Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΕΣΕ Η ΔΕΞΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Έπεσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας στην Πορτογαλία, μετά από ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, καθώς την καταψήφισαν από κοινού οι Σοσιαλιστές, το Αριστερό Μπλόκο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας.
Ο Πέντρο Πάσους Κοέλιου πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς κυβέρνησης πήγε την Τρίτη στη Βουλή για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα λιτότητας στο πλαίσιο της συμφωνίας με τα όργανα της ευρωζώνης και το οποίο τέθηκε σε ψηφοφορία.
Μετά την καταψήφιση, όμως, του κυβερνητικού προγράμματος, η κυβέρνηση Κοέλιου εξαναγκάζεται σε παραίτηση.

Μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, η δεξιά κυβέρνηση Κοέλιου και Πόρτας (των PSD και CDS) δεν πήρε την αυτοδυναμία, πήρε, όμως, την κυβερνητική εντολή από τον πρόεδρο Σίλβα.

Τα άλλα κόμματα στο Κοινοβούλιο, το Σοσιαλιστικό, το Αριστερό Μπλόκο και το ΚΚ Πορτογαλίας, κατέληξαν σε συμφωνία να χρησιμοποιήσουν την πλειοψηφία τους και να ρίξουν την κυβέρνηση.

Η πτώση της κεντρο-δεξιάς κυβέρνησης στην Πορτογαλία όλα δείχνουν ότι ανοίγει το δρόμο σε μιακυβέρνηση Σοσιαλιστών με τη στήριξη του Αριστερού Μπλόκο και του ΚΚΠ η μια συγκυβέρνηση τωντριών κομμάτων.

Αυτή την ώρα δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η ακριβής εξέλιξη και ποιο μπορεί να είναι τοπρογραμματικό περιεχόμενο μιας μορφής συνεργασίας ανάμεσα στα τρία, πέραν της κεντροδεξιάς, κόμματα.

Πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να προδικάσουμε από την Αθήνα το αποτέλεσμα της ενδεχόμενηςκυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα στα τρία κόμματα. Το βέβαιον, πάντως, είναι ότι αν μια κυβέρνηση εκείνης ή της άλλης μορφής από τους Σοσιαλιστές, το Αριστερό Μπλόκο και το ΚΚΠ, δεν είναι έτοιμη να συγκρουσθεί σε βάθος με το ευρωζωνικό και ευρενωσιακό κατεστημένο και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του και δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει ταχύτατα, βάση σχεδίου, στην έξοδο από την ευρωζώνη, τότε δεν θα μπορέσει να κάνει ουσιαστικά βήματα μπροστά και πολύ γρήγορα θα έχει την τύχη του μεταλλαγμένου, υπό τον Τσίπρα, Σύριζα.

ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου