Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΠΡΟΕΛΑΥΝΟΥΝ

ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΜΟΥ
ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΖΗΤΑ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Η συνεχής προέλαση των Κούρδων της Συρίαςαλλάζει την εικόνα όχι μόνο της Συρίας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής σε βάρος της Τουρκίαςκαι του τζιχαντισμού.
Η Τουρκία απεγνωσμένα αλλά μάλλον ματαίως, ζητάει χερσαία επιχείρηση σε βάρος της Συρίας, ενώ την ίδια ώρα που βλέπει να χάνει έδαφος στηνκουρδική αναμέτρηση, επιχειρεί φτηνούς αντιπερισπασμούς στο Αιγαίο σε βάρος της Ελλάδας, υπολογίζοντας στην εθελόδουλη στάση του ελληνικού μνημονιακού κατεστημένου.
Οι Κούρδοι της Συρίας προελαύνουν στα πεδία των μαχών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, στην στρατηγική επαρχία του Χαλεπίου. Πλέον οι Κούρδοι της Συρίας ελέγχουν το 14% των εδαφών της χώρας και διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως βρίσκονται κοντά στην ανακήρυξη μιας αυτόνομης περιοχής στα σύνορα με την Τουρκία.

Υπό το φόβο της επιβεβαίωσης αυτού του σεναρίου, ο τουρκικός στρατός έχει ξεκινήσει σφοδρούςβομβαρδισμούς κατά των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», ζητώντας μάλιστα από τη Δύση και μια χερσαία επέμβαση με πρόσχημα τον τερματισμό του πολέμου στη γειτονική χώρα, αγνοώντας, πέραν των άλλων και τη Ρωσία, που έχει προειδοποιήσει πως μια χερσαία επέμβαση ξένων δυνάμεων στη Συρία ενδεχομένως να πυροδοτήσει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο!

«Θέλουμε μία χερσαία επιχείρηση μαζί με τους διεθνείς μας συμμάχους... χωρίς χερσαία επιχείρηση, είναι αδύνατος ο τερματισμός των εχθροπραξιών στη Συρία», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας πως «δεν θα υπάρξει μονομερής στρατιωτική επιχείρηση εκ μέρους της Τουρκίας στη Συρία». «Είμαστε σε συνομιλίες με τους συμμάχους μας. Εάν υπάρξει συναίνεση, η Τουρκία θα λάβει μέρος», πρόσθεσε μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να διεξαγάγουν χερσαία στρατιωτική επέμβαση κατά του Ισλαμικού Κράτους στο συριακό έδαφος.

Οι δυνάμεις του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης και οι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού, της ένοπλης πτέρυγας του κόμματος, με την ανοχή του καθεστώτος τουΜπασάρ Αλ Άσαντ, σημειώνουν τη μία νίκη μετά την άλλη στα πεδία των μαχών ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και ελέγχουν πλέον το 14% του συριακού εδάφους (26.000 τετρ. χλμ), απωθώντας τουςτζιχαντιστές. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι Κούρδοι της Συρίας ελέγχουν τα τρία τέταρτα των 800 χιλιομέτρων της τουρκοσυριακής μεθορίου.

Στόχος τους είναι η σύνδεση ανάμεσα στα τρία κουρδικά καντόνια, Αφρίν και Κομπάνι, στην επαρχία του Χαλεπίου και Τζαζιρέ, στην επαρχία Χασακέ, αλλά και η αυτονομία των κουρδικών περιοχών αντίστοιχη με αυτής του Ιρακινού Κουρδιστάν. «Ο κύριος στόχος των Κούρδων είναι η προσάρτηση των καντονίων. Θέλουν μία αποκεντρωμένη Συρία που θα λειτουργεί με ένα σύστημα καντονίων», δηλώνει από την Ουάσινγκτον στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουτλού Τσιβίρογλου, αναλυτής ειδικός στη Συρία και του Κούρδους.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του πολέμου στη Συρία, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Κούρδων τους είχε υποσχεθεί την αναγνώριση μιας αυτόνομης επαρχίας σε περίπτωση που απωθούσαν τους τζιχαντιστές, οι οποίοι εξαπλώνονταν στη Βόρεια Συρία. Ήδη οι Κούρδοι της Συρίας έχουν εγκαθιδρύσει μια τοπική διοίκηση από το βορειοδυτικό έως το βορειοανατολικό άκρο της χώρας.

*Βασική πηγή: tvxs.gr

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΕ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΡ. ΣΥΡΙΑΣ

Μισθοφόρους και λεγεωνάριους της Ρωσίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τους ένοπλους Κούρδους του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στη βόρεια Συρία.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αποκάλεσε εξάλλου τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στη Συρία ως «βάρβαρες», καθώς από αυτές χάνουν τη ζωή τους άμαχοι, μεταξύ αυτών παιδιά και ηλικιωμένοι.

«Αυτές οι χυδαίες, σκληρές και βάρβαρες επιδρομές από τις 30 Σεπτεμβρίου πλήττουν χωρίς καμία διάκριση ενόπλους και αμάχους, παιδιά και γέρους», ανέφερε ο κ. Νταβούτογλου, μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας.

Αναφερόμενος δε στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) τις οποίες έχουν συστήσει οι Κούρδοι του PYD στη βόρεια Συρία, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν αποτελούν εκπροσώπους των Κούρδων, ούτε της Συρίας, πρόκειται για Ρώσους λεγεωνάριους και μισθοφόρους».

Η Τουρκία θεωρεί το PYD αδελφή οργάνωση με το παράνομο και τρομοκρατικό - σύμφωνα με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. - Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), το οποίο πολεμά το τουρκικό κράτος από το 1984.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πλήξει το τελευταίο διάστημα με πυρά πυροβολικού θέσεις τουPYD στη βόρεια Συρία, σε μεθοριακές περιοχές, χωρίς ωστόσο να εισβάλουν στο συριακό έδαφος.

ERDOGAN: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ AΣΑΝΤ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε σήμερα, με μια παραληρηματικήτοποθέτηση που υποκρύπτει πανικό και απόγνωση, ότι η "βάρβαρη επιχείρηση" των δυνάμεων τηςΡωσίας και της κυβέρνησης της Συρίας στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας, στο πλαίσιο της οποίας στρατεύματα πιστά στον Μπασάρ αλ Άσαντ προελαύνουν προς τα τουρκικά σύνορα, έχει στόχο να δημιουργηθεί ένας διάδρομος για τους Κούρδους μαχητές.

Ο Ερντογάν απέρριψε τις επικρίσεις συμμάχων της Τουρκίας διότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πλήττουν με πυροβολικό τους μαχητές της κουρδικής οργάνωσης YPG στη Συρία, υποστηρίζοντας πως αυτή, όπως και η πολιτική της πτέρυγα, το PYD, αποτελούν δημιούργημα του καθεστώτος του Άσαντ.

"Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η βάρβαρη επιχείρηση της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος που έχει στόχο αμάχους. Τέτοιες επιθέσεις (...) έχουν στόχο να δημιουργηθεί μια ζώνη που θα ελέγχει τοPYD και επί του πεδίου έχει αναλάβει να διαχειριστεί το YPG", υποστήριξε ο Ερντογάν.

"Θα ήθελα να απευθυνθώ στους δυτικούς συμμάχους μας για άλλη μια φορά: το YPG και το PYD είναι τρομοκρατικές οργανώσεις και όσοι τους βοήθησαν να σχηματίσουν αυτές τις δομές δεν θα συγχωρεθούν από την ιστορία", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου