Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Απεβίωσε ο Ιρλανδός ιερέας-σύμβολο της «Ματωμένης Κυριακής»...

Η κίνησή του ήταν συμβολική και έμεινε στην ιστορία... Ο Ιρλανδός ιερέας, ήρωας για τους συμπατριώτες του, αλλά και όλους τους υποστηρικτές του αγώνα που έδινε ο λαός της χώρας για την...
ανεξαρτησία του, Έντουαρντ Ντέιλι, απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών, όπως ανακοίνωσε η καθολική Εκκλησία της Ιρλανδίας. Ήταν ο άνθρωπος που ύψωσε το ματωμένο μαντήλι μπροστά στους Βρετανούς στρατιώτες την Κυριακή εκείνη του 1972 που έμεινε στην ιστορία ως «Ματωμένη Κυριακή» (Bloody Sunday).



Ο Έντουαρντ Ντέιλι, ο οποίος έγινε στη συνέχεια επίσκοπος και υπέρμαχος της ειρήνης, είχε εμφανιστεί στις τηλεοπτικές οθόνες σε όλον τον κόσμο όταν είχε ηγηθεί μιας ομάδας ανδρών που μετέφεραν έναν ετοιμοθάνατο νέο περνώντας μέσα από τους Βρετανούς στρατιώτες που είχαν ανοίξει πυρ εναντίον πλήθους ρωμαιοκαθολικών έπειτα από μια πορεία διαμαρτυρίας, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους. Ο Ντέιλι, ο οποίος διετέλεσε στη συνέχεια για 19 χρόνια επίσκοπος του Ντέρι και υπήρξε επί δεκαετίες υποστηρικτής εκστρατειών υπέρ της ειρήνης, απεβίωσε νωρίς σήμερα το πρωί, αναφέρει σε δήλωσή που εξέδωσε η Σύνοδος Ιρλανδών Επισκόπων. Η μαρτυρία του για τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής βοήθησαν να ταχθεί η κοινή γνώμη με το μέρος των διαδηλωτών.



Την εποχή εκείνη είχε απορριφθεί από τις βρετανικές αρχές, όμως αποδείχθηκε ακριβής κατά την έρευνα η οποία διεξήχθη το 2010 και κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άμαχοι σκοτώθηκαν αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να ζητήσει συγγνώμη ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Οι φόνοι αυτοί του 1972 άλλαξαν την πορεία των "Troubles" (Ταραχές) που είχαν ξεσπάσει στα τέλη της δεκαετίας του 1960, δίνοντας ώθηση στη βίαιη εκστρατεία του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) για την απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να αποτελέσει τμήμα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Μια ειρηνευτική συμφωνία το 1998, η οποία συνήφθη αφού είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι, έβαλε σε μεγάλο βαθμό τέλος στη σύγκρουση που έφερνε αντιμέτωπους κυρίως Καθολικούς, που ήθελαν μια ενωμένη Ιρλανδία, και Ενωτικούς, κυρίως Προτεστάντες, που ήθελαν να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.



Ο Ντέιλι διεξήγαγε εκστρατείες για αθώα θύματα των "Ταραχών", περιλαμβανομένων των Έξι του Μπέρμιγχαμ, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί άδικα για βομβιστικές επιθέσεις σε δύο παμπ της πόλης και πέρασαν 16 χρόνια στη φυλακή, σε μια από τις πιο διαβόητες υποθέσεις κακοδικίας στη Βρετανία, πριν αθωωθούν το 1991. «Ο επίσκοπος Έντουαρντ θα μείνει στη μνήμη μας ως ένας ατρόμητος οικοδόμος της ειρήνης», ανέφερε σε δήλωσή του ο αρχιεπίσκοπος της Ιρλανδίας Ίμον Μάρτιν. «Η ακαταπόνητη συνηγορία του, τού χάρισε τον σεβασμό μερικών, την υποψία άλλων».



Ο αντιπρόεδρος της βορειοϊρλανδικής περιφερειακής κυβέρνησης Μάρτιν Μακγκίνες, ο οποίος έχει παραδεχθεί πως κατά τη Ματωμένη Κυριακή ήταν ενεργό μέλος του IRA, δήλωσε πως ο Ντέιλι υπήρξε «μια σταθερά σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών», επισημαίνοντας πως είχε επικρίνει τον IRA, καθώς και όλες τις άλλες πλευρές στη σύγκρουση. Ο Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ, ο βρετανός υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε: «Ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία στη ζωή των πολιτών και θα μείνει στη μνήμη ως ένας κληρικός που εργάσθηκε ακούραστα για να προωθήσει την ειρήνη για όλους»...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου