Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Person of the Year ή ξεβρακώνοντας τον Τραμπ και τα ψέματα του σε παναμερικανική μετάδοση

Γιάννης Νικολόπουλος
Ένας συνδικαλιστής εργάτης ξεφτιλίζει τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου προτού αυτός αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του.
Προ­χθές, το πε­ριο­δι­κό Time ανέ­δει­ξε τον νε­ο­ε­κλε­γέ­ντα, ελέω πλειο­ψη­φι­κού, εκλε­κτο­ρι­κού συ­στή­μα­τος, πρό­ε­δρο των ΗΠΑ, Ντό­ναλντ Τραμπ ως το πρό­σω­πο της χρο­νιάς, υπο­μνη­μα­τί­ζο­ντας τη φω­το­γρα­φία του με την επι­σή­μαν­ση ότι θα είναι ο πρό­ε­δρος των δι­χα­σμέ­νων πο­λι­τειών της Αμε­ρι­κής. Η υφή­λιος έμαθε την εί­δη­ση από τα συ­στη­μι­κά ΜΜΕ μαζί με την κο­λα­κευ­τι­κή για το πε­ριο­δι­κό απά­ντη­ση του Τραμπ, ο οποί­ος ούτε λίγο ούτε πολύ υπο­νό­η­σε, με τη γνω­στή... σε­μνό­τη­τα που τον δια­κρί­νει, ότι το πε­ριο­δι­κό και πολύ άρ­γη­σε να προ­χω­ρή­σει σε μια τέ­τοια επι­βρά­βευ­ση της προ­σω­πι­κό­τη­τας του, ενώ ο ίδιος (υπο­στή­ρι­ξε ότι) υπήρ­ξε εξ απα­λών ονύ­χων τα­κτι­κός ανα­γνώ­στης του (!!!) [σ.σ. σε ποια ηλι­κία άρ­χι­σε να δια­βά­ζει (αν δια­βά­ζει...) ο Τραμπ!;].

Αυτά έμαθε ο πολύς κό­σμος και όλη η υφή­λιος.

Την ίδια στιγ­μή όμως, την ίδια μέρα, ο Τραμπ βρήκε τον, κατά το κοι­νώς λε­γό­με­νο, δά­σκα­λο του, στο πρό­σω­πο ενός συν­δι­κα­λι­στή, ερ­γά­τη με­τάλ­λου από την Ιντιά­να, την πο­λι­τεία κα­τα­γω­γής του αντι­προ­έ­δρου, Πενς, εκεί όπου ο Τραμπ, πριν από λίγες μέρες, μπρο­στά σε ένα εκ­στα­σια­σμέ­νο κοινό οπα­δών του, θριαμ­βο­λο­γού­σε ότι κρά­τη­σε καλά αμει­βό­με­νες δου­λειές στη «νέα, με­γά­λη» Αμε­ρι­κή (του). Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, ο νέος πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, ισχυ­ρί­στη­κε χωρίς αιδώ και σαν αν­θυ­πο­δεύ­τε­ρος πο­λι­τευ­τής και κομ­μα­τάρ­χης της ελ­λη­νι­κής επαρ­χί­ας ότι (κα­τό­πιν ενερ­γειών του...) η εται­ρεία United Technologies δεν θα έκλει­νε τις ενα­πο­μεί­να­σες, ερ­γο­στα­σια­κές μο­νά­δες της θυ­γα­τρι­κής της, Carrier, στην Ιντιά­να, η εται­ρεία θα τερ­μά­τι­ζε το πρό­γραμ­μα με­τε­γκα­τά­στα­σης ερ­γο­στα­σί­ων στο Με­ξι­κό και οι πε­ρί­που 1.000 θέ­σεις ερ­γα­σί­ας στη βιο­μη­χα­νία με­τάλ­λου της εται­ρεί­ας, θα πα­ρέ­με­ναν στη συ­γκε­κρι­μέ­νη πο­λι­τεία - προ­πύρ­γιο των Ρε­που­μπλι­κά­νων.



Κάθε θαύμα, τρεις μέρες και το ψέμα έχει κοντά πο­δά­ρια - αρκεί να υπάρ­χει κά­ποιος να το απο­κα­λύ­ψει σε κοινή θέα και πα­να­με­ρι­κα­νι­κή με­τά­δο­ση.



Αυτός ο κά­ποιος βρέ­θη­κε στο πρό­σω­πο του προ­έ­δρου του συν­δι­κά­του των Ενω­μέ­νων Ερ­γα­τών Με­τάλ­λου 1999, Τσακ Τζό­ουνς. Ο Τζό­ουνς έκανε κα­ταρ­χάς αυτό που επι­τάσ­σει ο ρόλος του. Μετά την ομι­λία Τραμπ, επι­κοι­νώ­νη­σε με τα ίδια τα αφε­ντι­κά της εται­ρεί­ας προ­κει­μέ­νου να επι­βε­βαιώ­σουν αν όσα ο Τραμπ είχε πει «εντός έδρας» θα αντα­πο­κρί­νο­νταν στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα των ερ­γα­τών τους επό­με­νους μήνες. Η Carrier επι­βε­βαί­ω­σε εν μέρει τον νέο ένοι­κο του Λευ­κού Οίκου: Ναι, η εται­ρεία δεν θα προ­χω­ρή­σει στη με­τε­γκα­τά­στα­ση της μο­νά­δας έρευ­νας, ανά­πτυ­ξης και τε­χνο­λο­γί­ας, καθώς δεν είχε και πρό­θε­ση να το πρά­ξει, ούτως ή άλλως. Ναι, δεν θα χα­θούν οι 350 θέ­σεις ερ­γα­σί­ας αυτής της μο­νά­δας. Ναι, η εται­ρεία θα πάρει εντός δε­κα­ε­τί­ας φο­ρο­α­παλ­λα­γές και επι­δο­τή­σεις ύψους 7 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δο­λα­ρί­ων για αυτές τις 350 θέ­σεις. Ναι, η εται­ρεία δεν έχει ανα­λά­βει καμιά άλλη δέ­σμευ­ση ένα­ντι του αμε­ρι­κα­νι­κού κρά­τους και ναι, το πρό­γραμ­μα με­τα­φο­ράς ερ­γο­στα­σί­ων στο Με­ξι­κό δεν τερ­μα­τί­ζε­ται.



Όταν επι­βε­βαιώ­νει κα­νείς «εν μέρει» τον πρό­ε­δρο των ΗΠΑ και όταν επι­βε­βαιώ­νει μόνο «εν μέρει» τους αριθ­μούς και τις δε­σμεύ­σεις, τότε ο πρό­ε­δρος έχει πει ψέ­μα­τα και μά­λι­στα εσκεμ­μέ­να - η γλώσ­σα των μα­θη­μα­τι­κών είναι αμεί­λι­κτη.



Από εκεί­νη τη στιγ­μή και μετά, ο Τζό­ουνς έχει προ­χω­ρή­σει σε δη­μό­σιες ανα­κοι­νώ­σεις και συ­νε­ντεύ­ξεις, σχε­τι­κά με τα εξό­φθαλ­μα ψέ­μα­τα του Τραμπ, κου­βα­λώ­ντας μαζί του και έναν ευ­με­γέ­θη φά­κε­λο με ντο­κου­μέ­ντα, που πε­ρι­λαμ­βά­νουν τα σχέ­δια και τα έως σή­με­ρα πε­πραγ­μέ­να της Carrier - η εται­ρεία έχει κλεί­σει και άλλα ερ­γο­στά­σια στην Ιντιά­να την τε­λευ­ταία διε­τία στέλ­νο­ντας στην ανερ­γία 1.400 άτομα, κα­τά­στα­ση που είχε απα­ντη­θεί από τα συν­δι­κά­τα με μα­ζι­κές απερ­γί­ες και πο­ρεί­ες. Πριν την ανα­κή­ρυ­ξη του Τραμπ σε «πρό­σω­πο της χρο­νιάς» από το Time, ο Τζό­ουνς έδωσε συ­νέ­ντευ­ξη, πρώτα στην Ουά­σιγ­κτον Ποστ (την... αγα­πη­μέ­νη εφη­με­ρί­δα του Τραμπ!) και έπει­τα στην εκ­πο­μπή CNNMoney. Και ήταν κα­τα­πέλ­της: «Ο Τραμπ και ο Πενς έστη­σαν ένα θέ­α­τρο του Κα­ρα­γκιό­ζη (dog and pony show) στην Ιντιά­να, που­λώ­ντας ψεύ­τι­κους και κάλ­πι­κους αριθ­μούς στους ερ­γά­τες και όλους τους πο­λί­τες. Κο­ντεύω να κάνω εμετό μετά τα τόσα ψέ­μα­τα που εκ­στο­μί­στη­καν και από τους δύο. Προ­κα­λώ τον εκλεγ­μέ­νο πρό­ε­δρο να επι­στρέ­ψει στην Ιντιά­να και να κάνει πράξη την υπό­σχε­ση που έδωσε. Να κρα­τή­σει και τις 1.000 θέ­σεις ερ­γα­σί­ας στην πο­λι­τεία. Οι 350 θέ­σεις στον τομέα έρευ­νας και τε­χνο­λο­γί­ας δεν είναι καν ο μισός δρό­μος προς αυτή την κα­τεύ­θυν­ση. Ας γυ­ρί­σει στην Ιντιά­να και ας κρα­τή­σει όλες τις θέ­σεις ερ­γα­σί­ας».



Όλα αυτά, λίγες ώρες προ­τού το Time ανα­κοι­νώ­σει το πρό­σω­πο της χρο­νιάς. Ο Τραμπ έγινε έξαλ­λος με τον Τζό­ουνς - και απο­φά­σι­σε να τον ρίξει στην αρένα και τις κα­νι­βα­λι­κές δια­θέ­σεις των δια­δι­κτυα­κών οπα­δών του. Έτσι, ανά­με­σα στα τουίτς θριαμ­βο­λο­γί­ας για τον εκλεγ­μέ­νο πρό­ε­δρο - με­γι­στά­να - κροί­σο - με­γα­λο­ε­πεν­δυ­τή - πρό­σω­πο του 2016, ο Τραμπ έγρα­ψε και τα εξής: «Ο Τσακ Τζό­ουνς είναι πρό­ε­δρος των Ενω­μέ­νων Ερ­γα­τών Με­τάλ­λου 1999 και έχει κάνει άθλια δου­λειά, εκ­προ­σω­πώ­ντας τους ερ­γα­ζό­με­νους. Καμία έκ­πλη­ξη γιατί οι εται­ρεί­ες των ΗΠΑ εγκα­τα­λεί­πουν τη χώρα!». Με απλά λόγια (και τόσο... αντι­συ­στη­μι­κά!) οι συν­δι­κα­λι­στές (και των ΗΠΑ) φταί­νε για την πα­γκο­σμιο­ποί­η­ση του κε­φα­λαί­ου, τη φο­ρο­λο­γι­κή του ασυ­δο­σία, τα λου­κέ­τα και την ανερ­γία, τον ανα­χω­ρη­τι­σμό και νο­μα­δι­σμό του κε­φα­λαί­ου από χώρα σε χώρα.



Ο Τραμπ συ­νε­λή­φθη ψευ­δό­με­νος και απο­γυ­μνω­μέ­νος από κάθε φύλλο φι­λερ­γα­τι­κής συκής, την ώρα που έπαιρ­νε το... πα­ρά­ση­μο του προ­σώ­που της χρο­νιάς - και βρέ­θη­κε και ο άν­θρω­πος που υπέ­δει­ξε τη γύ­μνια του, από θέση τα­ξι­κής ευ­θύ­νης και σύ­γκρου­σης. Το πα­ρά­δειγ­μα του Τζό­ουνς δεν θα είναι το μο­να­δι­κό τις ημέ­ρες και τους μήνες που θα ακο­λου­θή­σουν - εξάλ­λου η ατμό­σφαι­ρα ανά­με­σα στην Αμε­ρι­κή του κε­φα­λαί­ου και την Αμε­ρι­κή της ερ­γα­τι­κής τάξης μυ­ρί­ζει μπα­ρού­τι εδώ και καιρό, πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο μετά την ανάρ­ρη­ση του Τραμπ στο αξί­ω­μα του προ­έ­δρου.



Αυτά, ας τα βλέ­πουν και ας τα αξιο­λο­γούν κα­τάλ­λη­λα και ορι­σμέ­νοι δήθεν «αρι­στε­ροί» που έσπευ­σαν να συ­μπε­ρι­λά­βουν τον Τραμπ στο... αντι­συ­στη­μι­κό, πο­λι­τι­κό προ­σω­πι­κό, να χει­ρο­κρο­τή­σουν την εκλο­γή του χωρίς αιδώ, χωρίς επι­φυ­λά­ξεις και χωρίς γνώση του στιγ­μα­τι­σμέ­νου επι­χει­ρη­μα­τι­κού και κοι­νω­νι­κού του μη­τρώ­ου και ρόλου.



ΥΓ. Το σω­μα­τείο του Τζό­ουνς σχε­διά­ζει πο­ρεία προς την Ουά­σιγ­κτον μόλις ο Τραμπ ανα­λά­βει επί­ση­μα τα κα­θή­κο­ντα του, ενώ θα προ­χω­ρή­σει σε απο­κλει­σμούς των ερ­γο­στα­σί­ων της Carrier, μόλις η εται­ρεία ανα­κοι­νώ­σει τα νέα λου­κέ­τα..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου