Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η προσφυγιά σε στρατόπεδα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε ρατσιστικό κρεσέντο

Γιάννης Νικολόπουλος
Ορισμένα σχόλια και παρατηρήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την προσφυγιά και το Αιγαίο.
1) Το ΝΑΤΟ δεν είχε φύγει ποτέ από το Αι­γαίο για να επα­νεμ­φα­νι­στεί τώρα. Ελ­λά­δα και Τουρ­κία απο­τε­λούν μέλη της βο­ρειο­α­τλα­ντι­κής πο­λι­τι­κο­στρα­τιω­τι­κής συμ­μα­χί­ας από την ίδρυ­ση της, με μο­να­δι­κό «διά­λειμ­μα», την προ­σω­ρι­νή «απο­χώ­ρη­ση» της πρώ­της από το στρα­τιω­τι­κό σκέ­λος, έπει­τα από την από­πει­ρα μιας εκτο­νω­τι­κής του λαϊ­κού αι­σθή­μα­τος από­φα­σης του Κων­στα­ντί­νου Κα­ρα­μαν­λή πάνω στα ερεί­πια της κυ­πρια­κής τρα­γω­δί­ας. Σούδα, Λά­ρι­σα, Σμύρ­νη συ­νι­στούν, με­τα­ξύ άλλων, βά­σεις βο­ρειο­α­τλα­ντι­κών συμ­φε­ρό­ντων και επι­τη­ρούν τον συ­νο­λι­κό χώρο του Αι­γαί­ου, σύμ­φω­να με τις συμ­βά­σεις και τα επι­χει­ρη­σια­κά σχέ­δια της Συμ­μα­χί­ας, στα οποία Ελ­λά­δα και Τουρ­κία, Αθήνα και Άγκυ­ρα, συμ­με­τέ­χουν ενερ­γά. Κατά και­ρούς, με­γά­λα κομ­μά­τια του θα­λάσ­σιου και ενα­έ­ριου χώρου δε­σμεύ­ο­νται προ­κει­μέ­νου το ΝΑΤΟ να εκτε­λέ­σει αε­ρο­ναυ­τι­κές ασκή­σεις, με τη συμ­με­το­χή και ελ­λη­νο­τουρ­κι­κών δυ­νά­με­ων. Επο­μέ­νως, δεν υπάρ­χει κάτι και­νού­ριο, και­νο­φα­νές και πρω­το­φα­νές στην εμπλο­κή και την πα­ρου­σία του ΝΑΤΟ στην πε­ριο­χή μας, το δε επι­χεί­ρη­μα για τη δήθεν μειω­μέ­νη εθνι­κή κυ­ριαρ­χία που πα­πα­γα­λί­ζουν διά­φο­ροι εθνι­κι­στι­κοί κύ­κλοι σκο­ντά­φτει στις διε­θνείς συμ­βά­σεις που η Ελ­λά­δα συ­νυ­πο­γρά­φει και υλο­ποιεί στο πλαί­σιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και οι ίδιοι εθνι­κι­στι­κοί κύ­κλοι όχι μόνο δεν τις αμ­φι­σβη­τούν αλλά τις συ­νυ­πο­γρά­φουν με χέρια και με πόδια! Ολο­φά­νε­ρα όμως υπάρ­χει ποιο­τι­κή ανα­βάθ­μι­ση αυτής της πα­ρου­σί­ας.


2) Το ΝΑΤΟ με­τα­φέ­ρει στις δύο ακτές του Αι­γαί­ου την τε­χνο­γνω­σία του στρα­τιω­τι­κού αν­θρω­πι­σμού, την οποία η Βαλ­κα­νι­κή Χερ­σό­νη­σος έζησε και υπέ­μει­νε και στους αλ­λε­πάλ­λη­λους πο­λέ­μους στην πρώην Γιου­γκο­σλα­βία, με τις γνω­στές τη­λε­ο­πτι­κές ει­κό­νες αε­ρο­ναυ­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων και βομ­βαρ­δι­σμών από αε­ρο­πλά­να και βά­σεις της Συμ­μα­χί­ας. Η ναυ­τι­κή δύ­να­μη που θα ανα­πτυ­χθεί και θα πε­ρι­πο­λεί στο Αι­γαίο θα απο­τε­λέ­σει προ­κε­χω­ρη­μέ­νο τεί­χος επί­θε­σης και «άμυ­νας» της Συμ­μα­χί­ας με το βλέμ­μα, τα κα­νό­νια και τα αε­ρο­πλά­να στραμ­μέ­να πε­ρισ­σό­τε­ρο στη Συρία παρά στην τύχη των προ­σφύ­γων και την ανα­κού­φι­ση του δρά­μα­τος τους. Οι πρό­σφυ­γες θα υπο­στούν ένα ακόμη εξαι­ρε­τι­κά επι­κίν­δυ­νο και τρο­μα­κτι­κό εμπό­διο ανα­χαί­τι­σης του πε­ρά­σμα­τος τους στην απέλ­πι­δα προ­σπά­θεια επι­βί­ω­σης, ελευ­θε­ρί­ας και σω­τη­ρί­ας. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση έχει λάβει ήδη απο­φά­σεις ακόμη και «προ­λη­πτι­κής» βύ­θι­σης κα­ρα­βιών και πλοια­ρί­ων που θα με­τα­φέ­ρουν πρό­σφυ­γες από τις χώρες της Βό­ρειας Αφρι­κής, και πιο συ­γκε­κρι­μέ­να τη Λιβύη, ως μέτρο απο­τρο­πής και πα­ρε­μπό­δι­σης των αν­θρώ­πων που επι­ζη­τούν να ξε­φύ­γουν από τη φρίκη του πο­λέ­μου, της φτώ­χειας και της πεί­νας. Οι ευ­ρω­παί­οι «εταί­ροι» δεν το έχουν σε τί­πο­τα να με­τα­φέ­ρουν αυτή την πρα­κτι­κή στο Αι­γαίο, με την ενερ­γη­τι­κή και πλη­θω­ρι­κή στρα­τιω­τι­κή πα­ρου­σία των να­τοϊ­κών σχη­μα­τι­σμών.



3) Η ποιο­τι­κή ανα­βάθ­μι­ση της να­τοϊ­κής πα­ρου­σί­ας στο Αι­γαίο συ­νί­στα­ται και στην «πρώτη φορά» γερ­μα­νι­κή διοί­κη­ση των στό­λων που θα πε­ρι­πο­λούν. Με κάθε επι­φύ­λα­ξη ως προς το συ­μπέ­ρα­σμα αλλά και έπει­τα από πρό­χει­ρη έρευ­να στο Δια­δί­κτυο, είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ πα­ρα­χω­ρούν τη διοί­κη­ση τέ­τοιας κλί­μα­κας επι­χεί­ρη­σης σε γερ­μα­νι­κά χέρια. Σί­γου­ρα, δια­τη­ρούν την υψηλή επο­πτεία, αλλά είναι η πρώτη φορά που το Βε­ρο­λί­νο απο­κτά ικανή ελευ­θε­ρία στρα­τιω­τι­κών κι­νή­σε­ων στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή της Νο­τιο­α­να­το­λι­κής Ευ­ρώ­πης και της Με­σο­γεί­ου, μέσω έστω του ΝΑΤΟ. Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι η Μπού­ντε­σβερ, δη­λα­δή η ομο­σπον­δια­κή, γερ­μα­νι­κή στρα­τιω­τι­κή μη­χα­νή, μόλις τα τε­λευ­ταία δέκα χρό­νια επι­χει­ρεί έξω από τα σύ­νο­ρα της Γερ­μα­νί­ας και ήταν το Αφ­γα­νι­στάν η πρώτη πε­ριο­χή εκτε­τα­μέ­νης επα­νεμ­φά­νι­σης γερ­μα­νών στρα­τιω­τών μετά το Β' Πα­γκό­σμιο Πό­λε­μο, στο πλαί­σιο του πα­γκό­σμιου, αμε­ρι­κα­νό­πνευ­στου, «πο­λέ­μου ενά­ντια στην τρο­μο­κρα­τία». Τροφή για σκέψη σε αυτό το ση­μείο: Αν και ο να­τοϊ­κός στό­λος θα είναι κα­ταρ­χάς επι­φα­νεί­ας, θα είχε... εν­δια­φέ­ρον αν οι Γερ­μα­νοί επι­διώ­ξουν την εμπλο­κή και υπο­βρυ­χί­ων τα οποία έχουν μο­σχο­που­λή­σει οι ίδιοι στην Ελ­λά­δα και την Τουρ­κία τα τε­λευ­ταία δε­κα­πέ­ντε χρό­νια. Ανα­φέ­ρο­μαι φυ­σι­κά στις πε­ρι­βό­η­τες προ­μή­θειες των υπο­βρυ­χί­ων 214, το πε­ρί­φη­μο σκάν­δα­λο με τις μίζες και τα εξω­φρε­νι­κά τι­μή­μα­τα αγο­ράς, που επι­βά­ρυ­ναν εξο­ντω­τι­κά τις αμυ­ντι­κές δα­πά­νες σε Ελ­λά­δα και Τουρ­κία στην κα­τα­στρε­πτι­κή για τους κοι­νω­νι­κούς προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς και την οι­κο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση κούρ­σα των εξο­πλι­σμών στις δύο χώρες. Πα­ρό­λα αυτά, ει­δι­κά οι «σύμ­μα­χοι» Γάλ­λοι θα είναι υπε­ρή­φα­νοι καθώς ο μει­κτός να­τοϊ­κός στό­λος με την ελ­λη­νο­τουρ­κι­κή συμ­με­το­χή θα συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νει κυ­ρί­ως φρε­γά­τες και κορ­βέ­τες δικής τους προ­έ­λευ­σης και κα­τα­σκευ­ής...



4) Η ελ­λη­νι­κή συ­γκυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ άβου­λη, δειλή, μοι­ραία, άγε­ται και φέ­ρε­ται από το ΝΑΤΟ και την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση, τα οι­κο­νο­μι­κά και πο­λι­τι­κο­στρα­τιω­τι­κά στρα­τη­γεία στις Βρυ­ξέλ­λες, το Βε­ρο­λί­νο και την Ουά­σιγ­κτον. Η εσω­τε­ρι­κή, πο­λι­τι­κή ατζέ­ντα απο­κτά έντο­να ξε­νο­φο­βι­κά και αντι­προ­σφυ­γι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά. Πο­λι­τευ­τές και βου­λευ­τές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και των ΑΝΕΛ ήταν εκεί­νοι που υπο­δαύ­λι­σαν τα ρα­τσι­στι­κά και ξε­νο­φο­βι­κά αντα­να­κλα­στι­κά των το­πι­κών κοι­νω­νιών πριν και κατά τη διάρ­κεια της προ­ε­κλο­γι­κής πε­ριό­δου του Σε­πτεμ­βρί­ου του 2015, όταν βρέ­θη­καν χέρι – χέρι με τη μι­σαν­θρω­πι­κή ατζέ­ντα του... Κα­ρα­τζα­φέ­ρη... και δη­μάρ­χους τύπου Γιώρ­γου Κυ­ρί­τση στην Κω, για κο­ντό­φθαλ­μους, ψη­φο­θη­ρι­κούς λό­γους. Και η ατζέ­ντα αυτή, πρό­δη­λα, δεν αμ­φι­σβη­τεί ούτε κρι­τι­κά­ρει αρ­νη­τι­κά την ίδρυ­ση στρα­το­πέ­δων, αλλά κα­τα­φέ­ρε­ται ενα­ντί­ον της πα­ρου­σί­ας και της σω­τη­ρί­ας των προ­σφύ­γων, γε­νι­κά, ενώ υπο­νο­μεύ­ει και την πε­ρί­θαλ­ψη, την ισο­πο­λι­τεία και την έντα­ξη προ­σφύ­γων και με­τα­να­στών στην ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία, εν γένει. Σε αυτό το πλαί­σιο οι τρο­μο­λα­γνι­κές δη­λώ­σεις του πρω­θυ­πουρ­γεύ­ο­ντος Αντι­προ­έ­δρου Γιάν­νη Δρα­γα­σά­κη για «κλεί­σι­μο των συ­νό­ρων» και «έξοδο από τη Σέν­γκεν» ρί­χνουν λάδι στη φωτιά και επι­δει­νώ­νουν το κλίμα, συ­νο­λι­κά, για όσους ξέ­νους, πρό­σφυ­γες, οι­κο­νο­μι­κούς με­τα­νά­στες, παι­διά δεύ­τε­ρης γε­νιάς κτλ ζουν και δρα­στη­ριο­ποιού­νται στη χώρα μας.



Η επι­μο­νή στην κα­τα­σκευή στρα­το­πέ­δων συ­γκέ­ντρω­σης, όπως και τα χρη­μα­το­δο­τι­κά «ερ­γα­λεία» της ΕΕ επι­τάσ­σουν σε αυτό το σκέ­λος της ρα­τσι­στι­κής και «κουλ­του­ρι­στι­κής» πο­λι­τι­κής του σκλη­ρού πυ­ρή­να της, ανα­δει­κνύ­ει το νέο πρό­τυ­πο στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­σης της με­τα­να­στευ­τι­κής πο­λι­τι­κής με ση­μεία ανα­φο­ράς και «διευ­θέ­τη­σης» του ζη­τή­μα­τος, τον στρα­τό, τις υπο­δο­μές του και το αν­θρώ­πι­νο δυ­να­μι­κό που μπο­ρεί να κι­νη­το­ποι­ή­σει. Πραγ­μα­τι­κός «υπουρ­γός» με­τα­νά­στευ­σης είναι ο (εθνι­κός...) συ­ντο­νι­στής για την κα­τα­σκευή των hotspots υπο­στρά­τη­γος Κων­στα­ντί­νος Φλώ­ρος, στις ηγε­τι­κές ικα­νό­τη­τες του οποί­ου αφιέ­ρω­σε δι­θυ­ραμ­βι­κό άρθρο η «Κα­θη­με­ρι­νή» την Κυ­ρια­κή, 7 Φε­βρουα­ρί­ου, χωρίς να πα­ρα­βλέ­ψει ορι­σμέ­νες, εύ­πε­πτες, εθνι­κι­στι­κές κο­ρό­νες και φρά­σεις του εν λόγω αξιω­μα­τι­κού, κατά τη διάρ­κεια των θη­τειών του σε διά­φο­ρα, κρί­σι­μα πόστα των ενό­πλων δυ­νά­με­ων. Ο Γιάν­νης Μου­ζά­λας βρί­σκε­ται σε έναν δια­κο­σμη­τι­κό ρόλο, να πε­ρι­φέ­ρει την «25χρο­νη εμπει­ρία του για τους πρό­σφυ­γες» στο πλαί­σιο της δρά­σης του με την ΜΚΟ «Για­τροί του Κό­σμου» , προ­κει­μέ­νου να φω­το­γρα­φί­ζε­ται ή να πε­ριο­δεύ­ει στη Λέσβο με ευ­ρω­παί­ους αξιω­μα­τού­χους, ενώ την ίδια ώρα εξα­ντλεί την υπουρ­γία του σε ευ­χο­λό­για και «προ­φη­τεί­ες», για πι­θα­νά... λάθη(!;) του ΝΑΤΟ στο Αι­γαίο. Προ­φα­νώς σαν εκεί­να τα «λάθη» των πα­ρά­πλευ­ρων απω­λειών, των βομ­βαρ­δι­σμών αμά­χων και των συν­θη­κών πεί­νας, εξα­θλί­ω­σης και ασθε­νειών στα στρα­τό­πε­δα προ­σφύ­γων στη Ρουά­ντα ή το Κό­σο­βο.



Κα­θή­κον της δικής μας πλευ­ράς, της Ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς, είναι να ξε­γυ­μνω­θεί πλή­ρως η ελά­χι­στα κα­λυμ­μέ­νη, ρα­τσι­στι­κή πο­λι­τι­κή της συ­γκυ­βέρ­νη­σης ενά­ντια στους πρό­σφυ­γες, να κα­ταγ­γελ­θεί και να πο­λε­μη­θεί η ξε­νο­φο­βι­κή δράση αν­θρώ­πων της το­πι­κής αυ­το­διοί­κη­σης, να δια­δη­λω­θεί, με έντα­ση και διάρ­κεια, η αντί­θε­ση στην πα­ρου­σία του ΝΑΤΟ στα νερά του Αι­γαί­ου και η πρόσ­δε­ση της Ελ­λά­δας στους ευ­ρω­α­τλα­ντι­κούς σχε­δια­σμούς, να σπά­σουν όπου εκ­κο­λά­πτο­νται τα αβγά του ρα­τσι­σμού και της άγριας εκ­με­τάλ­λευ­σης των προ­σφύ­γων, να ανα­τρα­πεί η εσω­τε­ρι­κή στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση της προ­σφυ­γιάς με την πα­ρε­μπό­δι­ση της ίδρυ­σης και λει­τουρ­γί­ας στρα­το­πέ­δων υπό στρα­τιω­τι­κή διοί­κη­ση και επι­με­λη­τεία. Πρό­σφυ­γες κα­λο­δε­χού­με­νοι και φι­λο­ξε­νού­με­νοι, σε αν­θρώ­πι­νες συν­θή­κες και σπί­τια, δια­με­ρί­σμα­τα, ξε­νώ­νες και υπο­δο­μές μέσα στο κοι­νω­νι­κό γί­γνε­σθαι, και όχι στην απο­μό­νω­ση, τον εγκλει­σμό και τη μό­νι­μη πε­ρι­θω­ριο­ποί­η­ση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου