Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Ολυμπιακοί Αγώνες 2016: Έναρξη σήμερα εν μέσω προβλημάτων και διαμαρτυριών

Ξεκινούν σήμερα 5 Αυγούστου οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2016, (στα πορτογαλικά: Jogos Olímpicos de Verão de 2016), εν μέσω προβλημάτων και διαμαρτυριών...
Νίκος Κλέτσας :
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2016 θα είναι μία διεθνής αθλητική διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, από τις 5 Αυγούστου,(τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδος ), έως τις 21 Αυγούστου του 2016 .
Θα είναι η 31η διοργάνωση Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και οι πρώτοι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
υπό την προεδρία στη ΔΟΕ του Τόμας Μπαχ.
Περισσότεροι από 10.500 αθλητές από 206 χώρες αναμένεται να συμμετέχουν στους αγώνες, με δύο νεοεισελθούσες χώρες, το Κόσοβο και το Νότιο Σουδάν, ενώσκιές υπάρχουν από τον αποκλεισμό αρκετών Ρώσων αθλητών από το Ρίο
Την ίδια στιγμή λίγο πριν την έναρξη δεκατρείς οργανισμοί αντιντόπινγκ επιτέθηκαν στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τον μη αποκλεισμό όλων των Ρώσων αθλητών από το Ρίο.
Οι αγώνες θα εμπεριέχουν 28 ολυμπιακά αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων του ράγκμπι σέβενς και του γκολφ, τα οποία προστέθηκαν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή το 2009, με 306 σύνολα μεταλλίων.

Οι αθλητικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε 33 χώρους στην πόλη υποδοχής και σε 5 χώρους στις πόλεις του Σάο Πάολο την μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, του Μπέλο Οριζόντε, του Σαλβαδόρ, την πρωτεύουσα της Βραζιλίας την Μπραζίλια και του Μανάους.

Στην διοργανώτρια Βραζιλία οι δυσκολίες και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την τελετή έναρξης τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδος.

Προβλήματα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, προβλήματα στην ασφάλεια, προβλήματα στο Ολυμπιακό Χωριό, μέχρι και μία απόπειρα βιασμού ήρθε να συμπληρώσει τις ειδήσεις που προκαλούν ανησυχία τόσο τους αθλητές όσο και τους συγγενείς τους.

Σε όλα τα στάδια και στα προπονητήρια υπάρχουν δεκάδες προβλήματα.
Σε όλες τις εγκαταστάσεις υπάρχουν εκτεθειμένα καλώδια, ενώ τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για να προλάβουν τον χρόνο.

Η ασφάλεια αποτελεί ακόμα ένα εκ των προβλημάτων. Aγνωστοι επιτέθηκαν και έκλεψαν την κάμερα κινεζικού τηλεοπτικού συνεργείου, ενώ ο δημοσιογράφος έπαιρνε συνέντευξη από συμπατριώτη του αθλητή στην Κόπα Καμπάνα.

Στο Ολυμπιακό Χωριό ξέσπασε πυρκαγιά στο κτίριο της ομάδας της Αυστραλίας. Οι Αυστραλοί εγκατέλειψαν τα δωμάτιά τους μέχρι να σβήσουν οι πυροσβέστες την εστία. Οταν όμως επέστρεψαν, είδαν ότι έλειπαν ηλεκτρονικές συσκευές, αθλητικό υλικό και ρούχα.

Η κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού είναι πρωτοφανής για τέτοιο επίπεδο, οι εσωτερικοί χώροι των κτιρίων θυμίζουν γιαπί, τα οργανωτικά προβλήματα είναι πολλά, ενώ προκύπτουν και σημαντικά προβλήματα στις υποδομές, που κάνουν την παραμονή των αθλητών εξαιρετικά δύσκολη.

Σε τέτοιο βαθμό ώστε η ελληνική αποστολή αναγκάστηκε να αλλάξει δωμάτια και όροφο, γιατί κάποια σημεία πλημμύρισαν!

Ενώ, πολλοί από τους αθλητές επέλεξαν να μείνουν μακριά από το Ολυμπιακό Χωριό. Ανάμεσα σε αυτούς και οι ομάδες μπάσκετ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής οι οποίοι προτίμησαν την ασφάλεια του κρουαζιερόπλοιου.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η απόπειρα βιασμού στο ποδηλατοδρόμιο μιας γυναίκας πυροσβέστη από έναν σεκιούριτι.

Οι ιθύνοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής υπερασπίζονται με... νύχια και με δόντια την απόφασή τους να αναθέσουν στο Ρίο τούς Αγώνες και υποστηρίζουν ότι «οι Βραζιλιάνοι είναι άνθρωποι της τελευταίας στιγμής».

Η πόλη υποδοχής του Ρίο ντε Τζανέιρο ανακοινώθηκε στην 121η Σύνοδο της ΔΟΕ που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη της Δανίας στις 2 Οκτωβρίου 2009. Το Ρίο θα γίνει η πρώτη νοτιοαμερικανική πόλη που φιλοξενεί τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αυτοί θα είναι επίσης οι πρώτοι αγώνες που θα πραγματοποιηθούν σε μια πορτογαλόφωνη χώρα, οι πρώτοι που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου στη διοργανώτρια χώρα, οι πρώτοι από το 1968 που θα πραγματοποιηθούν στη Λατινική Αμερική και οι πρώτοι από το 2000 που θα διεξαχθούν στο νότιο ημισφαίριο.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας έκαναν έκκληση για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο λόγω του κινδύνου εξάπλωσης του ιού Ζίκα.
Παρ' όλα αυτά, η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων επιβεβαίωσε πως η διοργάνωση θα διεξαχθεί κανονικά.
Ακόμη στις περιοχές που θα γίνουν η ιστιοπλοία και η κολύμβηση υπάρχουν ακόμη και πτώματα που επιπλέουν καθώς και σκουπίδια.



Διαμαρτυρίες στη Βραζιλία

Με την ανεργία και την διαφθορά στο κόκκινο, οι Βραζιλιάνοι δηλώνουν στις διαμαρτυρίες τους πως σκοπεύουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους την ημέρα της τελετής Έναρξης των Αγώνων.

Σκοπός τους είναι να γίνουν γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν στην χώρα τους και εκτός συνόρων. Βεβαίως, αυτό θα γίνει προκειμένου να προβοκάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους οποίους η κυβέρνηση στηρίζει με κάθε οικονομικό μέσο, τη στιγμή που οι περικοπές σε όλους τους τομείς όπως αυτούς της υγείας και της πρόνοιας .

Στις 5 Αυγούστου έχουν προγραμματιστεί δύο διαδηλώσεις ή μια το πρωί στην παραλία της Κόπα Καμπάνα και η δεύτερη το απόγευμα έξω από το στάδιο Μαρακανά, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή Έναρξης των Αγώνων.

H Ζιζέλ Τανάκα, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, δηλώνει στην βραζιλιάνικη ιστοσελίδα ΙSTOE: " Δεν είμαστε κατά των Ολυμπιακών ως Αγώνων και μέσου κοινωνικοποίησης. Είμαστε ενάντια στην μετατροπή των Ολυμπιακών Αγώνων σε μία μεγάλη επιχείρηση, η οποία με αυθαίρετο τρόπο λαμβάνει αποφάσεις προς όφελος ισχυρών οικονομικών κεφαλαίων."

Συλλήψεις και διαμαρτυρίες στη Βραζιλία και προσπάθειες παρεμπόδισης της απρόσκοπτης πορείας της ολυμπιακής φλόγας με αποτέλεσμα να γίνονται καθημερινές συλλήψεις στις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην Ανγκρα ντος Ρέις διαδηλωτές επιτέθηκαν στην πομπή της λαμπαδηδρομίας έσβησαν την Φλόγα και χρειάστηκε η χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων προκειμένου να απωθηθεί το πλήθος.

Δείτε κάποιο από τα σχετικά video με τις διαμαρτυρίες εδώ :

Πηγές: RUPTLY wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου