Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ-ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ
Η εκλογή Κυριάκου, πέρα από τις «εσωτερικές πλευρές» , έχει και ιδιαίτερη σημασία υπό το πρίσμα της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικώνανταγωνισμών εντός της Ε.Ε.
Οι «βαρονίες» εντός της Νέας Δημοκρατίας, οι οικογενειακοί μηχανισμοί και οι προσωπικές φιλοδοξίες, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι «βαρονίες» της Ν.Δ. είχαν πάντα παραδοσιακούς, στενούς δεσμούς με διάφορα και διαφορετικά κέντρα του εξωτερικού, άλλη μία απόδειξη του «πατριωτικού» χαρακτήρα του συγκεκριμένου κόμματος αλλά και της ιστορικής πορείας της ίδιας της αστικής τάξης της χώρας.
Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων εντός Ε.Ε. έχει οδηγήσει σε σωρεία χτυπημάτων, κάτω από τη ζώνη, σε σειρά χωρών.
Την ημέρα των Θεοφανίων, σε ένα ξενοδοχείο στο νότιο τμήμα της Πολωνίας, δύο άνδρες συναντήθηκαν, για μια συνομιλία 6 ωρών: ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας της Πολωνίας Γιάροσλαβ Καζίνσκι, που σήμερα θεωρείται ότι είναι ο πιο ισχυρός άνθρωπος στην Πολωνία. Ο Ορμπάν δήλωσε ότι ήταν μια «ιδιωτική επίσκεψη».

Ο Καζίνσκι είχε κατηγορήσει παλιότερα τον Ορμπάν ότι εργάζεται κατά της ενότητας της ΕΕ «όσον αφορά τις σχέσεις της με τη Ρωσία», ενώ ο Ορμπάν, ο οποίος το συμπτωματικά σωτήριο έτος 1989είχε αναδειχθεί μέσω υποτροφίας του Ιδρύματος Soros, είχε επιτεθεί στον προστατευόμενο τηςΆνγκελα Μέρκελ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η νέα πολωνική κυβέρνηση , σταθερή σύμμαχος των ΗΠΑ, ανοίγει μέτωπο με το Βερολίνο, ενώ ηDeutsche Presse-Agentur αναφέρει ότι ο κυβερνών συνασπισμός εξετάζει το ενδεχόμενο καθιέρωσηςκυρώσεων κατά της «συντηρητικής κυβέρνησης» στην Πολωνία, λόγω της «παραβίασης της αρχής του κράτους δικαίου, της διάκριση των εξουσιών, και της ελευθερία του Τύπου». Ακραίοιχαρακτηρισμοί για χώρα της Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή η αυστριακή εφημερίδα Der Standard σημειώνει ότι ο Ορμπάν προσπαθεί να διαμορφώσει ένα «άξονα κρατών» με στόχο να επιβραδύνουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Στις αρχές του 2015 στο κάστρο Slavkov της Βοημίας, οι πρωθυπουργοί της Αυστρίας, της Τσεχίας και τηςΣλοβακίας υπέγραψαν τη διακήρυξη για τη σύσταση του Τριγώνου Slavkov. Τυπικά στόχος του είναι η προώθηση της συνεργασίας στις υποδομές μεταφορών.

Παράλληλα, παρά τις διαμαρτυρίες από την Ουάσιγκτον, το Ηνωμένο Βασίλειο προσχώρησε στηνΑσιατική Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία δημιουργήθηκε από τους Κινέζους για να ανταγωνιστεί την αμερικανικό-ιαπωνικό Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντός του ευρωατλαντισμού δεν είναι ανταγωνισμοί στρατηγικού χαρακτήρα. Αποτελούν τακτικές αντιθέσεις, εντός ενός στρατοπέδου με ενιαία, σε γενικές γραμμές , έκφραση. Το επόμενο βάθεμα της κρίσης θα τους οξύνει ακόμη περισσότερο, με τις ΗΠΑ να επιλέγουν μια ολοένα και περισσότερο επιθετική στάση, το Βερολίνο να αμύνεται τραυματισμένο στα σκοινιά και το Παρίσι να ανεβοκατεβάζει τα πορτραίτα του Ντε Γκωλ.

Και στην Αθήνα όλα να θυμίζουν, ολοένα και περισσότερο, καρικατούρα πολιτικού προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου