Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Του Θανάση Πετράκου

Από αλλού το περίμενε ο λαός κι από αλλού του ήρθε. Γνωρίζαμε ότι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου (Βορίδης, Βαρβιτσιώτης κ.α.) είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ των πλειστηριασμών ακόμη και της πρώτης κατοικίας. Τελικά όμως είναι η νεομνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα έβαλε την υπογραφή της στο «ξεκλείδωμα» της όλης διαδικασίας των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων.
Όμως η κυβερνήσει αρχίζει «να τα βρίσκει σκούρα», το μεγάλο κίνημα που αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα κατά των πλειστηριασμών σπιτιών έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην ηγετική ομάδα του Μαξίμου. Οι μαζικές και αποτελεσματικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Περιστέρι, στο Ηράκλειο, στο Ίλιον και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας οι οποίες κατάφεραν, παρά το «ξύλο» των ΜΑΤ, να ακυρώσουν πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, έχουν ανησυχήσει πολύ τη κυβέρνηση . Αυτό διαπιστώνεται περίτρανα από το non paper που διέρρευσε το Μαξίμου σε όλα τα ΜΜΕ. Χαρακτηρίζει σε αυτό χωρίς ντροπή ως «φασαρία» τη κινητοποίηση χιλιάδων συμπολιτών μας σε όλη την Ελλάδα ενάντια στην λαίλαπα των πλειστηριασμών. Προκειμένου μάλιστα να διαβάλλει το κίνημα κατά των πλειστηριασμών μιλάει για βίλες και παλάτια και «σκοτεινά» σχέδια υπονόμευση της.

Με το non paper η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο γιατί πρώτα απ' όλα δεν υπάρχει καμία προστασία οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου ούτε καν της πρώτης κατοικίας για χρέη δανειοληπτών προς το Δημόσιο. Όσο μικρή και αν είναι η πρώτη κατοικία, όσο φτωχοί και αν είναι οι δανειολήπτες που την κατέχουν κινδυνεύουν η κατοικία τους να βγει στο σφυρί ανά πάσα ώρα και στιγμή. Οι δανειολήπτες στις συγκεκριμένες περιπτώσεις βρίσκονται της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων οι αποφάσεις της οποίας, ως «ανεξάρτητης αρχής», εξαρτώνται άμεσα από τις απαιτήσεις της τρόικα.

Επίσης καμία απόλυτη προστασία δεν υπάρχει για χρέος απέναντι σε τράπεζα, όπως υπήρχε παλιότερα για την πρώτη και κύρια κατοικία ενός πολύ φτωχού νοικοκυριού. Ο αναθεωρημένος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση κατήργησε επί της ουσίας και τις όποιες ευεργετικές διατάξεις περιλαμβάνονταν στο νόμο Κατσέλη. Έτσι, ακόμα και όσοι τελούν σε κατάσταση απόλυτης ένδειας και με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς κατόρθωναν να κουρεύεται το δάνειο τους έως και 90%, χάνουν πλέον κάθε ελπίδα προς τούτο, αφού το ύψος του ποσού που υποχρεούνται συνολικά να καταβάλουν δεν μπορεί να είναι μικρότερο από την αξία που θα πετύχαινε το ακίνητο κατόπιν πλειστηριασμού.

Πλέον ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του όσο μικρό και αν είναι, έστω και αν βρίσκεται πολύ κάτω από το όριο το οποίο υποτίθεται ότι προστατεύει ο νόμος. Και αυτό μπορεί να συμβεί είτε διότι ο φτωχός δανειολήπτης δεν έχει τα χρήματα για να προσφύγει στον «αναθεωρημένο» νόμο Κατσέλη, είτε διότι δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις δόσεις που θα του επιβληθούν με αυτόν τον νόμο. Μόνο μια ματιά στα προγράμματα πλειστηριασμών αρκεί κανείς για να διαπιστώσει ότι οι τράπεζες –με πρωταθλήτρια σήμερα την Τράπεζα Πειραιώς- προχωρούν σε σωρεία πλειστηριασμών και έπεται συνέχεια. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι δήθεν «βίλες» που βγάζουν οι τράπεζες στο σφυρί περιλαμβάνουν ενδεικτικά ακίνητα 52 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 11.323 ευρώ. 67,84 τ.μ. τιμή 11.500 ευρώ, κατάστημα 209,9 τ.μ. τιμή 66.883 ευρώ, άλλο κατάστημα 65,82 τ.μ. τιμή 54.273 ευρώ, διαμέρισμα 97,60 τ.μ. τιμή 122.000 ευρώ, 132 τ.μ. 140.000 ευρώ, βιοτεχνικό χώρο 255 τ.μ. τιμή 115.564 ευρώ κλπ., κλπ

Επίσης τίποτε δεν λέει η κυβέρνηση για τους εμπόρους (που δεν μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη, ούτε για να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους), καθώς και για όσους χάνουν τα πατρικά τους, ένα μικρό εξοχικό που χτίστηκε με θυσίες, ένα μικρό κατάστημα ή βιοτεχνία, πολλώ δε μάλλον για την αγροτική γη. .Ούτε για όσους υπέστησαν σημαντικές μειώσεις εισοδημάτων λόγω των μνημονίων , αλλά διαθέτουν ακίνητα αξίας 180.000 ευρώ ή μέχρι 260.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια αυτοί όχι μόνο δεν μπορούν να προστατεύσουν την κατοικία τους, αλλά χάνουν πλέον κάθε δυνατότητα ακόμα και να μειώσουν το ποσό του δανείου τους!!

Η κυβέρνηση επίσης ξεχνάει ότι υπερψήφισε τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τα σχετικά π.δ. που διευκολύνουν τους πλειστηριασμούς (και εισάγουν συστήματα ηλεκτρονικής ειδοποίησης), μειώνουν τα μέσα άμυνας του ιδιοκτήτη και κατατάσσουν προνομιακά τις απαιτήσεις των τραπεζών έναντι των εργαζομένων, ακόμα και έναντι των απαιτήσεων του Δημοσίου.

Όμως όσα προπαγανδιστικά non paper και να βγάλει η ηγετική ομάδα του Μαξίμου, η εξάπλωση της επιδημίας των πλειστηριασμών βαραίνει όλους τους Βουλευτές της κυβέρνησης και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που στηρίζουν, έστω και κλαίγοντας.

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ KAI ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ

Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, που τα ιδιωτικά χρέη, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πνίγουν την οικονομία και την κοινωνία και προκαλούν ένα πρόβλημα που, κατά τη γνώμη μας, είναι σοβαρότερο και από εκείνο του δημόσιου χρέους, η διέξοδος είναι η λήψη ριζοσπαστικών μέτρων σοκ. Εδώ που έχουμε φτάσει όχι μόνο χρειάζεται πλήρης και απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας (πλην του ελαχίστου εκείνου ποσοστού των πρώτων κατοικιών που η αξία τους φτάνει εκατομμύρια ευρώ), αλλά απαιτείται και μια γενναία στη βάση κριτηρίων σεισάχθεια (διαγραφή) χρεών λαϊκών νοικοκυριών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μικρομεσαίων αγροτών. Χρειάζεται επιπλέον να γίνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις σε οφειλέτες μεσαίου εισοδήματος και περιουσίας στη λογική των 100 δόσεων, καθώς και διαγραφή μέρους οφειλής ανάλογα με τη μείωση εισοδήματος λόγω Μνημονίων. Σε περίπτωση συνυπολογισμού χρεών σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, η ετήσια δόση να μη ξεπερνά το 1/3 του ετήσιου εισοδήματος, κ.ά.

Αυτή η ευρεία σεισάχθεια (διαγραφή) χρεών επιβάλλεται όχι μόνο για λόγους δικαιοσύνης αλλά κυρίως για λόγους επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ωστόσο η ΛΑΕ θεωρεί ότι για ριζική αντιμετώπιση των ιδιωτικών χρεών χρειάζεται εφαρμογή γενικότερων μέτρων, όπως εθνικοποίηση των τραπεζών, διαγραφή του δημόσιου χρέους, μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και εφαρμογή αναπτυξιακού προγράμματος φιλολαϊκής εξόδου από την κρίση. Αυτήν την πολιτική δεν μπορεί ούτε θέλει να ακολουθήσει η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά μόνο μια κυβέρνηση των αριστερών-αντιμνημονιακών δυνάμεων όταν ο λαός με την ψήφο του και τους αγώνες του τη φέρει στην εξουσία.

Αυτό που σήμερα επιβάλλεται είναι να αναπτυχτεί σε όλη τη χώρα ένα μεγάλο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις για να ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική των πλειστηριασμών σπιτιών φτωχών και αδυνάμων συμπολιτών μας .



Ο Θανάσης Πετράκος είναι μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ και π. βουλευτής Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου