Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

ΔΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΚΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΣΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ
Τουλάχιστον 36 νεκροί και 147 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τουρκικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, τρεις βομβιστές αυτοκτονίας άνοιξαν πυρ στο τμήμα αφίξεων του αεροπορίου, με αυτόματα όπλα, προτού ανατιναχθούν. Τα περισσότερα θύματα ήταν Τούρκοι υπήκοοι, αν και συμπεριλαμβάνονται και ξένοι.
Ο πρωθυπουργός Μπιλανί Γιλντιρίμ δήλωσε, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ότι οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι πρόκειται για επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ (ISIS). Παρόλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε να βάλει στο κάδρο και τους Κούρδους, διαμηνύοντας ότι το τουρκικό κράτος θα συνεχίσει τον “πόλεμο” που έχει κηρύξει “σε όλες τις μορφές τρομοκρατίας”, παραπέμποντας στο ΡΚΚ. Τα κόμματα της ανιτπολίτευσης καταδίκασαν την αποτρόπαιη τρομοκρατική ενέργεια, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την αποτυχία της κυβέρνησης Ερντογάν να προστατεύσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας (και τρίτο της Ευρώπης), όπως και την εμμονή του Ερντογάν να δώσει προτεραιότητα στη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του, την ώρα που η Τουρκία κυριολεκτικά φλέγεται.

Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία πιθανολογούν ότι δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή της εκδήλωσης της τρομοκρατικής επίθεσης. Χθες το πρωί υπεγράφη επισήμως από την Τουρκία και το Ισραήλ η συμφωνία για ανταλλαγή πρεσβευτών και εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων, που είχαν διαρραγεί μετά τη φονική επιδρομή Ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό σκάφος Μαβί Μαρμαρά, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, τον Μάιο του 2010. Πιθανολογείται ότι η χθεσινή επίθεση αποτελεί απάντηση των τζιχαντιστών στη συμφιλίωση Τουρκίας- Ισραήλ, η οποία είχε δρομολογηθεί εδώ και αρκετό καιρό.

Το σύνολο σχεδόν των αναλυτών συμπίπτει στη διαπίστωση ότι η Τουρκία του Ερντογάν δρέπει τους πικρούς καρπούς από την τυχοδιωκτική πολιτική της στη συριακή κρίση. Έχοντας επενδύσει, για μεγάλο διάστημα, σε ακραίες ισλαμικές οργανώσεις που επιδιώκουν την ανατροπή του Μπασάρ Άσαντ, ως προγεφύρωμα απέναντι στους Κούρδους, βλέπει σήμερα να στρέφονται εναντίον της, καταδικάζοντάς την σε έναν διμέτωπο αγώνα μεγάλου κόστους, χωρίς ορατό τέλος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου