Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Γενική απεργία στις 12 Νοέμβρη-Να ενώσουμε τους αγώνες

Θοδωρής Πατσατζής 
Βαδίζοντας προς τη γενική απεργία της 12ης Νοέμβρη, όλο και περισσότερο φαίνεται να μαζικοποιείται ένα δυναμικό αντίστασης στη λιτότητα και στα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που περιέχει το Μνημόνιο 3 και που έχουν ήδη αρχίσει να ψηφίζονται και να εφαρμόζονται από την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.
Επί της ου­σί­ας, το σοκ που δέ­χθη­καν η ερ­γα­τι­κή τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώ­μα­τα από την αντι­στρο­φή της ψήφου τους στο δη­μο­ψή­φι­σμα του πε­ρα­σμέ­νου Ιούλη το δια­δέ­χε­ται το σοκ των σκλη­ρών μέ­τρων από μια κυ­βέρ­νη­ση που είχε ση­μαία της, το πε­ρι­βό­η­το πα­ράλ­λη­λο πρό­γραμ­μα των ισο­δυ­νά­μων. Οι αλ­λα­γές στο Ασφα­λι­στι­κό με τον βά­ναυ­σο τρόπο της μεί­ω­σης των συ­ντά­ξε­ων, ο ΕΝΦΙΑ και η πα­ρά­λο­γη υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση των αγρο­τών, η ακρί­βεια, τα κενά στα σχο­λεία, οι ελ­λεί­ψεις προ­σω­πι­κού στα νο­σο­κο­μεία, οι απο­λύ­σεις που δί­νουν και παίρ­νουν, η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των λι­μα­νιών, του ΑΔΜΗΕ κ.λπ. και το ξε­πού­λη­μα δη­μό­σιων εκτά­σε­ων σε ντό­πιους και ξέ­νους με­γα­λο­καρ­χα­ρί­ες, οι κα­τα­σχέ­σεις και οι πλει­στη­ρια­σμοί που έρ­χο­νται, οι αυ­ξή­σεις στα τέλη κυ­κλο­φο­ρί­ας των οχη­μά­των, γε­μί­ζουν με οργή τη φτω­χο­λο­γιά. Γε­μί­ζουν με οργή τη νε­ο­λαία. Γε­μί­ζουν με οργή την ερ­γα­τιά και τους συ­ντα­ξιού­χους, που τα μόνα ισο­δύ­να­μα που βλέ­πουν να βρί­σκει εύ­κο­λα η κυ­βέρ­νη­ση είναι αυτά τα οποία εξοι­κο­νο­μούν όλο και με­γα­λύ­τε­ρα κέρδη για τις τρά­πε­ζες και τους δα­νει­στές.

Η οργή του κό­σμου χρειά­ζε­ται να οδη­γη­θεί στο κρί­σι­μο πεδίο που μπο­ρεί να κρί­νει την τύχη του τρί­του μνη­μο­νί­ου. Στο πε­ζο­δρό­μιο. Τα δείγ­μα­τα μέχρι σή­με­ρα είναι θε­τι­κά. Η κυ­βέρ­νη­ση, σχε­δόν έναν μήνα μετά τις προ­γραμ­μα­τι­κές της δη­λώ­σεις, βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πη με μια σειρά κι­νη­το­ποι­ή­σεις. Οι αγρό­τες και οι κτη­νο­τρό­φοι ξε­ση­κώ­νο­νται από τον Έβρο ως την Κρήτη. Οι μα­θη­τές ξε­ση­κώ­νο­νται ζη­τώ­ντας να κα­λυ­φθούν τα κενά στα σχο­λειά τους, οι φοι­τη­τές κι­νη­το­ποιού­νται για να σώ­σουν τις σχο­λές και τα πα­νε­πι­στή­μιά τους, και από κοντά τους, έστω και με αργά βή­μα­τα, κι­νη­το­ποιού­νται και οι εκ­παι­δευ­τι­κοί. Οι ερ­γα­ζό­με­νοι στα λι­μά­νια και οι ναυ­τερ­γά­τες και οι ερ­γα­ζό­με­νοι στα αε­ρο­δρό­μια ξε­ση­κώ­νο­νται ενά­ντια στις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις. Οι ερ­γα­ζό­με­νοι στους δή­μους πραγ­μα­το­ποιούν κα­τα­λή­ψεις στα δη­μαρ­χεία την Τε­τάρ­τη 4 Νο­έμ­βρη. Ερ­γα­ζό­με­νοι του ιδιω­τι­κού τομέα αντι­στέ­κο­νται στις απο­λύ­σεις. Γί­νο­νται κοι­νές κι­νη­το­ποι­ή­σεις σε μια σειρά πό­λεις της πε­ρι­φέ­ρειας ενά­ντια στα κλει­σί­μα­τα κλι­νι­κών και την υπο­στε­λέ­χω­ση των νο­σο­κο­μεί­ων. Όλο αυτό το δυ­να­μι­κό χρειά­ζε­ται να ενω­θεί την Πέμ­πτη 12 Νο­έμ­βρη στο δρόμο.

Όσο πιο μα­ζι­κές είναι οι δια­δη­λώ­σεις της πα­νερ­γα­τι­κής απερ­γί­ας, τόσο πιο με­γά­λες είναι οι πι­θα­νό­τη­τες αυτό το δυ­να­μι­κό να απο­τε­λέ­σει τη μαγιά για ένα με­γά­λο κί­νη­μα αντί­στα­σης στα μνη­μό­νια και τη λι­τό­τη­τα. Ο αντί­πα­λος άλ­λω­στε, οι δα­νει­στές και οι κα­πι­τα­λι­στές, είναι δε­δο­μέ­νο ότι έχο­ντας κερ­δί­σει την πρώτη μάχη με την πα­ρά­δο­ση της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ στο δόγμα του ΤΙΝΑ δεν πρό­κει­ται να στα­μα­τή­σουν. Θα επι­χει­ρή­σουν να τα πά­ρουν όλα και όσο πιο σύ­ντο­μα γί­νε­ται. Γι' αυτό και οι πο­λι­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες που θα παρ­θούν χρειά­ζε­ται να είναι προς την κα­τεύ­θυν­ση της ενο­ποί­η­σης των αγώ­νων.

Το επό­με­νο διά­στη­μα εξα­κο­λου­θεί να δια­κυ­βεύ­ε­ται αν ο κό­σμος της ερ­γα­σί­ας θα νι­κή­σει ή θα βγει ητ­τη­μέ­νος από την οι­κο­νο­μι­κή κρίση, αν θα εξα­κο­λου­θή­σει να ψά­χνει λύ­σεις από την Αρι­στε­ρά ή αν απο­γοη­τευ­μέ­νος θα στρα­φεί σε άλλες επι­κίν­δυ­νες λύ­σεις.

Το ΚΚΕ κι­νεί­ται με μια εν μέρει σωστή τα­κτι­κή για την απερ­γία, έχο­ντας ήδη σα­ρώ­σει τις πε­ρισ­σό­τε­ρες γει­το­νιές της Αθή­νας και της επαρ­χί­ας, κα­λώ­ντας σε συμ­με­το­χή στην πα­νερ­γα­τι­κή απερ­γία. Η πε­ρι­χα­ρά­κω­ση όμως των ξε­χω­ρι­στών συ­γκε­ντρώ­σε­ων κλεί­νει αντί να ανοί­γει τις προ­ο­πτι­κές μιας κοι­νής και απο­τε­λε­σμα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας ενά­ντια στα μέτρα της κυ­βέρ­νη­σης και των δα­νει­στών.

Η Λαϊκή Ενό­τη­τα, προ­χω­ρώ­ντας ένα βήμα μπρο­στά τις δρά­σεις της για το Ασφα­λι­στι­κό και τις ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, οφεί­λει να ανα­λά­βει την ευ­θύ­νη και να πάρει πρω­το­βου­λί­ες συ­ντο­νι­σμού των αγώ­νων και συ­μπα­ρά­τα­ξης των δυ­νά­με­ων της Αρι­στε­ράς, συ­μπα­ρα­σύ­ρο­ντας έτσι και τις δυ­νά­μεις της ΑΝΤΑΡ­ΣΥΑ και τμή­μα­τα του ΚΚΕ, ώστε και μετά τις 12 Νο­έμ­βρη να ορ­γα­νω­θούν νέες, με πε­ρισ­σό­τε­ρη ορμή, κι­νη­το­ποι­ή­σεις.

Μα­θη­τές, αγρο­τιά και ερ­γα­τιά, ενω­μέ­νοι σαν μια γρο­θιά μπο­ρού­με να τους νι­κή­σου­με!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου