Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ: ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ RAJOY ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η Ενωμένη Αριστερά (IU) θα καταθέσει μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο την επόμενη εβδομάδα εναντίον του ενδιάμεσου προσωρινού προέδρου Rajoy (Ραχόι) και του υπουργικού του συμβουλίου, μετά την επικύρωση της “εγκληματικής και επαίσχυντης” συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μια συμφωνία που επιτρέπει τις μαζικές απελάσεις μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα διασχίζοντας το Αιγαίο Πέλαγος, ξεκινώντας από την Τουρκία.
Παράλληλα, μελετώνται νομικές ενέργειες στο Ευρωπαϊκό επίπεδο για να παυθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσαν ο εκπρόσωπος στο Ισπανικό Κογκρέσο Alberto Garzón, βουλευτής, η εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Marina Albiol, ευρωβουλευτής και ο δικηγόρος Gonzalo Boyé, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Μαδρίτη.
“Δεν μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα σε άλλη κατεύθυνση και να επιτρέψουμε αυτή η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ σαν να επρόκειτο για κάτι ανεκδοτολογικό. Τουλάχιστον εμείς δεν θα το κάνουμε γιατί τα γεγονότα είναι σοβαρά και εντελώς απαράδεκτα και το πιο σημαντικό, θα μπορούσαν να συνιστούνέγκλημα”, είπε ο Garzón. “Ο Rajoy (Ραχόι) και η προσωρινή του κυβέρνηση είναι υπεύθυνοι για τις συνέπειες της υπογραφής αυτού του επαίσχυντου κειμένου”, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής της IU-UP (Ενωμένη Αριστερά-Λαϊκή Ενότητα) ισχυρίστηκε ότι η απόφαση του Rajoy“θέτει σε κίνδυνο και προσβάλλει τη δημοκρατική ιδέα” του ισπανικού κράτους και ήταν πολύ επικριτικός με την επιμονή της κυβέρνησης Rajoy ότι η συμφωνία υπεγράφη με κάθε σεβασμό στην εντολή που δόθηκε από το ισπανικό κοινοβούλιο, διότι θα σεβόταν τις αρχές των μη μαζικών απελάσεων και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών.

Ο προσωρινός πρόεδρος Rajoy, επέμεινε ο Garzón, “έχει εκθέσει τον ισπανικό λαό υπογράφοντας τη “συμφωνία” και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με κανένα τρόπο με την αξίωσή του να αποφύγει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο κάθε απόφασης που λαμβάνει, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας”. “Ο Mariano Rajoy ενεργεί σαν προσωρινός δικτάτορας” είπε.

Είναι ντροπή και μας προξενεί αποστροφή να ζούμε σε αυτή την Ε.Ε., όπου οι ηγέτες επιτρέπουν αυτή την ανθρωπιστική κρίση να συμβαίνει στο κατώφλι μας. Είναι η ίδια Ε.Ε. και οι ίδιοι ηγέτες που επέτρεψαν το οικονομικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, των οποίων τα λόγια και οι πράξεις είναι πολύ παρόμοιες με εκείνες του φασισμού τη δεκαετία του τριάντα, ισχυρίστηκε.

Η ευρωβουλευτής Albiol (Αλμπιόλ), η οποία αντιμάχεται σκληρά τις τελευταίες αποφάσεις για το μεταναστευτικό και τις πολιτικές που υιοθετήθηκαν από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είναι “υπεύθυνες για την έξοδο των μεταναστών και των προσφύγων” προς την Ευρώπη. Οι άνθρωποι, είπε, “αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας τωνπολέμων που προωθούνται και υποστηρίζονται από τα κράτη της Ε.Ε. όπως αυτοί στο Ιράκ, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν ή τη Συρία.” Είναι υπεύθυνοι για τη στρατιωτικοποίηση της Μεσογείου και τουΑιγαίου Πελάγους, την οικοδόμηση της Ευρώπης-Φρούριο και την καταδίκη μεταναστών και προσφύγων σε βέβαιο θάνατο γιατί αποφάσισαν να μην επιτρέψουν ασφαλή περάσματα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “προσπαθεί να πουλήσει αυτό το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την Τουρκία σαν κάτι εντελώς νόμιμο”. “Μόνο συμβόλαιο μπορούμε να το αποκαλούμε καθώς υποδηλώνει μια συναλλαγή. Προσλαμβάνουν την Τουρκία ως Αστυνομία Συνόρων για 6 δισ. ευρώ για να κάνει τη βρώμικη δουλειά ενώ κλείνουν τα μάτια στη σφαγή των Κούρδων, τις επιθέσεις στηνελευθεροτυπία και την έκφραση και την κατοχή της Κύπρου”, είπε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συνέχισε η Albiol, έχουν υιοθετήσει ως δικές τους τις θέσεις της άκρας Δεξιάς για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες και ο στόχος τους τώρα είναι να απελάσουν χιλιάδες αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, λέγοντας ότι είναι μια ασφαλής χώρα όταν δεν είναι”. “Πού πρόκειται να μείνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εάν απελαθούν στην Τουρκία; Πρόκειται να παραμείνουν σε κέντραπροσφύγων, σε κέντρα κράτησης ή θα απελαθούν και από την Τουρκία επίσης;”, ρώτησε.

Ο Gonzalo Boyé, συνήγορος του Edward Snowden και ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο, είπε ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ε.Ε. και ακόμη Συντάγματα των χωρών της Ε.Ε.

“Δεν μιλάμε μόνο για άμεσες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, κάτι απολύτως απαγορευμένο, αλλά για απέλαση και βίαιη επιστροφή ανθρώπων που βρίσκονται σε ειδική προστασία”, δήλωσε.

Ο Boyé περιέγραψε τη συμφωνία σαν ένα απλό “συμβόλαιο για την παροχή μιας υπηρεσίας, μιας ανάθεσης για 6 δισ. ευρώ” αλλά τόνισε ότι η συμφωνία “συνεπάγεται εγκληματικές και παράνομες ενέργειες” που μπορεί να οδηγήσουν σε ποινές φυλάκισης και στέρησης δικαιωμάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου