Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ...για το Δημοτικό Συμβούλιο στις 21/11/2016

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στις 21 Νοεμβρίου, η Συμπολιτεία ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο θα αφορά τη συζήτηση για γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αφού καυτηρίασε το γεγονός ότι θα έπρεπε να έχει εγκαίρως συγκληθεί ΔΣ, ώστε ο Δήμος να καταθέσει την άποψη του στη Διαβούλευση (κάτι που έκανε μόνο η Συμπολιτεία από το δήμο μας), στη συνέχεια έθεσε τους 3 άξονες στους οποίους θα έπρεπε να κινείται το ψήφισμα. α) Να τονιστεί για ακόμα μια φορά η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για τοπική διαχείριση, γιατί είναι οικονομικότερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον, β) να διατυπωθεί η ανάγκη για χρηματοδότηση της κατασκευής μονάδας επεξεργασίας στραγγιδίων, γ) να καθιστά σαφές ότι ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης δε θα δεχθεί καμία αλλαγή της ΜΠΕ του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου, ώστε να μπορούν να έρθουν απορρίμματα και από άλλες περιοχές εκτός αυτών που ρητά αναφέρει. Το ψήφισμα έγινε ομόφωνα δεκτό και παραδόθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της 23/11/2016.

Η Συμπολιτεία δεν ψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα για το 2017 και τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία στο σχεδιασμό του τεχνικού προγράμματος και ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν έτοιμες μελέτες για να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης όποτε καταστεί αυτό εφικτό, οι οποίες θα είναι σύμφωνες με τον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου μας.

Επικροτήσαμε την πρόταση της δημοτικής αρχής για αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση και πεζοδρόμηση της Π. Τσαλδάρη. Η παράταξή μας ήταν και είναι υπέρ των πεζοδρομήσεων. Εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας όμως για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου χωρίς να δούμε συνολικά την κατάσταση της πόλης, ειδικά μετά την αποτυχημένη ανάπλαση της δυτικής πλευράς του παραλιακού δρόμου. Η συναίνεσή μας για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού δεν σημαίνει ότι θα συναινέσουμε και στην υλοποίησή του, αν προηγούμενα δεν έχουν δοθεί λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα και δεν ενταχθεί το έργο αυτό σ’ ένα συνολικότερο σχεδιασμό για την αναβάθμιση της πόλης. Σημειώθηκε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει διαβούλευση για τον τρόπο υλοποίησης και προσπάθεια για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ώστε να αποφευχθούν τα δυσάρεστα αποτελέσματα της ανάπλασης του παραλιακού δρόμου.



Τέλος, σταθήκαμε στις επιχορηγήσεις των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων. Ζητήσαμε για ακόμα μια φορά να υπάρξει θέσπιση κριτηρίων από κοινού και προτείναμε να αναζητηθούν και άλλοι τρόποι βοήθειας στους συλλόγους, όπως είναι η προσφορά υλικοτεχνικής υποδομής και η βελτίωση των εγκαταστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου