Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Η «νύχτα τρόμου» στον διεθνή Τύπο

Την επομένη των επιθέσεων στη Γαλλία, τα πρωτοσέλιδα στον διεθνή Τύπο είναι αφιερωμένα στην τραγωδία που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 128 ανθρώπων, την Παρασκευή το βράδυ στο Παρίσι, κάνοντας λόγο για «νύχτα τρόμου»
Γερμανία
Το Der Spiegel, με τίτλο «Στην πιο θλιμμένη πόλη της Ευρώπης», αναφέρει ότι «το Παρίσι είναι μία πόλη τραυματισμένη. Οι άνθρωποι φοβούνται, οι αστυνομικοί διενεργούν διαρκείς περιπόλους, σειρήνες ηχούν παντού. Σκηνές μιας πόλης που βιώνει τον τρόμο».
«Μία νύχτα διασκέδασης μετατράπηκε σε καταστροφή». «Μετά την επίθεση στη συντακτική ομάδα του σατιρικού Charlie Hebdo στις αρχές Ιανουαρίου και την επίθεση μέσα σε εργοστάσιο αερίου κοντά στην πόλη Λιόν τον Ιούνιο, η Γαλλία βρίσκεται και πάλι στη δίνη της τρομοκρατίας», γράφει η εφημερίδα Zeit, υπό τον τίτλο «Νύχτα τρόμου στο Παρίσι».
«Η πιο σκοτεινή νύχτα», είναι ο κεντρικός τίτλος της ιστοσελίδας της Süddeutsche Zeitung, η οποία επίσης κάνει λόγο για «νύχτα τρόμου»: «Η σειρά των χτυπημάτων συνέτριψε τη Γαλλία», παρατηρεί.

ΗΠΑ
«Ακόμα μία σφαγή». Οι New York Times αναφέρονται σε φρικτή «συμμετρία», τονίζοντας ότι «η χρονιά ξεκίνησε στο Παρίσι με το λουτρό αίματος και το χάος από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Charlie Hebdo και ολοκληρώνεται με μία ακόμα πιο αιματηρή ενέργεια».
«Τα ασθενοφόρα ούρλιαζαν στις λεωφόρους, την ώρα που στη σοκαρισμένη και σε πλήρη σύγχυση γαλλική πρωτεύουσα, κυριαρχούσε το ερώτημα 'Γιατί εμείς; Πάλι;'».
«Μετά τον τρόμο, το Παρίσι είναι σε κατάσταση σοκ», γράφει η Wall Street Journal, υπογραμμίζοντας τη «φρικτή σιωπή» στους «δρόμους που θα έπρεπε να σφύζουν από ζωή, ένα βράδυ Παρασκευής».

Η USA Today αναφέρεται σε «νύχτα τρόμου στην Πόλη του Φωτός». «Ξεκίνησε σαν μία βραδιά όπως όλες στο Παρίσι, με γεμάτα καφέ, κρασί και μουσικές. Κατέληξε με τρόμο, εκρήξεις και κόσμο τρομοκρατημένο».

Σουηδία

Σύμφωνα με την Ανίκα Στρεμ Μέλιν, αρθρογράφο στη Dagens Nyheter, «από το καλοκαίρι, το ζήτημα των προσφύγων υπήρξε κυρίαρχο, όμως αυτό που συνέβη στη Γαλλία, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κάτι που ήδη οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επαναφέρουν στο προσκήνιο, στην αστυνομική συνεργασία και στην κοινή μάχη ενάντια στη βία και στην τρομοκρατία». «Ερωτηματικά προκύπτουν επίσης, ως προς το τί πρόκειται να γίνει με τη Σύνοδο για το Κλίμα που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο στο Παρίσι».

Ισραήλ

Στη Haaretz, επισημαίνεται ότι «το Ισλαμικό Κράτος, βασικός ύποπτος, ποτέ στο παρελθόν δεν επέδειξε μία τέτοια επιχειρησιακή ικανότητα, έξω από τα εδάφη του, στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή«. Μέχρι σήμερα, προστίθεται, «όλες οι επιθέσεις στην Ευρώπη από τζιχαντιστές, είχαν χαρακτήρα ατομικών χτυπημάτων».

Βρετανία

«Τρόμος και πάλι στο Παρίσι», γράφει ο Guardian, κάνοντας λόγο για τραυματισμένο κράτος, «μία χρονιά που ξεκίνησε από την τραγωδία του Charlie Hebdo και ολοκληρώνεται με άλλη μία τραγωδία». «Θα αναδειχθεί τώρα ως κεντρικό ζητούμενο, οι αξιωματούχοι να στείλουν το μήνυμα ότι θα μπορέσουν να ελέγξουν τον κίνδυνο διχασμού της γαλλικής κοινωνίας, τον οποίο αναμφίβολα επιδιώκουν, εκείνοι που οργάνωσαν τις επιθέσεις».

Για τον Independent, «αυτές οι επιθέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν την απαρχή μιας δραματικής αλλαγής στη στρατηγική της Ευρώπης απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος, αν αποκαλυφθεί ότι ομάδα τζιχαντιστών κρύβεται πίσω τους, με συνέπειες φρικτές για την ασφάλεια στην Ευρώπη και ακόμα πιο μακριά».

Βέλγιο

Η Le Soir εστιάζει στην αλληλεγγύη με κεντρικό τίτλο: «Είμαστε όλοι Παριζιάνοι». Μετά το συναισθηματικό σοκ, η εφημερίδα αναφέρει ότι πολλές «ερωτήσεις δεν βρίσκουν απάντηση». «Είμαστε τόσο ευάλωτοι;», «Ποιός θα έχει σειρά;».

Ελβετία

Η εφημερίδα Le Temps σημειώνει ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο δυνατός συμβολισμός». «Η μία από τις επιθέσεις σημειώθηκε μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα γραφεία του Charlie Hebdo. Πέρασαν έντεκα μήνες». Η ελβετική εφημερίδα εκτιμά ότι «η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο» και χαρακτηρίζει τον Φρανσουά Ολάντ «πολέμαρχο».

Σημειώνεται ότι πολυάριθμες εκδηλώσεις αλληλεγγύης έλαβαν χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ πολλά μνημεία «ντύθηκαν» με τα χρώματα της Γαλλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου