Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Μνημόνια και κοινωνικές παθογένειες

Της Μαρίας Μήτση*
Άπειρες είναι οι οικονομικές αναλύσεις που αφορούν στην ελληνική κρίση, τη βιωσιμότητα του χρέους και τις επιπτώσεις του στο επίπεδο διαβίωσης του λαού. Είναι λογικό οι συζητήσεις αυτές να μας απασχολούν και να μας προβληματίζουν καθώς η βαθιά ύφεση που η ελληνική κοινωνία γνωρίζει είναι πρωτόγνωρη και αδιέξοδη μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
Εκείνο που δεν είναι λογικό είναι το να στεκόμαστε μόνο στις οικονομικές επιπτώσεις όταν εξαιτίας των μνημονίων δημιουργούνται στην ελληνική κοινωνία βαθιές παθογένειες. Κάποιες από αυτές φαίνεται ήδη να επηρεάζουν την λειτουργία της, κάποιων άλλων οι επιπτώσεις θα γίνουν πιο ξεκάθαρες με το πέρασμα του χρόνου.
Πρώτη πρέπει να αναφερθεί, εφόσον συνδέεται και με το μείζον προσφυγικό πρόβλημα, η αναβίωση του εθνικισμού, η έξαρση του ρατσισμού και της επιλεκτικής σήμερα ξενοφοβίας (φοβόμαστε μόνο όσους δεν είναι Ευρωπαίοι). Μέσα σε μια Ευρώπη που θεωρητικά αποτελεί σύμβολο πολιτισμού, φάρο πανανθρώπινων αξιών και προστάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γεννιέται ξανά ο φασισμός και εκμηδενίζεται κάθε ιδανικό στο βωμό του κέρδους. Οι Ευρωπαίοι αποδεικνύουν ότι δεν δεσμεύονται από συνθήκες, τις οποίες προσαρμόζουν σύμφωνα με τα συμφέροντα τους και ούτε συγκινούνται από τα χιλιάδες βασανισμένα θύματα των πολέμων που οι ίδιοι γέννησαν.

Ακολουθώντας αυτή την γραμμή και στην Ελλάδα είμαστε πρόθυμοι να ρίξουμε το βάρος για τα δεινά μας όχι σους πραγματικούς υπαίτιους αλλά στα θύματα ενός πολέμου που παλεύουν για το αυτονόητο, τη ζωή και την αξιοπρέπεια τους. Είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε τα σύνορα μας και να καταδικάσουμε τους ανθρώπους αυτούς στο θάνατο παρά να παλέψουμε για τη δική μας οικονομική ανάκαμψη και το δικό τους δικαίωμα να ζήσουν και να μεταφερθούν στη χώρα της επιλογής τους με βάση τις διεθνείς συνθήκες. Καιρός να καταλάβουμε το παιχνίδι των καιροσκόπων τη Ευρώπης.

Η ξενοφοβία θεριεύει στις χώρες τις Ευρώπης όπως και ο εθνικισμός. Οι ακροδεξιές οργανώσεις φαίνεται να κερδίζουν έδαφος σε όλα τα κράτη μέλη της. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πόσα κοινά έχει η σημερινή πραγματικότητα με καταστάσεις του παρελθόντος που οδήγησαν σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Η ρητορική του μίσους που εκφράζει ο ρατσισμός άλλωστε έχει πολλά πρόσωπα και είναι ανεξέλεγκτη. Σήμερα στρέφεται κατά των μεταναστών και των προσφύγων, αύριο κατά των ξένων γενικά, των αλλόθρησκων και όλων των «διαφορετικών». Μην ξεχνάμε εξάλλου πως και η νέα γενιά των Ελλήνων σε μεγάλο μέρος της είναι οικονομικοί πρόσφυγες…

Τα μέτρα όμως διεύρυναν και το χάσμα πλούσιων-φτωχών. Τα μνημόνια και η πολιτική που τα συνοδεύει ευνοούν τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα που έχουν τη δυνατότητα να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο αλλά και να απολαμβάνουν περισσότερα κοινωνικά αγαθά σε σχέση με τις φτωχότερες τάξεις. Αντίθετα τα μεσαία και κατώτερα στρώματα της κοινωνίας οδηγήθηκαν στη βίαιη φτωχοποίηση τους και τον αποκλεισμό από κοινωνικά αγαθά όπως η παιδεία και η υγεία. Το χάσμα αυτό δημιουργεί όλο και μεγαλύτερες εντάσεις και οδηγεί αναπόφευκτα σε ταξικές-κοινωνικές συγκρούσεις καθώς και σε διάσπαση της κοινωνικής συνοχής.

Επιπλέον οι γυναίκες, τα μεγάλα θύματα της ανεργίας, αν και βίωσαν τη χειραφέτηση σπούδασαν, αν ήταν τυχερές πρόλαβαν να εργαστούν για λίγο, αποκλείονται από την παραγωγική διαδικασία, από την εργασία και αναγκάζονται να επιστρέψουν σε παραδοσιακούς ρόλους (νοικοκυρές) οι οποίοι πια δεν τις εκφράζουν.

Τέλος μιας και βρισκόμαστε εν όψει των εκλογών οφείλουμε να συζητήσουμε την αποπολιτικοποίηση που προβάλλεται πλέον σαν πολιτικά ορθή άποψη και εκφράζεται με την απαξία των εκλογών, την άρνηση των πολιτών να παρακολουθήσουν τα πολιτικά δρώμενα και να συμμετάσχουν σε συλλογικότητες για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων. Η στάση όμως αυτή μόνο τη δημοκρατία πλήττει και όχι το παλαιό πολιτικό σκηνικό που στηρίζεται σε αυτή.

Αυτά ξεκαθαρίζουν πως δεν ζούμε σε μια δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη αλλά σε μια Ευρώπη πλουσίων και φτωχών (πολιτών και κρατών), προνομιούχων και μη. Αποτελούν δε μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης και της Ελλάδας που σύντομα θα εκραγεί αφού τα προβλήματα αυτά οξύνονται όσο διογκώνεται η οικονομική κρίση μέσα και από την εφαρμογή του 3ου μνημονίου.



*Υποψήφια Βουλευτής της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου