Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Π.Σ.ΤΗΣ ΛΑΕ ΚΑΙ Τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Οι αγρότες απάντησαν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους στην κυβέρνηση η οποία νόμισε ότι μοιράζοντας «καθρεφτάκια σε ιθαγενείς» θα τους ξεγελάσει ώστε να σταματήσουν τον σκληρό αγώνα που δίνουν εβδομάδες τώρα για την επιβίωση τους. Τα αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα λένε οργισμένα ΟΧΙ στον «αργό θάνατο» σε πέντε αντί για τρία χρόνια που τους πρότεινε ο κ. πρωθυπουργός , λένε ΟΧΙ στις ανούσιες και γενικόλογες κυβερνητικές προτάσεις ορισμένες μάλιστα χειροτερεύουν τη δραματική θέση που βρίσκονται ως αποτέλεσμα του 1ου και 2ου μνημονίου και λένε ότι δεν μπορεί να παρουσιάζει η κυβέρνηση ως προτάσεις τις αυτονόητες και ισχύουσες υποχρεώσεις της πολιτείας . Το αγροτικό κίνημα το οποίο αγωνίζεται σκληρά ενάντια στα κυβερνητικά ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα βλέπει πιο καθαρά μετά το ναυάγιο της συνάντησης με την κυβέρνηση ότι ότι πρέπει να συνεχίσει να απαιτεί την άμεση απόσυρση και κατάργησή τους.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι τόσο καιρό στο δρόμο γιατί το τρίτο μνημόνιο, που έχουν ψηφίσει οι 222 βουλευτές όλου του μνημονιακού «τόξου» (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ) και με το οποίο συμφωνεί και η Ένωση Κεντρώων, τους αφανίζει κυριολεκτικά αφού:
Πολλαπλασιάζει τις ασφαλιστικές εισφορές.
Αυξάνει υπέρογκα τη φορολογία.
Σχεδόν τετραπλασιάζει την προκαταβολή φόρου από 27,5% που ίσχυε σε 100%.
Αυξάνει τρομακτικά το κόστος παραγωγής (αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% για όλα τα γεωργικά μέσα και εφόδια, τρομακτική αύξηση του ΕΦΚ από 66 ευρώ/χιλιόλιτρο σε 300 ευρώ/χιλιόλιτρο κ.α.)
Αφανίζει την κτηνοτροφία με την αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.

Καταστρέφει την αμπελουργία με την επιβολή φόρου στο κρασί και στο τσίπουρο

Είναι αυτονόητο συνεπώς ότι εντός του μνημονιακού πλαισίου δεν μπορούν να λυθούν τα οξύτατα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών. Το αγροτικό κίνημα είναι ανάγκη να συνδέσει τον αγώνα του με τον συνολικό αγώνα για την ακύρωση των μνημονίων.

Παράλληλα πρέπει να αντιπαλέψει τις απαράδεκτες κυβερνητικές προτάσεις α) Για την πρόταση της κυβέρνησης για αυστηροποίηση της έννοιας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη διότι αυτό θα έχει ως συνέπεια τον «εξοστρακισμό» όλων των μικρών αγροτών από την αγροτική δραστηριότητα και β) Για την «κάρτα του αγρότη» διότι η «κάρτα αγρότη» θα αποτελέσει ένα ακόμα εργαλείο ομηρίας των μικρομεσαίων αγροτών στις Τράπεζες, οι οποίες θα αποκτήσουν δικαιώματα κατά προτεραιότητα επί των κοινοτικών ενισχύσεων των αγροτων.

. Άμεση προτεραιότητα του αγώνα της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ είναι να πάρει πίσω η κυβέρνηση όλα τα καταστροφικά αντιαγροτικά μνημονιακά μέτρα. Συγκεκριμένα η ΛΑΕ απαιτεί.
Απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου
Διατήρηση του ΟΓΑ ως φορέα ασφάλισης των αγροτών
Καμία αύξηση στα ασφάλιστρα των αγροτών και καμία μείωση της κρατικής συμμετοχής στην κοινωνική ασφάλιση
Ακύρωση και ανάκληση όλων των φορολογικών μνημονιακών μέτρων που έχουν ψηφιστεί στα πλαίσια του1ου , 2ου και 3ου μνημονίου.
Αφορολόγητο μέχρι τα 12.000 ευρώ και αφορολόγητες οι αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι τα 12.000 ευρώ.
Απόσυρση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που έχει ετοιμασθεί στα πλαίσια εφαρμογής του 3ου μνημονίου.
Μείωση του κόστους παραγωγής (φτηνό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο και χαμηλό ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια)
Χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτών μέσα από μια νέα δημόσια ΑΤΕ
Εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής αγροτικής πολιτικής και κλαδικών πολιτικών για τα βασικά αγροτικά προϊόντα με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας

Όμως για να λυθούν τα προβλήματα των αγροτών πρέπει να υπάρξει μία καινούργια πορεία, της Ελλάδας σε αντιμνημονιακή προοδευτική κατεύθυνση με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Προϋποθέσεις για αυτή την ανατρεπτική πορεία είναι.
Η κατάργηση των μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών.
Η ανατροπή της λιτότητας.
Η άμεση παύση πληρωμών στο δημόσιο χρέος και τη βαθειά διαγραφή του.
Η εθνικοποίηση των τραπεζών και μια νέα δημόσια ΑΤΕ για να στηρίζει την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες.
Εθνική αγροτική πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.
Η έξοδο από την Ευρωζώνη και η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.



Η κλιμάκωση του αγώνα τους, η συμπαράταξή τους με όλο τον αγωνιζόμενο Ελληνικό λαό και ο σαφής αντινεοφιλελεύθερος και αντιμνημονιακός προσανατολισμός του αγώνα τους, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την τελική νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου