Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΤΕΜΑΧΙΖΟΥΝ, ΑΠΟΜΕΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ (ΕΒΖ)

ΙΔΟΥ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ: ''ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΑΚΗΣ
ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΠΕΛΩΡΙΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΒΖ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Είναι τραγωδία για τη χώρα ότι έχει έναν πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα και έναν υπουργό Οικονομίας τον Γ. Σταθάκη, οι οποίοι έχουν καταντήσει όμηροι της Τράπεζας Πειραιώς.
Είναι πρωτοφανές η Τράπεζα Πειραιώς να διατάζει και η κυβέρνηση να εκτελεί το σχέδιο της πρώτης για την απομείωση, τεμαχισμό, διάλυση και τελικά κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης(ΕΒΖ).
Ειδικά, το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα των δύο κερδοφόρων και με άριστες προοπτικές εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία, συνιστά μείζον οικονομικό και παραγωγικό έγκλημα, για το οποίο, εφ' όσον προχωρήσει, θα αναζητηθούν και θα υπάρξουν βαρύτατες ποινικές ευθύνες.
Δεν είναι δυνατόν τα ανύπαρκτα χρέη της ΕΒΖ προς την Τράπεζα Πειραιώς, (που προήλθαν με μια απαράδεκτη μεταβίβαση τους από την ΑΤΕ, η οποία χαρίστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ η θυγατρική της ΕΒΖ πέρασε στην εκκαθάριση και στην ''κακή' ΑΤΕ), να πνίγουν μια μεγάλη εταιρεία και τελικά την ελληνική τευτλοπαραγωγή.
Η ΕΒΖ μπορεί όχι μόνο να επιβιώσει και υπάρχουν σχέδια γι' αυτό αλλά και να αναπτυχθεί ως ενιαία επιχείρηση με τις θυγατρικές της, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση από μια κυβέρνηση που θέλει να υπηρετήσει το εθνικό και λαϊκό συμφέρον.

ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΒΖ

Την παραίτησή τους υπέβαλαν τρία εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Σύμφωνα με το αθηναϊκό – μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, πρόκειται για τους Γιώργο Λάντζα, Κρίτωνα Τσικλιά και Πέτρο Γιεμιντζή.

Επί της ουσίας, το δ.σ. βρίσκεται πλέον, χωρίς εκτελεστικά μέλη, καθώς τα εναπομείναντα μέλη δεν προτίθενται να αναλάβουν τον συγκεκριμένο ρόλο.

Σημειώνεται ότι δίχως την παρουσία εκτελεστικών μελών, το δ.σ. δεν έχει τη δυνατότητα να υπογράψει τα απαιτούμενα έγγραφα, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς, ΠΕΙΡ-1,32%η οποία θεωρείται μείζονος σημασίας για τη βιωσιμότητα της Βιομηχανίας.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Τι προβλέπει το σχέδιο που ενέκρινε η Πειραιώς για τα δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ. Η ρευστότητα, οι μονάδες στη Σερβία και τα «κουρέματα» στους μισθούς.

«Το σχέδιο έχει μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας γιατί έχει δυσκολίες στην εφαρμογή. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος ο οποίος έχει πάει πίσω την εταιρεία παραγωγικά και χρηματοοικονομικά», έλεγε στο Euro2day.gr νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στέλεχος με γνώση της κατάστασης της ΕΒΖ ΕΒΖ 0,00% αλλά και των διαπραγματεύσεων μεταξύ της εταιρείας και της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος προβλήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι τα χρήματα που θα δοθούν από την Τράπεζα Πειραιώς ως κεφάλαιο κίνησης είναι λιγότερα από αυτά που ήθελε η εταιρεία ενώ δεν θα δοθούν εφάπαξ αλλά σε τρεις δόσεις με την τελευταία καταβολή να τοποθετείται τον Αύγουστο.

Ένα ακόμη πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι το σχέδιο που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς δεν είναι αυτό που κατέθεσε η εταιρεία αλλά το σχέδιο της ίδιας της Τράπεζας, οπότε χρειάζεται όχι μόνο να εγκριθεί από το δ.σ. της EΒΖ αλλά η διοίκηση της EΒΖ να εκπονήσει νέα business plan.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη διάρκεια της συνάντησης της διοίκησης και των εργαζομένων της ΕΒΖ ΕΒΖ 0,00% με τον υπουργό οικονομίας Γιώργο Σταθάκη όπου και παρουσιάστηκε το σχέδιο εξυγίανσης, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση μελών, αλλά και του ίδιου του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ να παραιτηθούν των θέσεών τους, εξέλιξη που πρόκειται να ανακοινωθεί και επίσημα, το πιο πιθανόν, στη διάρκεια της συνεδρίασής τους, που θα γίνει αύριο το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση, η αντικατάσταση των παραιτηθέντων θα γίνει άμεσα, αφού όπως μας επισημάνθηκε η διαδικασία που έχει αποφασιστεί να προχωρήσει για την ΕΒΖ ΕΒΖ 0,00% πρέπει να τρέξει γρήγορα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΒΖ ΕΒΖ 0,00%, Γιώργος Λάντζας χαρακτήρισε "δύσκολη" την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για τη χρηματοδότηση και το μέλλον της ΕΒΖ-υπενθυμίζεται ότι εμμένει στη θέση της για πώληση των εργοστασίων της βιομηχανίας στην Σερβία-, και είχε επισημάνει χαρακτηριστικά, "έχουμε να λάβουμε μια δύσκολη απόφαση, αφού η αποδοχή της πιθανόν να εγείρει και νομικές επιπλοκές για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας".

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν το σχέδιο που ενέκρινε η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει για τα δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ τα εξής:

1. Ένα μέρος των συνολικών οφειλών, περί τα 50 εκατ. ευρώ, θα διαγραφεί. Αυτή η διαγραφή θα γίνει σε βάθος χρόνου και υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα εξυπηρετήσει το υπόλοιπο μέρος των οφειλών που ρυθμίζονται.

2. Αντίστοιχο ποσό, ύψους 50 εκατ. ευρώ, θα ρυθμιστεί σε βάθος 10ετίας με 2ετή περίοδο χάριτος.

3. Την ίδια στιγμή μεταβιβάζονται στην Τράπεζα περιουσιακά στοιχεία της EΒΖ (μεταξύ των οποίων και τα δύο εργοστάσια στη Σερβία) αξίας 50 εκατ. ευρώ τα οποία η τράπεζα θα τα εκποιήσει.

Σε ότι αφορά τη χορήγηση νέου δανείου για κεφάλαιο κίνησης τελικά η EΒΖ θα λάβει 12 εκατ. ευρώ και όχι 15 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το business plan της διοίκησης της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας. Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική απόκλιση μεταξύ των δύο σχεδίων. Με βάση το τελικό σχέδιο αυτά τα 12 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε 3 δόσεις με την πρώτη δόση ύψους 5 εκατ. ευρώ να καταβάλλεται, αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, περί τα τέλη Απριλίου. Το δεύτερο πακέτο, ύψους 4 εκατ. ευρώ θα δοθεί σε βάθος 3-4 μηνών ενώ τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν περί τα τέλη Αυγούστου.

Η καθυστέρηση στην καταβολή του κεφαλαίου κίνησης όπως υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε αυτή καθ' αυτή τη λειτουργία της. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr «οι χρονικές στιγμές που εκταμιεύονται τα ποσά δεν συμπίπτουν με τις ανάγκες που έχει η εταιρεία. Αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η εταιρεία είναι στεγνή και η καθυστέρηση κατάληξης της συμφωνίας, κάνουν δύσκολο το επιχειρηματικό σχέδιο.» «Είναι οριακό και έχει πολλές πιθανότητες να μην βγει», σημείωναν τα ίδια στελέχη αναφερόμενο στο σχέδιο.

Βέβαια το θετικό, σύμφωνα με άλλα στελέχη που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, είναι ότι αν η διοίκηση της EΒΖ καταφέρει να μαζέψει το «μαγαζί» και με δεδομένο ότι έχουν ρυθμιστεί τα δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ, υπάρχει η πιθανότητα να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για να βάλει λεφτά για να μπορέσει η εταιρεία να λειτουργήσει και να εξυγιανθεί.

Εκτός από τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποφασισθεί και μεσοσταθμικό «κούρεμα» 35% στους μισθούς των 250 εργαζομένων της εταιρείας ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και περιπτώσεις όπου το «κούρεμα» να φθάσει το 50%. Οι περικοπές αυτές μεταφράζονται σε εξοικονόμηση 3 εκατ. ευρώ ετησίως στο μισθολογικό κόστος της επιχείρησης.

Σε ότι αφορά τους τευτλοπαραγωγούς, στους οποίους η εταιρεία οφείλει 8 εκατ. ευρώ και τα οποία θα έπρεπε να είχαν εξοφληθεί ήδη από τον Νοέμβριο θα πάρουν τα πρώτα χρήματα καλώς εχόντων των πραγμάτων στα τέλη Απριλίου. Επίσης και στους τευτλοπαραγωγούς έχει αποφασισθεί «κούρεμα». Σύμφωνα με πληροφορίες οι τευτλοπαραγωγοί εφέτος θα πάρουν χαμηλότερο τίμημα σε σχέση με πέρυσι 20%.

Εκτός από το τίμημα πολύ χαμηλότερη θα είναι και η παραγωγή εφέτος, αφού λόγω των καθυστερήσεων χάθηκε πολύτιμος χρόνος και οι παραγωγοί έχουν σπείρει μόλις 40.000-50.000 στρέμματα (με αυτή την παραγωγή πρέπει να λειτουργήσει ένα εργοστάσιο της εταιρείας) και η εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας θα είναι περιορισμένη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου