Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Ομιλία του Γραμματέα του Σχεδίου Β Τάσου Σταυρόπουλου στη συνδιάσκεψη της ΛΑΕ

Συντρόφισσες και σύντροφοι
Μαζί με τις αυτονόητες ευχές εκ μέρους του ΣΧΕΔΙΟΥ Β για επιτυχία της συνδιάσκεψή σας, θα μου επιτρέψετε να ξεδιπλώσω μερικές σκέψεις για την πολιτική κατάσταση: Η κυβέρνηση Σύριζα- ΑΝΕΛ έχει εκποιήσει τη χώρα, έχει βάλει την τελευταία ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, περικόπτει ακόμη και το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους και απόκληρους της κοινωνίας και γενικά καθημερινά ευτελίζει τις αξίες της αριστεράς. Μπροστά σ’ αυτή την κοινωνική καταστροφή που μπορεί να μετατραπεί και σε Εθνική, απαιτείται η συγκρότηση ενός πολιτικού και κοινωνικού Μετώπου που θα θέσει ως στόχο την αποκατάσταση της Εθνικής Ανεξαρτησίας - Λαϊκής κυριαρχίας και των δημοκρατικών θεσμών που έχουν πληγεί βαθύτατα από την πιο μνημονιακή κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων Τσίπρα – Καμμένου. Το Μετωπικό αυτό σχήμα που θα συγκροτηθεί από όλες τις συλλογικότητες της αριστεράς και όχι μόνο και από ανένταχτους αγωνιστές, πρέπει να ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι το χωρίζει άβυσσος από τη σημερινή κυβέρνηση και τα στελέχη της που έχουν γαντζωθεί στην εξουσία και έχουν μετατρέψει τη χώρα σε αποικία της Μέρκελ και του Σόιμπλε.


Ένα Μέτωπο δημοκρατικά συγκροτημένο, που θα θέσει ως προτεραιότητα το ψωμί του λαού , στη βάση ενός προγράμματος με άμεσο στόχο την έξοδο από την κρίση υπέρ των εργαζομένων και θα περιλαμβάνει την αποχώρηση από την ευρωζώνη, τη στάση πληρωμών με στόχο τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών και στρατηγικών τομέων της οικονομίας, την ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα που πρέπει να είναι πειστικό στο λαό και συνεπές θα έλθει αναπόφευκτα σε σύγκρουση και ρήξη με την Ε.Ε . Στο σημείο αυτό πρέπει να χαιρετίσουμε τη νίκη του Βρετανικού λαού . Γιατί χθες στη Βρετανία- καμιά φορά συμβαίνει και αυτό- πήραν εκδίκηση επί τέλους και τα όνειρα: Πήραν εκδίκηση οι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρακωρύχοι της Θάτσερ που πετάχθηκαν στο δρόμο σαν σκουπίδια, οι λιμενεργάτες του Λίβερπουλ , τα εκατομμύρια ανέργων στις αποβιομηχανοποιημένες περιοχές της Βρετανίας , για να γίνει πιο ανταγωνιστική η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης.

Και όλα αυτά , συντρόφισσες και σύντροφοι, μέσα στην παγερή απουσία της ευρωπαϊκής αριστεράς. Ναι, αυτή είναι η αλήθεια. Η Ευρωπαϊκή αριστερά είναι προσκολλημένη στις Βρυξέλες, στη λιτότητα, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας, στην κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης. Και η κυβέρνηση Σύριζα- ΑΝΕΛ έχει υιοθετήσει τα επιχειρήματα των προκάτοχων κυβερνήσεων ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πολιτική έξω από τα μνημόνια και ο Τσίπρας θεωρεί σήμερα το Βρετανικό δημοψήφισμα ότι «Είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη».

Το ΣΧΕΔΙΟ Β θεωρεί αυτονόητο ότι η ΛΑΕ μετά την επιτυχία της συνδιάσκεψης θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα παίξει-οφείλει να παίξει- πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση του αναγκαίου πολιτικού Μετώπου. Γιατί αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία. Η μεγάλη ήττα του ευρωπαϊσμού στη Μεγάλη Βρετανία δημιουργεί ένα καλύτερο περιβάλλον για την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού.

Ευθύνες έχει και η ριζοσπαστική αριστερά στη χώρα μας. Γιατί αν είχε συγκροτήσει ένα Μέτωπο ενάντια στη λιτότητα και στα μνημόνια, αν είχε αντισταθεί και πείσει ότι η κατάργηση των μνημονίων εντός της ευρωζώνης και Ε.Ε είναι απάτη, δε θα μπορούσε ο Τσίπρας να θεωρεί επιτυχία την υποδούλωση της χώρας στο τρίτο μνημόνιο και να μη σηκώνονται και οι πέτρες. Έχουμε όλοι ευθύνες . Το brexit ίσως μας βοηθήσει να αλλάξουμε σελίδα όλοι. Για να γίνει πραγματικότητα και το GREXIT.



Σας εύχομαι καλή συνέχεια.

(Παρασκευή 24.6.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου