Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Εκπαιδευτικοί: Ξεκινάμε με απεργία στις 15 Σεπτέμβρη

Σωτήρης Μάρταλης*
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με την κυβέρνηση να επαίρεται ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών έχουν υπερβεί τις αντίστοιχες των τελευταίων χρόνων. Αυτό που δεν μας λένε όμως είναι ότι και η παιδεία βρίσκεται στην κλίνη του μνημονιακού Προκρούστη.
Έτσι η κυ­βέρ­νη­ση, αντί για τη 
βελ­τί­ω­ση της ποιό­τη­τας του 
σχο­λεί­ου, επέ­λε­ξε τη δη­μιουρ­γία ενός φτη­νού σχο­λεί­ου. Ήδη τα μέτρα για να λει­τουρ­γή­σει αυτό το φτηνό σχο­λείο είναι ορατά: πε­ρι­κο­πές ωρών μα­θη­μά­των στο Γυ­μνά­σιο, κα­τάρ­γη­ση ολο­ή­με­ρου, ασφυ­κτι­κοί πε­ριο­ρι­σμοί στη δη­μιουρ­γία τμη­μά­των προ­σα­να­το­λι­σμού το­μέ­ων και ει­δι­κο­τή­των στα ΕΠΑΛ.
Ανά­λο­γη είναι η αντι­με­τώ­πι­ση και για τους εκ­παι­δευ­τι­κούς. Με πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κού χα­ρα­κτή­ρα δια­τα­γές, ανά­γκα­σε τα Υπη­ρε­σια­κά Συμ­βού­λια να κα­τα­νεί­μουν τους εκ­παι­δευ­τι­κούς, δη­μιουρ­γώ­ντας τε­χνη­τά πλε­ο­νά­ζο­ντες, με απο­τέ­λε­σμα να υπάρ­χουν εκ­παι­δευ­τι­κοί που τρέ­χουν σε 3 και 4 σχο­λεία για να κα­λύ­ψουν το ωρά­ριό τους, με τσα­κι­σμέ­να ερ­γα­σια­κά δι­καιώ­μα­τα και σε κα­θε­στώς αξιο­λό­γη­σης. Οπότε ο τε­λι­κός αριθ­μός των ανα­πλη­ρω­τών εκ­παι­δευ­τι­κών θα είναι μι­κρό­τε­ρος, με απο­τέ­λε­σμα χι­λιά­δες εκ­παι­δευ­τι­κοί φέτος να μη δου­λέ­ψουν.

Πριν όμως ξε­κι­νή­σει η σχο­λι­κή χρο­νιά, φά­νη­κε και η διά­θε­ση των εκ­παι­δευ­τι­κών με τις μα­ζι­κές συ­γκε­ντρώ­σεις έξω από τα υπη­ρε­σια­κά συμ­βού­λια. Επό­με­νο βήμα είναι η απερ­γία στις 15 Σε­πτέμ­βρη που κή­ρυ­ξε η Δι­δα­σκα­λι­κή Ομο­σπον­δία, καθώς και η ΟΛΜΕ με τρί­ω­ρη στάση ερ­γα­σί­ας, η οποία θα γί­νε­ται και αυτή 24η απερ­γία με απο­φά­σεις των κατά τό­πους πρω­το­βάθ­μιων σω­μα­τεί­ων (ΕΛΜΕ) για επι­πλέ­ον τρί­ω­ρες στά­σεις ερ­γα­σί­ας και κοινή συ­γκέ­ντρω­ση στο υπουρ­γείο παι­δεί­ας. Θα ακο­λου­θή­σει κύ­κλος γε­νι­κών συ­νε­λεύ­σε­ων, για να κα­θο­ρι­σθούν τα επό­με­να βή­μα­τα.

Ση­μα­ντι­κή ση­μα­σία θα έχουν οι εκλο­γές για τα υπη­ρε­σια­κά συμ­βού­λια, οι οποί­ες θα γί­νουν μέσα στο Νο­έμ­βρη. Σ’ αυτές τις εκλο­γές θα ψη­φί­σουν πε­ρί­που 150.000 εκ­παι­δευ­τι­κοί και θα απο­τε­λέ­σουν μια πραγ­μα­τι­κή και όχι δη­μο­σκο­πι­κή κα­τα­γρα­φή των δια­θέ­σε­ων ενός μα­ζι­κού κλά­δου. Η συμ­με­το­χή στις εκλο­γές για τα υπη­ρε­σια­κά, παρά το ότι ελέγ­χο­νται πλή­ρως από τη διοί­κη­ση, έχει ση­μα­σία γιατί οι αι­ρε­τοί της Αρι­στε­ράς οφεί­λουν να δη­μο­σιο­ποιούν τις όποιες αυ­θαι­ρε­σί­ες της διοί­κη­σης και να υπε­ρα­σπί­ζο­νται τις απο­φά­σεις του κλά­δου.

Οι εκ­παι­δευ­τι­κοί της ΔΕΑ και του Κόκ­κι­νου Δι­κτύ­ου συμ­με­τέ­χουν στο ΜΕΤΑ εκ­παι­δευ­τι­κών, το οποίο φι­λο­δο­ξεί να συμ­βά­λει στην οι­κο­δό­μη­ση κοι­νών εκλο­γι­κών «σχη­μά­των» της αντι­μνη­μο­νια­κής Αρι­στε­ράς. Δυ­στυ­χώς το ΠΑΜΕ αρ­νεί­ται την οποια­δή­πο­τε συ­νερ­γα­σία, χα­ρί­ζο­ντας ου­σια­στι­κά στις μνη­μο­νια­κές δυ­νά­μεις τη δυ­να­τό­τη­τα να ελέγ­χουν το σύ­νο­λο των αι­ρε­τών. Δια­φο­ρε­τι­κή εν μέρει στάση κρα­τά­νε οι δυ­νά­μεις των Πα­ρεμ­βά­σε­ων οι οποί­ες αρ­νού­νται τη συ­νερ­γα­σία μόνο στο Κε­ντρι­κό Υπη­ρε­σια­κό Συμ­βού­λιο, ενώ τη δέ­χο­νται στα πε­ρισ­σό­τε­ρα πε­ρι­φε­ρεια­κά και το­πι­κά.

Επι­δί­ω­ξη του ΜΕΤΑ εκ­παι­δευ­τι­κών είναι να συμ­βά­λει στη δη­μιουρ­γία ενός ενω­τι­κού αγω­νι­στι­κού πόλου στην εκ­παί­δευ­ση, γι’ αυτό στη­ρί­ζει αντί­στοι­χες συ­νερ­γα­σί­ες, κό­ντρα στον κυ­βερ­νη­τι­κό συν­δι­κα­λι­σμό.

Η επι­τυ­χία της απερ­γί­ας στις 15 του Σε­πτέμ­βρη θα είναι μια πρώτη προει­δο­ποί­η­ση για την κυ­βέρ­νη­ση και ση­μα­ντι­κό βήμα για τους εκ­παι­δευ­τι­κούς για τις επό­με­νες μάχες που έρ­χο­νται. Ένα πρώτο βήμα στη νέα χρο­νιά για την ανα­τρο­πή της πο­λι­τι­κής της λι­τό­τη­τας.

*εκ­παι­δευ­τι­κός-Γ’ ΕΛΜΕ Δυτ. Ατ­τι­κής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου