Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟFF SHORE ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ CDS

Το κείμενο αναδημοσιεύετε στη μνήμη του συγγραφέα του...
To τελευταίο διάστημα η γλώσσα μας έχει εμπλουτισθεί από διάφορες λέξεις και όρους που χρησιμοποιούνται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή αποχαύνωσης, πάρτε το όπως θέλετε, που συχνά μας κάνουν και αναρωτιόμαστε τι στο καλό είναι αυτά;
Και εννοώ λέξεις και οικονομικούς όρους όπως spreads, CDS, swaps, off shore κ.λ.π
Επειδή είμαστε Έλληνες και ως Έλληνες ομιλούμε και κατανοούμε την Ελληνική γλώσσα ας μιλήσουμε στην γλώσσα μας ώστε να πάρουμε μια γεύση σε πολύ, ας μου επιτραπεί η έκφραση, χονδρές έννοιες για το τι είναι όλα αυτά που μας τα αναφέρουν συνεχώς, λες και μας μιλάνε για λέξεις και έννοιες όπως λεμόνια, πορτοκάλια βουνά κ.ο.κ.
Σήμερα στόχος του ομιλητή είναι να δούμε μαζί 2 από τις πιο σημαντικές έννοιες που αφορούν τα CDS και τις υπεράκτιες, κατά το Ελληνικότερο, εταιρείες.


Μια καταπληκτική εφεύρεση των κερδοσκόπων κοινώς λαμογιών που ζει και αναπνέει σε όλο τον κόσμο είναι οι λεγόμενες υπεράκτιες εταιρίες ή κοινώς... off shore.

Αυτές οι εταιρίες ιδρύονται προκειμένου ο ιδιοκτήτης ή ο δικαιούχος να πετύχει το μικρότερο δυνατό κόστος φορολόγησης, των παντός είδους δραστηριοτήτων του.

Αντίθετα με όσα πιστεύει ο αφελής και άσχετος, με την καλή έννοια, μέσος μεροκαματιάρης εργαζόμενος, ο καθένας από μας μπορεί να δημιουργήσει και να είναι ιδιοκτήτης μιας off shore εταιρίας, εύκολα, γρήγορα και φθηνά.

Υπάρχουν δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα, που μπορούν μέσα σε τρεις εργάσιμες μέρες, με συνολικό κόστος 2.000 €, να συστήσουν για λογαριασμό μας, μια off shore εταιρία, με έδρα την Κύπρο (συνήθως αυτήν προτιμούν οι περισσότεροι) ή κάποιο άλλο εξωτικό μέρος.

Πολλοί από εμάς θα αναρωτηθούν: "τι μας νοιάζει εμάς;" Θα καταλάβετε αμέσως.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος, ας πούμε ο κύριος Παπαδόπουλος, διαθέτει 200.000 € σε ρευστό. Αποφασίζει να αγοράσει ένα σπίτι στο όνομά του. Θα πληρώσει επιπλέον τα συμβολαιογραφικά έξοδα, τον φόρο ακίνητης περιουσίας και θα αποκτήσει το σπίτι.
Αν τώρα αυτός πάρει ένα δάνειο, π.χ. 30.000 και κάτι πάει στραβά και δεν μπορεί να πληρώσει, η τράπεζα ερευνώντας, θα ανακαλύψει το ακίνητο στο όνομά του και θα προβεί σε κατάσχεση και εν συνεχεία στον εκπλειστηριασμό του.

Αν τίποτα δεν πάει στραβά και ο κ. Παπαδόπουλος μετά από ένα χρόνο θελήσει να μεταβιβάσει το ακίνητο στην κόρη του, θα πρέπει να πληρώσει πάλι συμβολαιογραφικά και φόρους για να γίνει η μεταβίβαση.

Ας υποθέσουμε τώρα, ότι η κόρη του Παπαδόπουλου, 5 μήνες μετά μετάνιωσε και θέλει να μεταβιβάσει το ακίνητο στον αδερφό της.
Πάλι θα πληρώσει συμβολαιογραφικά έξοδα και φόρο ακίνητης περιουσίας.
Σε όλο το παραπάνω διάστημα του παραδείγματος, το ακίνητο τυγχάνει να είναι ενοικιασμένο από κάποιον τρίτο ο οποίος πληρώνει .π.χ. 1000 € το μήνα ενοίκιο στον Παπαδόπουλο.
Άρα η εφορία, σε όλο το παραπάνω διάστημα, εκτός από τους φόρους που είπαμε παραπάνω , εισπράττει και μερίδιο από τα ενοίκια που πληρώνει ο ενοικιαστής στον ιδιοκτήτη, το οποίο ανάλογα με την κλίμακα εισοδήματος του ιδιοκτήτη, μπορεί να φτάσει μέχρι 50%.

Ποιο είναι το κόλπο με την off shore;

Ο Παπαδόπουλος, αντί να αγοράσει το ακίνητο στο όνομά του, δίνει 2.000 € σε σχετικό δικηγορικό γραφείο και αυτό συστήνει μια off shore εταιρία, με έδρα την Κύπρο, με όνομα π.χ. "Πυραμίδα LTD".
Η εταιρία είναι ανώνυμη και έχει μία μόνο μετοχή.
Όποιος κρατάει στα χέρια του την μετοχή, είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας. Στη συνέχεια αγοράζει το ακίνητο των 200.000 ευρώ στο όνομα της "Πυραμίδα LTD".
Δηλαδή, το ακίνητο πλέον, είναι ιδιοκτησία της "Πυραμίδα LTD", η οποία είναι ιδιοκτησία του Παπαδόπουλου.
Αν τώρα αυτός πάρει ένα δάνειο, π.χ. 30.000 και κάτι πάει στραβά και δεν πληρώνει, η τράπεζα ερευνώντας, δεν θα ανακαλύψει το ακίνητο στο όνομά του, άρα δεν θα μπορεί να το κατασχέσει και να το πλειστηριάσει.
Αν τίποτα δεν πάει στραβά και ο κ. Παπαδόπουλος μετά από ένα χρόνο θελήσει να μεταβιβάσει το ακίνητο στην κόρη του, θα της παραδώσει απλά τη μετοχή της "Πυραμίδα LTD". Είπαμε, όποιος κρατάει στα χέρια του τη μετοχή της "Πυραμίδα LTD", είναι και ιδιοκτήτης του ακινήτου.
Άρα, δεν πρέπει να πληρώσει πάλι συμβολαιογραφικά και φόρους για να γίνει η μεταβίβαση.


Ας υποθέσουμε τώρα, ότι η κόρη του Παπαδόπουλου, 5 μήνες μετά μετάνιωσε και θέλει να μεταβιβάσει το ακίνητο στον αδερφό της. Πάλι, απλά θα παραδώσει τη μετοχή της "Πυραμίδα LTD" και δεν θα πληρώσει συμβολαιογραφικά και φόρο.

Σε όλο το παραπάνω διάστημα του παραδείγματος, το ακίνητο είναι ενοικιασμένο από κάποιον τρίτο και πληρώνει .π.χ. 1000 ευρώ το μήνα ενοίκιο. Η εφορία, φορολογεί πλέον όχι τους Παπαδοπουλέους, αλλά την "Πυραμίδα LTD". Δηλαδή με 10%, ανεξάρτητα από την κλίμακα εισοδήματος των Παπαδοπουλέων.


Όταν λοιπόν διαβάσετε ή ακούσετε ότι το τάδε μεγαλοστέλεχος εταιρείας ή βιομήχανος, ή πρώην υπουργός έχει 100 off shore εταιρίες, αυτό σημαίνει ότι έχει 100 ακίνητα, τα οποία δεν φαίνονται στο όνομά του και συνεπώς δεν πληρώνει δεκάρα τσακιστή για μεταβιβάσεις, όπως επίσης τα έσοδα των παραπάνω ακινήτων που φορολογούνται αυτοτελώς, με 10%.
Να πάμε λίγο στο παράδειγμα του ενοικίου των 1000 € να το κάνουμε με αριθμούς ώστε να κατανοήσουμε για τι ποσά μιλάμε:
Έστω ότι τα έσοδα από την ενοικίαση ανέρχονται σε ετήσια βάση στο ποσό των € 12.000 (1.000 x 12 μήνες ) φορολογούμενα με
50% σύμφωνα με την κλίμακα εισοδήματος του ιδιοκτήτη προκύπτει πληρωτέος φόρος εισοδήματος 6.000 €.
Το ίδιο ποσό των 12.000 € φορολογούμενα με 10% που είναι το ποσοστό της αυτοτελούς φορολόγησης της off shore εταιρίας προκύπτει πληρωτέος φόρος εισοδήματος € 1.200.
Από την απλή αφαίρεση των δύο ποσών προκύπτει Όφελος
(φοροδιαφυγή δηλαδή ) € 4.800, δηλαδή σαν να ενοικίαζε το ακίνητο έναντι ποσού 400 € μηνιαίως αντί 1.000.


Τι είναι τα CDS Credit Default Swaps ή αλλιώς ασφαλιστήρια ομολόγων.
Πρόκειται για συμβόλαια παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Άρχισαν να χρησιμοποιούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αποτελούν «ασφάλιστρα» έναντι ομολόγων που εκδίδουν είτε κράτη είτε επιχειρήσεις, τα οποία οι επενδυτές αγοράζουν για να καλυφθούν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας ενός κράτους ή κάποιας επιχείρησης.


Ευλόγως θα αναρωτηθεί κάποιος μα γιατί; Τρελοί είναι;


Η απάντηση είναι απλή. Όχι δεν είναι τρελοί είναι πιο επικίνδυνοι. Είναι άπληστοι. Διότι όποιος αγοράζει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο χωρίς να κατέχει ομόλογο είναι σαν να ασφαλίζεται για να προστατευτεί από μια καταστροφή, που δεν τον αφορά, και από την οποία όμως αν συμβεί θα κερδίσει.
Δηλαδή είναι σαν να αγοράζει ασφαλιστήριο συμβόλαιο για να καλυφθεί από πιθανή καταστροφή που μπορεί να υποστεί το σπίτι του διπλανού του.
Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ο ηθικός κίνδυνος (moral hazard), όπως λέγεται στα οικονομικά, ή το κίνητρο, όπως λέμε στην καθομιλουμένη να βάλει φωτιά στο σπίτι του διπλανού του για να εισπράξει την ασφάλεια.

Κατ΄ αναλογία, όσοι έχουν αγοράσει CDS που ασφαλίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας έχουν κάθε λόγο να συντηρούν το σενάριο της χρεοκοπίας για να ανεβαίνει η τιμή των CDS που κατέχουν και να τα πουλήσουν με κέρδος.
Πιστεύω τώρα να γίνεται κατανοητό για ποιο λόγο κάθε τόσο οργιάζουν τα σενάρια και οι φήμες περί επικείμενης πτώχευσης της Ελλάδας.
Είναι πολλά τα κέρδη αγαπητοί μου για τους κεφαλαιούχους οι οποίοι ως μόνη αξία έχουν το χρήμα και τίποτε άλλο αδιαφορώντας αν στον βωμό του κέρδους θυσιάζουν κράτη και κατ’ επέκταση ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου