Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗ ΜΙΝΙ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Αξιοθρήνητη για την Ευρώπη και αποκαρδιωτική για την Ελλάδα- παρά τις ακατανόητες, σχεδόν διθυραμβικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα- αποδείχθηκε η μίνι σύνοδος της Ε.Ε. για το τεράστιο, μεταναστευτικό πρόβλημα, που απειλεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία στην ήπειρο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και να διαλύσει στα εξ ων συνετέθη την ίδια την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Τη σύνοδο συνεκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ κατ' επιταγήν της Άνγκελα Μέρκελ, η δημοτικότητα της οποίας βυθίζεται στα Τάρταρα λόγων του διογκούμενου, ξενοφοβικού ρεύματος στη Γερμανία και ολόκληρη την Κεντρική Ευρώπη, στον απόηχο του παλιρροϊκού, μεταναστευτικού κύματος. Η ίδια η σύνθεση της “μίνι” συνόδου προδιέγραφε εξ αρχής τις πενιχρές προσδοκίες των οργανωτών της, καθώς συμμετείχαν μόνο δέκα χώρες- μέλη της Ε.Ε. και τρεις βαλκανικές χώρες (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Σερβία) που σχετίζονται άμεσα με την “Οδό των Δυτικών Βαλκανίων”.

Έλαμψαν δια της απουσίας τους ισχυρές χώρες της Ε.Ε. προφανώς για να μην εκτεθούν σε πιέσεις αναφορικά με τη συμβολή τους στη διαχείριση του προβλήματος: η Βρετανία του Ντέιβιντ Κάμερον, η Ιταλία του Ματέο Ρέντσι- ο οποίος φλεγόταν για ευρωπαϊκή διαχείριση του μεταναστευτικού τον Ιούνιο, όταν η χώρα του αντιμετώπιζε μεγάλο κύμα από τη Λιβύη, αλλά τώρα που οι πρόσφυγες έρχονται από τη Συρία στην Ελλάδα ποιεί την νήσσαν- και η Γαλλία του Ολάντ, ο οποίος προφανώς θεωρεί ότι εξάντλησε τη γενναιόδωρη “αλληλεγγύη” του προς τη χώρα μας με την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα. Απούσα και η Τουρκία του Ερντογάν, η οποία εκβιάζει την Ε.Ε. με τη δημογραφική βόμβα των2,2 εκατομμυρίων προσφύγων που κρατάει στα χέρια της, αρνούμενη οποιαδήποτε συνεργασία προτού υλοποιηθούν οι τρεις θεμελιώδεις αξιώσεις της, επί των οποίων ήδη συμφώνησε η Μέρκελ: τρία δισ ευρώ οικονομική βοήθεια το χρόνο, κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών.

Τούτων δοθέντων, δεν προκαλεί εντύπωση το ευρωπαϊκό ναυάγιο της τρίτης, μέσα σε ενάμιση μήνα, συνόδου της Ε.Ε. για το εκρηκτικό αυτό πρόβλημα. Για άλλη μία φορά, δεν πάρθηκε καμία απόφαση για τη διασφάλιση νόμιμης και ασφαλούς οδού των ικετών πολιτικού ασύλου στην Ευρώπη, αφήνοντας τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων στο έλεος των μαφιόζικων κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων. Παράλληλα, μπήκε στο ψυγείο η πρόταση για υποχρεωτικές ποσοστώσεις μεταξύ των χωρών- μελών, ως προς την υποδοχή προσφύγων, κάτι που προοιωνίζεται νέους “φράκτες” στο εσωτερικό της Ευρώπης (σαν κι αυτόν που συνεχίζει να ορθώνεται στον Έβρο), καθώς το ένα μετά το άλλο τα κράτη- μέλη προσπαθούν να εξαγάγουν τους “ανεπιθύμητους” στους γείτονές τους.

Αντί γι αυτό, η μίνι- σύνοδος μετέφερε ουσιαστικά ολόκληρο το βάρος στην Ελλάδα και στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επιβάλλοντάς τους να δεχθούν 100.000 επιπρόσθετους πρόσφυγες, χωρίς μάλιστα να τους προσφέρει ουσιαστική στήριξη. Είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να πανηγυρίζει γιατί κατάφερε, υποτίθεται, να αποτρέψει την όντως εξοργιστική πρόταση να δημιουργηθεί εντός Ελλάδας μια τεράστια πόλη- στρατόπεδο συγκέντρωσης με 50.000 πρόσφυγες, όταν το μόνο που “πέτυχε” ήταν να... αποκεντρώσει αυτό το στρατόπεδο, με τη διανομή των εν λόγω50.000 προσφύγων σε μικρότερα γκέτο, στην Αθήνα, τα νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα. Μικρή παρηγοριά και η αόριστη υπόσχεση για “επιδότηση ενοικίου” 20.000 εκ των 50.000 προσφύγων από την Ανώτατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες- υπόσχεση που δεν διευκρινίζει σε τι ποσοστό θα ανέρχεται αυτή η επιδότηση και ποιος θα καλύπτει το υπόλοιπο του ενοικίου. Υποθέτουμε, όχι βέβαια οι ίδιοι οι πρόσφυγες...

Όσο για τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η εγκατάσταση των 50.000 προσφύγων θα αποτελέσει “αναπτυξιακή ώθηση” για την Ελλάδα, εδώ πλέον ο κυνισμός συναγωνίζεται το θέατρο του παραλόγου. Γιατί άραγε δεν σπεύδουν να επωφεληθούν αυτής της “αναπτυξιακής ώθησης” η Γερμανία και οι άλλες πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά- στις οποίες άλλωστε επιθυμεί να εγκατασταθεί η τεράστια πλειονότητα των προσφύγων- αντίθετα, προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν τους πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα που στενάζει κάτω από τον Μνημονιακό ζυγό, με ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της να μετατρέπονται σε “πρόσφυγες” μέσα στην ίδια τη χώρα τους;

Η πικρή αλήθεια δεν μπορεί να συγκαλυφθεί: αντιμετωπίζοντας την Ελλάδα σαν “αγκιστρωμένο ψάρι”, η Γερμανία και οι άλλοι δανειστές την προορίζουν για απλό συνοριοφύλακα της Ε.Ε., με αποστολή να κρατά τους μετανάστες μακριά τους, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης- όπως δηλαδή αντιμετώπιζαν πάντα και αντιμετωπίζουν και σήμερα χώρες σαν το Μαρόκο και την Ιορδανία, με τα γνωστά, τραγικά για τους πρόσφυγες αποτελέσματα.

Η συνέχιση αυτής της αδιέξοδης πολιτικής θα παροξύνει την τραγωδία των προσφύγων, ενισχύοντας ταυτόχρονα το ήδη απειλητικό κύμα του ρατσισμού της ξενοφοβίας στην Ευρώπη, τελευταία εκδήλωση του οποίου υπήρξε η θριαμβευτική νίκη του κόμματος PiS στις εκλογές της Πολωνίας, την Κυριακή. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι καμία ουσιαστική λύση του μεταναστευτικού προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν αντιμετωπιστούν τα γενεσιουργά του αίτια, με πρώτο και πιο επείγον από αυτά την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης, στη βάση της θέλησης του ίδιου του συριακού λαού, έξω από ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις και επιδιαιτησίες.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑ.Ε.

ΣΕ ΦΙΑΣΚΟ ΚΑΤΕΛΗΞΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό κατέληξε σε εκκωφαντικό φιάσκο. Ο ενθουσιασμός της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της είναι αποπροσανατολιστικός και εκτός τόπου και χρόνου.

Η τραγωδία των προσφύγων, η μεγαλύτερη ίσως από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έρχεται να επιβεβαιώσει όχι μόνο την παράλυση και τα αδιέξοδα της ΕΕ αλλά και την ουσιαστική κατάρρευση της.

Η ΕΕ αντί να συμβάλει στην σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία, γίνεται όλο και περισσότερο η ίδια και τα πιο ισχυρά κράτη μέλη της, μέρος των ανταγωνισμών που πνίγουν τη Συρία στη φρίκη και στο αίμα, διευρύνοντας, έτσι, τα κύματα των προσφύγων προς την Ευρώπη.

Η ΕΕ των πολεμικών τυχοδιωκτισμών στην περιοχή μας, της παντελούς έλλειψης αλληλεγγύης, της ακροδεξιάς ξενοφοβικής αντίδρασης, της αέναης λιτότητας και της νεοαποικιοποίησης του ευρωπαϊκού νότου, δεν έχει κανένα απολύτως μέλλον.

Η Ευρώπη ή θα επαναθεμελιωθεί πλήρως σε νέα δημοκρατική βάση ή θα καταλήξει σε μια μελανή σελίδα στο παγκόσμιο χάρτη.

Η Ελλάδα οφείλει να καταστεί δύναμη προοδευτικής ανατροπής στην Ευρώπη, αντί οι κυβερνήσεις της να συμπεριφέρονται με απεριόριστη υποτέλεια και να υποκύπτουν συνεχώς και εφ' όλης της ύλης στις αδιέξοδες απαιτήσεις της γερμανικής Ευρώπης.

Το Γρ. Τύπου

26/10/2015

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΔΟΥΛΙΚΗ" ΠΡΟΘΥΜΙΑ ΤΗΣ

ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ!

Η Γερμανική εφημερίδα Die Welt σε σημερινό άρθρο της (26/10) επισημαίνει ότι η Μέρκελ, με τη λήξη της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, εκθείασε πολλές φορές τον Αλ. Τσίπρα για τη θετική του στάση. Δεν είναι και μικρό να δέχεται η Ελλάδα της μνημονιακής μπότας, ως πρώτη δόση, 50.000 πρόσφυγες ως το τέλος του χρόνου.

Ο Αλ. Τσίπρας έχει εξελιχθεί περίπου σε εφ' όλης της ύλης “εκτελεστικό υπάλληλο” της Μέρκελ, πιστεύοντας ότι όσο περισσότερο την ακολουθεί τόσο πιο καλή μεταχείριση θα έχει ως προς την αυστηρότητα των μνημονιακών μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσει.

Ο αντιπρόεδρος, όμως, της Κομισιόν, Ντομπροβσκις, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα ακριβώς για την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων αποσαφήνισε πλήρως την ανάγκη πιστής εφαρμογής τους, ενώ τόνισε ότι αυτά τα μέτρα δεν έχουν καμμία διασύνδεση με το προσφυγικό θέμα.

Με θερμότατα, επίσης, λόγια εκθείασε την υποχωρητική στάση του Αλ. Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος:

«Ιδιαίτερα σημαντικό και ευχάριστο το γεγονός ότι η Ελλάδα στην χθεσινή συνάντηση ήταν πρόθυμη να προσεγγίσει πολύ πιο συγκεκριμένα από ό,τι έως τώρα την εγκατάσταση και διαμόρφωση των Hotspots, δηλαδή των μεγάλων κέντρων υποδοχής και καταγραφής, από τα οποία στο μέλλον θα γίνεται αφενός η κατανομή αυτών που έχουν δικαίωμα προστασίας στην Ευρώπη και αφετέρου η επαναπροώθηση εκείνων χωρίς τέτοιο δικαίωμα».

Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ακόμη, ότι σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ετοιμότητά της να δημιουργήσει τώρα επιπρόσθετα 30.000 θέσεις σε τέτοια Hotspots και σε ένα δεύτερο βήμα άλλη μία φορά 20.000, όπου θα συνδράμει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Έχουμε πει πάντα ότι θα θέσουμε σε εφαρμογή έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό κατανομής. Αυτό είναι κεντρικό στοιχείο της τάξης που θέλουμε να βάλουμε σε διαδικασίες οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι "άτακτες". Και η προϋπόθεση για να το καταφέρουμε αυτό είναι η Ελλάδα να είναι πρόθυμη για εγκατάσταση και διαμόρφωση τέτοιων Hotspots. Υπό αυτή την έννοια κάναμε χθες ένα καλό βήμα», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου