόμβα του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (ΙΕΟ) του ΔΝΤ για το ελληνικό μνημονιακό πρόγραμμα έρχεται να τινάξει στον αέρα τους ιθύνοντες της τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) και όλο το εγχώριο εθελόδουλο μνημονιακό πολιτικό σύστημα. Αναγνωρίζεται επισήμως και απολύτως κατηγορηματικά, κάτι που από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε πειστικότατα από αυτές τις στήλες.

Η νέα γενιά της Κούβας πιστή στην Επανάσταση

Της Carmen Torres Laffita (μετάφραση: barikat)
Στις 26 Ιουλίου η Κούβα γιόρτασε την επέτειο των επιθέσεων ανταρτών με επικεφαλής τον Fidel Castro, στους στρατώνες της Moncada στην επαρχία του Santiago και στη στρατιωτική εγκατάσταση Carlos Manuel de Céspedes στο Bayamo, το 1956. Το Κίνημα της 26ης Ιουλίου έμελλε να οδηγήσει στην οριστική ανατροπή του Κουβανού δικτάτορα Fulgencio Batista το 1959.
Σήμερα, 63 χρόνια μετά, η μάχη συνεχίζεται. Σκληρή και άνιση, γεννά ερωτηματικά, προκαλεί, προβληματίζει. Η αλήθεια ωστόσο μένει άσβεστη και διαπερνά τα

Είκοσι ταινίες για ένα Χρυσό Λιοντάρι

Μεγάλα ονόματα της διεθνούς κινηματογραφίας και σημαντικές ταινίες περιλαμβάνει το φετινό 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, που ξεκινά στις 31 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου.
Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, όπου συμμετέχουν 20 ταινίες, ξεχωρίζει το «La La Land» του Ντάμιεν Σαζέλ («Whiplash») με πρωταγωνιστές τους Ράιαν Γκόσλινγκ και Έμα Στόουν, που θα ανοίξει και το φεστιβάλ.
Θα διαγωνιστεί και ο Βιμ Βέντερς, με το «Les Beaux Jours D'Aranjuez», ρομαντικό δράμα βασισμένο σε θεατρικό του Πέτερ Χάντκε για ένα ζευγάρι που μιλά

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Η αστυνομία του Ρίο λέει «Καλώς ήρθατε στην Κόλαση»

του Dave Zirin*
Στις αρχές του μήνα, έξω από το χώρο αφίξεων από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο του Ρίο Ντε Τζανέιρο, εξελίχθηκε ένα πολύ παράξενο είδος κινητοποίησης.
Η Πο­λι­τεια­κή Αστυ­νο­μία, διεκ­δι­κώ­ντας αυ­ξή­σεις και απει­λώ­ντας με απερ­γία, κρα­τού­σε ένα πανό που έγρα­φε «Καλώς ήρ­θα­τε στην Κό­λα­ση: Οι αστυ­νο­μι­κοί και οι πυ­ρο­σβέ­στες δεν πλη­ρώ­νο­νται, όποιος έρ­χε­ται στο Ρίο Ντε Τζα­νέι­ρο δεν είναι ασφα­λής». Η κι­νη­το­ποί­η­ση γνώ­ρι­σε άμεση και εκτε­τα­μέ­νη πα­γκό­σμια δη­μο­σιό­τη­τα, και ήταν λο­γι­κό καθώς όπου να ’ναι ξε­κι­νούν οι

ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΔΝΤ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΘΕΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
Με μια έκθεση βόμβα το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (ΙΕΟ) του ΔΝΤ αποδίδει βαρύτατες ευθύνες στο ΔΝΤ και την τρόικα για τα λάθος προγράμματα (μνημόνια) που εφαρμόστηκαν στηνΕλλάδα και εξώθησαν στην καταστροφή της. Είναι εντυπωσιακό ότι το ΙΕΟ

Αποχωρεί από τους Δημοκρατικούς ο Σάντερς στον απόηχο των DNC Leaks

(foto Από την τελευταία του ομιλία ως μέλος του Δημοκρατικού κόμματος)
Την απόφαση του να επιστρέψει στο Βερμόντ ως ανεξάρτητος γερουσιαστής και όχι ως μέλος του Δημοκρατικού κόμματος ανακοίνωσε ο Μπέρνι Σάντερς λίγες ώρες πριν το τέλος του επίσημου συνεδρίου των Δημοκρατικών. Η απόφασή του αυτή έρχεται στον απόηχο της αποκάλυψης του Wikileaks (και του ThePressProject ως συνεργαζόμενου ΜΜΕ στην Ελλάδα) των περίπου 20.000 emails που ονομάστηκαν DNC Leaks.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

ΣΟΚ: ΜΕΓΑΛΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ GREXIT “ΒΛΕΠΕΙ” Η CITIGROUP

πηγή ISKRA
Η City Group είναι γνωστός μεγάλος χρηματοοικονομικός όμιλος των ΗΠΑ.
Επομένως, δεν θα πρέπει κανείς να λαμβάνει πάντα τοις μετρητοίς τις εκθέσεις και εκτιμήσεις του, διότι σε αυτές μπορεί να υπεισέρχονται και άλλες σκοπιμότητες.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμα και αν υπάρχουν σκοπιμότητες ή αν υπεισέρχεται η πιθανότητα λαθών, το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να αγνοήσει αυτές τις εκθέσεις.
Η City Group με την παρούσα μελέτη και τις προβλέψεις που περιέχει νομίζω ότι μας δείχνει κάτι από μελλοντικές εξελίξεις, οι

Ιερές Μπίζνες και καταστολή


Κώστας Φουρίκος
Πηγή: Toperiodiko

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 27/7 αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν ταυτόχρονα και συντονισμένα σε τρεις καταλήψεις στέγης στη Θεσσαλονίκη. Η μία από αυτές ήταν καινούρια και αποτέλεσε αποτέλεσμα της συνάντησης του No Borders Camp στο ΑΠΘ, η άλλη λειτουργούσε κάποιο διάστημα, ενώ η τρίτη αυτή του ιστορικού ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» είναι γνωστότερη στην πόλη για διάφορους λόγους που έχουν

Μαύρο στην Τουρκία - Ο Ερντογάν κλείνει 130 μέσα ενημέρωσης

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αποτάσσονται πάνω από 2.400 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων -μεταξύ των οποίων 149 στρατηγοί και ναύαρχοι και κλείνουν πάνω από 130 μέσα ενημέρωσης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, καθώς διευρύνεται το κύμα των εκκαθαρίσεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Συνολικά 726 αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων και 1.684 στελέχη του στρατού απομακρύνθηκαν από τις τάξεις του στρατεύματος.

Η Γερμανία αγοράζει την Monsanto και δηλητηριάζει την Ευρώπη


του Peter Koenig*

Την Παρασκευή, 22 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Κομισιόν ανακοίνωσε ότι «ενέκρινε τρεις κατηγορίες γενετικά τροποποιημένων σπόρων για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές». Πρόκειται για τους γενετικά τροποποιημένους (ΓΤΟ) σπόρους σόγιας της Monsanto (Roundup, Ready 2, Xtend), που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παραγωγή τροφίμων και σε ζωοτροφές, παρά τις έντονες αντιδράσεις για το ενεργό συστατικό Glyphosate.

Το ΚΚΕ άφησε το λαό μόνο του, ας μη μιλάει τώρα

του Δημήτρη Κανελλόπουλου
Διαβάζουμε αυτό που είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη Βουλή και δεν το πιστεύουμε. Ξαφνικά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο ΟΧΙ του περσινού δημοψηφίσματος, λίγο θέλει ακόμα και για να το οικειοποιηθεί (ή, μήπως, σφετεριστεί;).
«Μέσα σε μία νύχτα το πραγματικά περήφανο “όχι” του ελληνικού λαού μετατράπηκε σε ένα πελώριο “ναι”», είπε. Καλά διαβάζετε, το «πραγματικά περήφανο “όχι” του ελληνικού λαού».

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

ΣΑΜΙΡ ΑΜΙΝ: TO BREXIT ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

του ΣΑΜΙΡ ΑΜΙΝ*
Η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, όπως και η κριτική ενάντια σε αυτή, οδηγεί σε σοβαρές παρεξηγήσεις όταν αποσπάται από τη στρατηγική των κοινωνικών τάξεων στην οποία η εθνική κυριαρχία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος. Το κοινωνικό μπλοκ στις καπιταλιστικές κοινωνίες θεωρεί την εθνική κυριαρχία ως ένα απαραίτητο μέσο για την προώθηση των δικών του συμφερόντων με βάση τόσο την καπιταλιστική εκμετάλλευση της εργασίας όσο και την εδραίωση των διεθνών του σχέσεων.
Σήμερα, στο παγκοσμιοποιημένο νεοφιλελεύθερο σύστημα που κυριαρχείται από τα μονοπώλια της

Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ-ΠΟΚΕΜΟΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ
Εμπνευσμένη από το δημοφιλές παιγνίδι, η κυβέρνηση, στη διαδικασία τηςΣυνταγματικής Αναθεώρησης, θα προχωρήσει στην διεξαγωγή μιας ανοιχτής διαδικασίας «διαλόγου σε πανεθνική κλίμακα». Μέσα από την δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Στη συνέχεια, τα συμπεράσματα από την δημόσια (!) αυτή συζήτηση θα συγκεντρωθούν με την διοργάνωση 13 συνελεύσεων (!!) σε κάθε Περιφέρεια.
Και όλα αυτά με στόχο την Άνοιξη του 2017, η Οργανωτική Επιτροπή (νέο λαμπρό πεδίο δόξης και σίτισης) να συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και να

«Ο Μπέρνι Σάντερς άρχισε μια πολιτική επανάσταση. Τώρα, δεν μπορεί να την σταματήσει»!

Του Γιώργου Μητραλιά
Ο παραπάνω τίτλος δεν είναι δικός μας, είναι της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδαςΓουάσινγκτον Ποστ, αλλά τον υιοθετούμε χωρίς κανένα δισταγμό επειδή αποτυπώνει πιστά τη δραματική πραγματικότητα των υπό εξέλιξη ιστορικών γεγονότων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, ο τίτλος/διαπίστωση της Γουάσινγκτον Ποστ αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι προέρχεται από μια εφημερίδα που μαζί με τους Τάϊμς της Νέας Υόρκης αποτελούν το δίδυμο των πιο φανατικών υπερμάχων της Χίλαρι Κλίντον –

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

«ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ» Ή «ΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ»;

Του ΠΕΤΡΟΥ Ι. ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ*

Το πρόσφατο Ιουλιανό «πραξικόπημα» ή άλλως «στάση περιορισμένης ισχύος» στην Τουρκία ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά σχετικών «παραδόσεων» όπου οι «εσωτερικές διαφορές» (ποικίλου είναι αλήθεια πολιτικού-κοινωνικοικονομικού και θρησκευτικού περιεχομένου), βυθίζουν συνήθως σε κρίση το εκάστοτε πολιτικό σύστημα της Τουρκίας. Η υπό «κρίση» κίνηση της 15ης Ιουλίου μέρους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, είναι σαφές ότι επιχείρησε την πτώση του υπάρχοντος συστήματος (βλ. βομβαρδισμό Κοινοβουλίου) και

Κιούμπρικ:Ο τελειομανής δημιουργός που σφράγισε το σινεμά!

Σαν σήμερα το 1928,γεννηθηκε ο Στανλε'ι'Κιουμπρικ.
Ο τελειομανής δημιουργός που σφράγισε το σινεμά με μία ταινία-σταθμό σε κάθε είδος!
Εμμονικό, προκλητικό και γεμάτο μυστικά, το αινιγματικό κινηματογραφικό σύμπαν του αμερικανού δημιουργού παραμένει σινεμά πρώτης γραμμής.
Ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες που πέρασαν ποτέ από την έβδομη τέχνη, ο αυτοεξόριστος στην Αγγλία Κιούμπρικ αναγνωρίζεται σήμερα ως ο πιο ολοκληρωμένος και καινοτόμος δημιουργός του κινηματογράφου, αφήνοντας παρακαταθήκη ταινίες

Συνταγματική Αναθεώρηση: ο Τσίπρας μεταξύ Λουδοβίκου Βοναπάρτη και δήμιου της εργασίας

Εξαπολύοντας έναν φλεγόμενο αρουραίο στα σωθικά της δημοκρατίας.

του Γιάννη Νικολόπουλου

Ήταν μια ομι­λία – πε­ρι­βό­λι, αυτή, που εκ­φώ­νη­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλέ­ξης Τσί­πρας, για τις κυ­βερ­νη­τι­κές προ­τά­σεις και προ­θέ­σεις σχε­τι­κά με τη συ­νταγ­μα­τι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση.
Ένα πε­ρι­βό­λι γε­μά­το αγκά­θια, τσου­κνί­δες, με­γά­λες πα­γί­δες για τα κοι­νω­νι­κά δι­καιώ­μα­τα που έκρι­νε πε­ριο­ρι­στι­κά σκό­πι­μο να ανα­φέ­ρει και νέες ανοι­κτές προ­κλή­σεις διά­λυ­σης, αφυ­δά­τω­σης και υπο­νό­μευ­σης για τον κοι­νο­βου­λευ­τι­σμό και τη δη­μο­κρα­τία.

Μάικλ Μουρ: Οι 5 λόγοι για τους οποίους θα νικήσει ο Ντόναλντ Τραμπ


Με ένα κείμενο στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Αμερικανός κινηματογραφιστής και συγγραφέας Μάικλ Μουρ απαριθμεί τους πέντε λόγους, για τους οποίους, κατά τη γνώμη του, ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Λυπάμαι κάθε φορά που πρέπει να μεταφέρω κακές ειδήσεις, λέει ο Μουρ, αλλά σας το είπα ξεκάθαρα το περασμένο καλοκαίρι, όταν προέβλεψα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των

«Ιδιώνυμο»: η πρώτη ποινικοποίηση των κομμουνιστικών ιδεών στην Ελλάδα

« Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών»
ή αλλιώς όπως ονομάστηκε χαρακτηριστικά «Ιδιώνυμο».

Υπήρξε ο νόμος που εφαρμόστηκε στις 25 Ιουλίου του 1929 και ο οποίος ποινικοποιούσε τις «ανατρεπτικές» ιδέες.
Στόχος ήταν η δίωξη των κομμουνιστών και των αναρχικών και ηκαταστολή των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων.
Ο νόμος του οποίου κύριος εκφραστής ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτέλεσε την αρχή για τους μετέπειτα βασανισμούς,

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΩΣ ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ-ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Αλ. Τσίπρας, για πρώτη φορά απ' όσο γνωρίζω, χρησιμοποίησε τον ειδικά προστατευμένο και θωρακισμένο από τα ΜΑΤ προαύλιο χώρο της Βουλής για να πραγματοποιήσει μια κακόγουστη κυβερνητική και κομματική επικοινωνιακή φιέστα υπό τον τίτλο της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Η χρήση του προαυλίου της Βουλής για να πραγματοποιηθεί μια κυβερνητική-κομματική

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Οι επικοινωνιακές υποδομές στο δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Ξαφνικά (!) ανακάλυψαν ανάγκες μεγάλου δρόμου.

του Γρηγόρη Κλαδούχου
«Έχουμε πολλά προβλήματα», έλεγε και ξαναέλεγε ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Ήταν σε σύσκεψη για τα έργα με τον Γ. Δέδε, εκ μέρους του υπουργείου. Και ζήτησε ο παράπλευρος προς τη νέα εθνική οδό δρόμος, που θα ξεκινήσει από την Κόρινθο, να μην σταματάει στο Κιάτο, αλλά στο Δυτικό όριο του δήμου. Για μία ακόμα φορά αντιλαμβάνονται αυτό που τους λείπει όταν δεν λείπει από κάποιους άλλους.
Στην σύσκεψη καφενειακής – φραπέ αισθητικής, από τους γνωστούς, διακρίναμε να μιλάει για υποδομές ο κ. Ψυχογιός, ο Συριζαίος, που μαζί με τους άλλους κοινόσταυλούς του αφαιρεί από τη χώρα τις

Φοβούνται τα τραγούδια μας μην τους τσακίσουν

(foto το έργο του Σπύρου Κουκουλομάτη Περί Μινοταύρου)
Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη *
Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που προκλήθηκε στη χώρα μας από τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία, όπως ήταν φυσικό. Πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν και ακόμη περισσότερα συζητήθηκαν με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα. Διαφορετικές εκτιμήσεις και αρκετά ερωτήματα. Η μεγάλη απέχθεια για τον Τούρκο Πρόεδρο έκανε κάποιους να δουν με ουδετερότητα ή και με συμπάθεια τους κινηματίες μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Άλλοι θεώρησαν ως ασφαλέστερη τη λύση Ερντογάν. Υπάρχει, αλήθεια, τέτοιο δίλημμα;
Ο Τούρκος Πρόεδρος ξεκινώντας την καριέρα του ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης κατάφερε σταδιακά να κυριαρχήσει και να εδραιωθεί στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, μετά δε το αποτυχημένο πραξικόπημα φαίνεται να ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο. Είναι δύσκολο να βρεθεί αρνητικός πολιτικός χαρακτηρισμός που δεν του ταιριάζει Αυταρχικός και

Η τέχνη του φανταστικού και η πολιτική εξουσία

(foto το έργο του Σπύρου Κουκουλομάτη Εξουσία)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η τέχνη του φανταστικού αναφέρεται συνήθως στη τέχνη (ποίηση, λογοτεχνία, ζωγραφική κλπ ) που περιγράφει φαινόμενα και γεγονότα που δεν θα μπορούσαν να συμβούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της επιστήμης. Οι ρίζες του «φανταστικού» ανάγονται στην προϊστορία του ανθρώπου. Η εξέλιξη του πολιτισμού συμβάδισε με την εδραίωση της λογικής σκέψης, όμως ο ανορθολογισμός και η πίστη του ανθρώπου στο υπερφυσικό διατήρησαν για αιώνες τη δύναμη τους. Έτσι και αλλιώς για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι πίστευαν πιο εύκολα ότι άκουγαν οπότε τα σύνορα ορθολογισμού και ανορθολογισμού υπήρξαν για αιώνες δυσδιάκριτα.
Πολλές ιστορίες που την εποχή τους θεωρούνταν αληθινές σήμερα είναι γνωστό ότι αποτελούν αποτέλεσμα μυθοπλασίας . Ενδεικτικά αναφέρω ότι πατέρας της ιστορίας είναι ο Ηρόδοτος που αντιμετωπίζει την ιστορία σαν επιστήμη. Στην αρχαία Ελλάδα φαίνεται να γίνεται μία πρώτη προσπάθεια διαχωρισμού της ορθολογικής σκέψης από το υπερφυσικό

Εγκαινιάζοντας τον «θάλαμο βασανιστηρίων» της Ευρωζώνης

του Γιάννη Κιμπουρόπουλου
Η σημασία των κυρώσεων σε βάρος Ισπανίας και Πορτογαλίας, oι παρενέργειες και η επίδρασή τους στις διεργασίες μετάλλαξης της ΕΕ μετά το Brexit.
Ο θά­λα­μος βα­σα­νι­στη­ρί­ων της Ευ­ρω­ζώ­νης είναι έτοι­μος να υπο­δε­χθεί τους πρώ­τους «πε­λά­τες» του. Δη­λα­δή, τα πρώτα κρά­τη-μέ­λη που θα υπο­στούν κυ­ρώ­σεις για πα­ρα­βί­α­ση του Συμ­φώ­νου Στα­θε­ρό­τη­τας, βάσει του «ποι­νο­λό­γιου» και των κα­νο­νι­σμών (Six pack και two pack) που υιο­θε­τή­θη­καν από το 2011 κι όχι με τη δια­δι­κα­σία «έκτα­κτου στρα­το­δι­κεί­ου» των Μνη­μο­νί­ων.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ (ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

Του ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ Κ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η άρνηση πληρωμής δημόσιου χρέους είναι έννομη πράξη, κατά το διεθνές δίκαιο ,ενώ αρκετές χώρες, κατά τη διάρκεια των 200 τελευταίων περίπου ετών, έχουν προσφύγει σε αυτή, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης που έχει κηρύξει ήδη τέσσερις επίσημες πτωχεύσεις.Πρόσφατες χαρακτηριστικές περιπτώσεις χωρών, με αντιφατικές εμπειρίες, πού αρνήθηκαν στην πορεία την 'βοήθεια'' του ΔΝΤή και διέγραψαν μεγάλο ποσοστό του δημόσιου χρέους τους για να αναδειχθούν τα προβλήματα εφαρμογής των 'προγραμμάτων αρωγής' καθώς και

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Νίκος Εγγονόπουλος...Μπολιβάρ, είσαι ωραίος σαν Έλληνας


24 Ιούλη 1873...Στη μνήμη του "Ελευθερωτή" (El Libertador) της Νοτίου Αμερικής

...Μπολιβάρ, είσαι ωραίος σαν Έλληνας
...Μπολιβάρ! Είσαι του Ρήγα Φερραίου παιδί
(Νίκος Εγγονόπουλος )

Μπολιβάρ! Όνομα από μέταλλο και ξύλο, είσουνα
ένα λουλούδι μέσ’ στους μπαχτσέδες της...
Νότιας Αμερικής.
Είχες όλη την ευγένεια των λουλουδιών μέσ’ στην καρδιά σου,
μέσ’ στα μαλλιά σου, μέσα στο βλέμμα σου.
Η χέρα σου είτανε μεγάλη σαν την καρδιά σου,

Μιχάλης Σάλλας: Ο ιδιοκτήτης της Ελλάδας

«Σάλλα τσίφτη ανέβασε το δείκτη», κραύγαζαν οι "επενδυτές" της περιόδου 1999-2000 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όταν ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς με μαεστρία απολάμβανε τα οφέλη αυτός και η κυβέρνηση Σημίτη, της φούσκας της εποχής. Τότε, έκανε και μια απίστευτη πρόβλεψη σχετικά με τα επίπεδα του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο.
Κάπου στα μέσα του 2000 όταν ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου άρχισε να υποχωρεί από τις περίπου 6.500 μονάδες που ήταν το 1999, σε συνέντευξη στο περιοδικό Men, ο Μ. Σάλλας εκτίμησε ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου θα φθάσει στις 7.400 μονάδες την

Μόνο οι προλετάριοι έχουν πατρίδα…


Η πραγματικότητα διέψευσε τον Κάρολο και τη Ρόζα

Του Διονύση Χαριτόπουλου*

Από το 1924 η ιδέα για ένα παγκόσμιο κράτος προλετάριων αποδείχτηκε ανεφάρμοστη. Η Σοβιετική Ενωση αναδιπλώθηκε εντός των συνόρων της και η μαρξιστική πάλη περιορίστηκε εντός των ορίων των εθνικών κρατών. Η πραγματικότητα διέψευσε τον Μαρξ και τη Ρόζα, ότι οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα. Οι εξελίξεις

Να μην γίνει το έγκλημα! Να μην εκδοθούν οι 8 φυγάδες Τούρκοι στρατιωτικοί

Του Γιώργου Μητραλιά
(…) Από κοντά εκδηλώθηκαν διάφορες «ευαίσθητες ψυχές» που εντρυφώντας στο Διεθνές Δίκαιο, απαιτούν θαρραλέα να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 στρατιωτικοί που «διέφυγαν» με στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk και «πέρασαν» ανεμπόδιστα τα, κατά τα άλλα, αδιαπέραστα εναέρια σύνορα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Μια τέτοια πράξη, λέει, θα ήταν...προσκύνημα στον Σουλτάνο, ενώ είναι μάλλον προτιμότερο το προσκύνημα στο πόρισμα που θα εκδώσουν τελικά για την υπόθεση...η CIA και το

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

του Νίκου Θεοδοσίου
Δίπλα η εικόνα το μοναδικό σωζόμενο από τα 6 κινητοσκόπια του Εντισον που έφεραν από την Αμερική στην Ευρώπη οι Γεωργιάδης και Τραγίδης.

(κείμενο που δημοσιεύεται στο 3ο τεύχος του περιοδικού διόραμα (διμηνιαίο περιοδικό τεχνών και πολιτισμού) που εκδίδεται στην Κύπρο.)

Όταν τον Ιούλιο του 1894 ο Γεώργιος Γεωργιάδης διέσχιζε το κατώφλι του γραφείου του Henri Flamans, διευθυντή του περιοδικού Magasin Pitoresque στο Παρίσι, για να του δείξει τη νέα εφεύρεση του Έντισον, σίγουρα δεν σκέφτονταν ότι έκανε κάτι σημαντικό. Θα περάσει πάνω από ένας αιώνας για να αναγνωριστεί από τους ιστορικούς ως η πράξη που δημιούργησε μια αλυσιδωτή αντίδραση, καθοριστική για την παραπέρα ραγδαία ανάπτυξη της εφεύρεσης του κινηματογράφου.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, σε αυτήν την πολύ λίγο γνωστή πτυχή της ιστορίας της 7ης Τέχνης.
Ο Γιώργος Γεωργιάδης και ο Γιώργος Τραγίδης, σύμφωνα με τους ιστορικούς ήταν δυο Έλληνες της διασποράς με έδρα το Λονδίνο. Ασχολούνταν με το εμπόριο. Μια και μόνη αναφορά υπάρχει για την

Δημοκρατία, του Κορνήλιου Καστοριάδη


Τα αδιέξοδα της αντιπροσώπευσης και η ανάγκη επανόδου στην Άμεση Δημοκρατία
(έργο του Charles Wilbert White, Jr.)
Δημοκρατία σήμερα δεν υπάρχει πουθενά. Υπάρχουν το πολύ φιλελεύθερες ολιγαρχίες σε ορισμένες χώρες σχετικά προνομιούχες. Πρέπει να είμαστε τώρα πάνω από πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι πάνω στη γη. Είναι ζήτημα αν υπάρχουν 500 ή 600 το πολύ 700 εκατομμύρια ανθρώπων, που ζουν σε χώρες, όπου η πείνα δεν είναι καθημερινό πρόβλημα, όπου η καταδίωξη, η φυλάκιση, η ανελευθερία δεν είναι η καθημερινή πραγματικότητα.

#politikos_kratoumenos και ο Χρήστος Χωμενίδης (γελάμε ακόμα)...

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Δεν έπεσε μόνο η Βουλή από τα γέλια όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πολιτικός κρατούμενος μηνών 6 (με τα μπιμπερό), έπεσαν την επομένη και τα social media με τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη που έστερξε προς υπεράσπιση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.
Ο γνωστός...
συγγραφέας που αγωνίζεται για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς μιλάει για τα... μεταβρέφη (ε; για ποια;) και μας διασκεδάζει (τουλάχιστον).
«Ας μάθουν οι ανιστόρητοι, γιαλαντζί Αριστεροί, ότι υπήρξαν πολλά βρέφη και μεταβρέφη πολιτικοί

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ* 
 
ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
 
Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Η κατάσταση που επικρατεί στη Βρετανία αμέσως μετά το δημοψήφισμα μοιάζει εξαιρετικά παράδοξη σε έναν Έλληνα αριστερό που ζει και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταίαδεκαέξι χρόνια. Φαίνεται ότι το σοκ ήταν τέτοιου μεγέθους ώστε ακόμα και οι διαβόητες βρετανικές αρετές

DNC Leaks: Σαμποτάζ στον Σάντερς και διαπλοκή με ΜΜΕ

του Θάνου Καμήλαλη από το ThePressProject

Ξεκίνησε ως «θεωρία συνωμοσίας» αλλά τελικά αποδεικνύεται πραγματικότητα. Ολόκληρος ο μηχανισμός του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ προσπάθησε να προωθήσει με κάθε μέσο την Χίλαρι Κλίντον και να σαμποτάρει τον αντίπαλο της, Μπέρνι Σάντερς. Αυτό αποδεικνύουν μερικά από τα περίπου 20.000 emails που διέρρευσε το Wikileaks το βράδυ της Παρασκευής.

Γιατί το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δεν ήταν προβοκάτσια για την αρπαγή εξουσίας από τον Ερντογάν

του Andrew Korybko
Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν προκάλεσε ένα ξέσπασμα από ταραχώδεις αντιπαραθέσεις στον εναλλακτικό ενημερωτικό χώρο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δύο ανταγωνιστικών υποθέσεων. Ο συγγραφέας ήδη έχει δημοσιεύσει τη δική του ανάλυση (εδώ στα Αγγλικά) για το ότι στην πραγματικότητα η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν μια πρόχειρη και «της τελευταίας στιγμής» κίνηση από τις ΗΠΑ προκειμένου να αντισταθμίσουν φουριόζικα τις ανατρεπτικές γεωπολιτικές

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Οι πρώτοι Έλληνες αναρχικοί και το πρώτο αναρχικό δημοσίευμα.

Του Γιάνννη Λακούτση
«Ας πιούμε στην υγειά των τρελών, των απροσάρμοστων, των επαναστατών, των ταραχοποιών. Σε αυτούς που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, που δεν τιμούν τους κανόνες, που δεν σέβονται την τάξη…Γιατί οι άνθρωποι που είναι αρκετά τρελοί για να πιστεύουν ότι μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο, είναι αυτοί που στο τέλος το κάνουν».
Τζακ Κέρουακ (Αμερικανός συγγραφέας).
Το δόγμα του αναρχισμού, που δέχτηκε τις μεγαλύτερες επικρίσεις και τους μεγαλύτερους επαίνους, δεν είναι γέννημα και πρωτοτυπία των Ευρωπαίων στοχαστών του 19ου αιώνα. Πολύ πριν από αυτούς, Έλληνες φιλόσοφοι είχαν διακηρύξει τις βασικές αρχές μιας αναρχικής κοινωνίας και είχαν προτείνει

Το ελληνικό χρέος, μια ευρωπαϊκή τραγωδία (βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους)

Aπό τη CADTM ​- Επιτροπή για την Κατάργηση των Άνομων Χρεών​
To video κινούμενων σχεδίων "Το ελληνικό χρέος, μια ευρωπαϊκή τραγωδία", είναι αποτέλεσμα της σκληρής εκλαϊκευτικής εργασίας μιας μικρής ομάδας των Productions du Pavé και μια άλλης της CADTM. Αυτό το βίντεο επιδιώκει να συνοψίσει, όσο γίνεται πιο απλά και ​ανάλαφρα, τη διαδικασία καταχρέωσης της Ελλάδας που την οδήγησε στη κρίση του δημόσιου χρέους από το 2010. Επιτρέπει

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 230 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Π.Γ. ΤΗΣ ΛΑΕ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Με 230 ψήφους υπέρ η Βουλή ψήφισε στις 22 Ιουλίου 2015 το νομοσχέδιο με τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων της συμφωνίας του 3ου μνημονίου.
«ΝΑΙ» ψήφισαν 230 βουλευτές (από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ), «ΟΧΙ» ψήφισαν 63 βουλευτές (από Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ), ενώ «ΠΑΡΩΝ» δήλωσαν 5 βουλευτές (από τον ΣΥΡΙΖΑ).

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ κ. ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ*
Οι δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία επισκίασαν το τελευταίο διάστημα τα γεγονότα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, τα οποία ήταν αρκετά και σημαντικά, όπως η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ή η μελαγχολική είδηση ότι το πιο κερδοφόρο «προϊόν» από όσα εξάγουμε είναι το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο στις χώρες, όπου εργάζεται, έχει παράγει πάνω από 50 δισ. ευρώ ΑΕΠ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, νομίζω, με πολλαπλές προεκτάσεις παρουσιάζει η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο ΣΚΑΙ και στον κ. Αλέξη Παπαχελά.

Οι διεθνείς “ίντριγκες” στο κυπριακό


Το κυπριακό μέσα απο το γιουγκοσλαβικά αρχεία

Του Παντελή Σαββίδη* Δημοσιογράφου

Ένας λαμπρός ιστορικός, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σπυρίδων Σφέτας, ανοίγει ξανά το κεφάλαιο «Κύπρος» διερευνώντας τα γιουγκοσλαβικά αρχεία και προσεγγίζοντας τα ταραγμένα χρόνια από τη ματιά των «Αδεσμεύτων». Οι «Αδέσμευτοι», ήταν μια ομάδα χωρών, στις οποίες πρωταγωνιστούσαν η Γιουγκοσλαβία του Τίτο, η Αίγυπτος του

Η δραματική αύξηση της φορολογίας θα αφανίσει τη μικρομεσαία αγροτιά

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Π.Γ. ΤΗΣ ΛΑ.Ε. ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Οι συνέπειες της αυστηροποίησης του ορισμού του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη είναι δραματικές για 350.000 αγρότες, οι οποίοι θα υποστούν του χρόνου τρομακτική αύξηση του φόρου από 13% σε 22% (αύξηση 69%)!!!
Η δραματική αύξηση της φορολογίας για τους 350.000 αγρότες σε σύνολο 530.000 αγροτών αποκαλύφθηκε με την εγκύκλιο που εξέδωσε προ ημερών ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων

Γιατί έτσι μας αρέσει


της Κατερίνας Γκαράνη

Ποιον κοροϊδεύεις, ρε Έλληνα; Ποιος μπορεί ακόμη να πιστέψει ότι έχεις εξαντλήσει τα όρια ανοχής και αντοχής όταν δεν έχεις ίχνος ντροπής πάνω σου και απλώνεις το χέρι να σου δώσουν αλληλεγγύη στις αίθουσες που τα κοράκια σού παίρνουν το σπίτι, στην ουρά με την καραβάνα για μια μερίδα αλληλέγγυο φαΐ, στην ουρά του νοσοκομείου εκλιπαρώντας να κάνεις την εξέταση που θα αναβληθεί για 6 μήνες, στην ουρά της εφορίας να βάζεις τα κλάματα μπροστά στον γκεσταπίτη υπάλληλο λες και δεν ξέρεις ότι σε

Τουρκία, μια χώρα χωρίς δικαιώματα...

Σε όλο και πιο επικίνδυνα μονοπάτια μπαίνει πλέον η Τουρκία, μετά και την επικύρωση της απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της...
τουρκικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το μέτρο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες, ώστε, όπως υποστηρίζουν, να επιτρέψουν στη χώρα να επουλώσει τις πληγές του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Μάλιστα, για να προλάβει τις αντιδράσεις που ούτως ή άλλως ήρθαν μετά την κίνηση αυτή, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Κουρτουλμούς, μετά τον πρόεδρο Ερντογάν, δήλωσε ότι το ίδιο έχουν κάνει και

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

51 χρόνια από τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα

Σήμερα συμπληρώνονται 51 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή Σωτήρη Πέτρουλα κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης της νεολαίας της Αθήνας στις 21 Ιουλίου 1965.Όπως κάθε χρόνο οι φίλοι και συμφοιτητές του Σωτήρη Πέτρουλα μαζί με την Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), θα τιμήσουν τη μνήμη του στο σημείο της δολοφονίας, στη συμβολή των οδών Εδουάρδου Λω και Σταδίου 22, στις 8 μ.μ.
Κάθε δημοκρατικός πολίτης καλείται από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης να αφήσει το λουλούδι στην προτομή του Σωτήρη Πέτρουλα, η οποία έχει τη δική της

Αίρει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Τουρκία! Οδηγείται σε ισλαμική δικτατορία;

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αίρει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς έκανε λόγο για «προσωρινό» μέτρο.Ο Κουρτουλμούς έσπευσε να προσθέσει ότι αντίστοιχα έπραξε και η Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι η κυβέρνηση επικαλείται το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι ένα κράτος μπορεί να παρεκκλίνει από

Ο έρωτας στην εποχή των μειωμένων προσδοκιών

Το άρθρο συμπληρώνει και την ανάρτηση για τον Κ. Καριωτάκη και ευχαριστούμε την φίλη που μας το έστειλε να το διαβάσουμε, μας άρεσε και το επαναδημοσιεύουμε.

Οι προδομένοι εραστές (Ζακ Πρεβέρ)

«Εγώ είχα τη λάμπα
κι εσύ είχες το φως
Ποιος πούλησε το φυτίλι ;»

Το παραπάνω ποίημα του Ζακ Πρεβέρ μιλάει για ένα προδομένο έρωτα. Ένα έρωτα που έσβησε μόνος του, που φθάρθηκε με την πάροδο του χρόνου. Ποιήματα σαν αυτά, για έρωτες που έσβησαν αλλά πρώτα έλαμψαν, φαίνεται πως δεν θα βλέπουμε πια στο μέλλον, παρά μόνο από εφήβους, από εκείνους που δεν πρόλαβαν να μάθουν

Πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ της Βαρκελώνης για το ντοκιμαντέρ των νεόπτωχων "Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ"!


Η NEW STAR προβάλλει από την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 στους κινηματογράφους, την ταινία του Τάκη Μπαρδάκου, «Η Αθήνα από κάτω»: το ντοκιμαντέρ των νεόπτωχων.
Επίσημη Πρεμιέρα στις 21/4 στις 19:00 παρουσία του σκηνοθέτη και των συντελεστών στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ newstar art cinema με Είσοδο Δωρεάν. Μετά το τέλος της προβολής, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τους συντελεστές της ταινίας.

Σύνοψη

Η Ελλάδα των νεόπτωχων - των ανέργων που ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης. Η ταινία ακολουθεί τις ιστορίες αρκετών πολιτών, προβάλλοντας την κοινωνική ανισότητα και την αδικία. Το φαινόμενο των αστέγων, τα συσσίτια, τα συγκλονιστικά ποσοστά ανεργίας και η κατάπτωση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων στην